Mikrobiom – neviditelný strážce našeho zdraví

 5 min.  |   24. 6. 2024  |   redakce

Mikrobiom nebo také mikrobiota je pojem, o kterém se v posledních letech hodně mluví. A oprávněně! Tato nesmírně pestrá „zoo“ uvnitř i vně našeho těla má nenahraditelný význam pro naše zdraví. Objevte fascinující svět mikrobiomu a přečtěte si o jeho vzniku, jeho úkolech v trávení, imunitě a duševním zdraví a zjistěte, jak o něj správně pečovat, aby mohl dál dobře strážit naše zdraví.

Mikrobiom je jednoduše řečeno souhrn všech mikroorganismů, jako jsou bakterie, viry, houby a prvoci, které žijí na lidském těle a uvnitř něj – nacházejí se na naší kůži, v ústech, ve střevech nebo v pochvě. Jde o biliony mikroorganismů, které dohromady tvoří společenství, které je jedinečné pro každého z nás a které ovlivňuje naše zdraví během celého života.

Jak mikrobiom vzniká?

Mikrobiom se začíná formovat už při narození. V momentu narození dítě přechází ze sterilního prostředí matčina lůna do světa plného mikroorganismů. Mezi první bakterie osidlující střeva novorozenců patří bifidobakterie, které štěpí živiny obsažené v mateřském mléce, jež jsou nezbytné pro zdravý růst. Během prvních let života se mikrobiom rychle rozrůstá a mění. Ve věku kolem 2–3 let se stabilizuje a zůstává dál poměrně stejný po celý život, i když do určité míry se může změnit například kvůli dietě, některým onemocněním nebo užívání antibiotik. Dá se říci, že mikrobiom je u každého z nás jedinečný jako otisk prstů.

Jaká je role mikrobiomu pro naše zdraví?

Mikrobiom plní v našem těle mnoho důležitých funkcí:

  1. Pomáhá s trávením – bakterie ve střevech nám pomáhají rozkládat a trávit živiny, které naše tělo samo nedokáže zpracovat, navíc přispívají k udržení nízkého pH ve střevech, které znemožňuje růst škodlivých bakterií.
  2. Podporuje imunitní systém – střevní mikrobiom je nedílnou součástí správného fungování imunitního systému, ovlivňuje jej vícero způsoby, např. stimuluje tvorbu a funkci bílých krvinek, ovlivňuje zánět.
  3. Produkuje vitaminy – některé bakterie ve střevech vytvářejí vitaminy, které naše tělo potřebuje, jako třeba vitamin K a některé vitaminy skupiny B.
  4. Ovlivňuje náladu a duševní zdraví – existují důkazy, že mikrobiom může ovlivnit naši náladu a chování (hovoříme o tzv. ose střevo-mozek), protože velký podíl látek, které se účastní na přenosech signálů v mozku, vzniká právě ve střevech díky mikrobiomu.

Už jsme řekli, že každý člověk má unikátní složení mikrobiomu – to může následně ovlivňovat to, jak individuálně reaguje na různé potraviny, léky nebo jakou má náchylnost k určitým nemocem. Na složení mikrobiomu má vliv genetika, způsob porodu (přirozený porod umožňuje osídlení důležitými bakteriemi už v porodních cestách), pohlaví, věk nebo přítomné nemoci. Významnou úlohu sehrávají i námi ovlivnitelné faktory jako působení stresu, užívané léky či stravování.

Proč je důležité udržovat zdravý mikrobiom?

Jídelní návyky mají velký vliv na utváření tzv. enterotypu. Jedná se o rozdělení bakteriálního střevního mikrobiomu podle převládajících bakteriálních druhů. Můžeme rozlišit tři základní bakteriální druhy. Enterotyp Bacteroides je typický pro stravu bohatou na živočišné bílkoviny, tuky a jednoduché cukry. Produkuje látky, které mohou podporovat vznik obezity a diabetu 2. typu. Enterotyp Prevotella je spojován s převažující rostlinnou stravou a je typický pro vegetariány a vegany. Některé studie naznačují, že bakterie převažující u tohoto enterotypu mohou pozitivně ovlivňovat metabolismus tuků a snižovat riziko vzniku srdečně-cévních nemocí. Enterotyp Ruminococcus je spojován s dlouhodobě vysokým příjmem ovoce a zeleniny. Převažují zde bakterie, které produkují látky s protizánětlivými účinky. V případě mikrobiomu tedy rozhodně platí rčení „Jsme to, co jíme“.

Zásady jídelníčku pro zdravý střevní mikrobiom

Udržování zdravého mikrobiomu je klíčové pro naše celkové zdraví. Pestrá a čerstvá strava bohatá na vlákninu, ovoce a zeleninu, dostatečný spánek a snižování stresu mohou pomoci udržet mikrobiom v rovnováze. Pokud se rovnováha naruší, například užíváním antibiotik, která mohou zabít dobré bakterie stejně jako ty škodlivé, náš mikrobiom se pozmění, což může vést k různým zdravotním problémům.

Zásadní proto je:

  • dbát na rozmanitou stravu, která udržuje mikrobiom pestrý a v rovnováze (našim střevním bakteriím pomáhají luštěniny, ovoce a zelenina – obsahují hodně vlákniny, a mohou tak podporovat růst prospěšných bifidobakterií),
  • jíst fermentované nebo zakysané potraviny (náš mikrobiom miluje jogurty, kvašené mléčné výrobky a kvašenou zeleninu, protože podporují růst užitečných laktobacilů a potlačují růst nežádoucích druhů mikroorganismů),
  • jíst potraviny s obsahem prebiotik, jež slouží našemu mikrobiomu jako potrava (banány, jablka, artyčok, chřest, cibule nebo česnek),
  • dávat přednost celozrnným potravinám,
  • antibiotika užívat jen v nezbytných případech (bakteriální, nikoli virové infekce) a vždy na doporučení lékaře.

Mikrobiom je neodmyslitelnou a potřebnou součástí našeho těla a hraje klíčovou roli ve fungování našeho imunitního systému, trávení a v celkovém zdraví. Péče o něj je důležitá pro udržení zdraví a dobré kondice.

Zdroje: https://www.casopisvnitrnilekarstvi.cz/pdfs/vnl/2019/02/05.pdf

https://www.healthline.com/nutrition/gut-microbiome-and-health#TOC_TITLE_HDR_2


hlasování

0 (0)

Štítky:
zdraví
imunita
střevní mikrobiom
nálada
mikrobiota
probiotika
duševní zdraví
střeva

Související články

První pomoc při hypoglykémii

3. 10. 2024  |   redakce
Do hypoglykémie se může dostat každý při náročné fyzické aktivitě, dlouhotrvajícím hladovění, nedostatku spánku, stresu, pití alkoholu.

Jaký mikrobiom, takové zdraví

 4 min.  |   24. 6. 2024  |   redakce
Rovnováha mezi různými druhy mikroorganismů je nezbytná pro udržení zdraví, je ale relativně křehká.
Většina diabetiků potřebuje stravu, která obsahuje přibližně 250 gramů sacharidů, 80 gramů tuků, 95 gramů bílkovin (tedy 2100 kcal/den).Jednoduchý…
Obezita je onemocnění, které má závažné důsledky – na zdraví, psychický stav a kvalitu života.
Prevence cukrovky 1. typu zatím neexistuje, avšak cukrovce 2. typu lze zabránit nebo alespoň její nástup oddálit.

Dana se vždy pečlivě řídila radami svého lékaře...

 3 min.  |   3. 3. 2020  |   redakce
Dana se vždy pečlivě řídila radami lékaře, a i proto se jim společně podařilo dostat cukrovku pod kontrolu.
Těhotenská cukrovka je rizikovým faktorem pro vznik cukrovky později, včasnou diagnózou a léčbou se hladiny krevního cukru normalizují a riziko komplikací se snižuje.

Kognitivní funkce a léčba cukrovky

 2 min.  |   20. 9. 2022  |   redakce
Cukrovka se v průběhu života podílí mimo jiné i na nepříznivých změnách mozkové tkáně, což nakonec, zejména ve vyšším věku, může vést ke snížení mentální funkce, například k demenci.
Otázky nově diagnostikovaného diabetika k cukrovce a glykemii.

Diabetik za volantem

 2 min.  |   30. 12. 2019  |   Alena Šmahelová
Pokud u sebe nerozpoznáváte dobře příznaky hypoglykémie, raději za volant nesedejte.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.