Jak zjistit své kardiovaskulární riziko

 1 min.  |   8. 2. 2023  |   redakce


Celkové riziko rozvoje srdečně-cévního onemocnění (KVO) je ovlivněno řadou faktorů. Znát ho je ale důležité pro udržení dobrého zdravotního stavu a kvality vašeho života. Zeptejte se na něj svého ošetřujícího lékaře nebo si ho spočítejte s pomocí skórovací tabulky SCORE2.

Pro tento výpočet potřebujete znát hodnotu svého systolického krevního tlaku v mm Hg a hodnotu non-HDL cholesterolu v mmol/l. V tabulce níže (pro lepší zobrazení doporučujeme její stažení) pak odečtete procento pravděpodobnosti fatální nebo nefatální kardiovaskulární příhody (jako infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody) a hodnocení, zda jde o riziko nízké, střední, či vysoké.

Jako příklad předpokládejme muže, kterému je 53 let, jeho hodnota krevního tlaku je 146/87 mm Hg. Podle posledního laboratorního vyšetření má hodnotu non‑HDL cholesterolu 4,3 mmol/l. Je nekuřák. Nejprve vyhledáme příslušnou věkovou skupinu (50–54 let), následně skupinu podle systolického krevního tlaku (140–159 mm Hg) a nakonec hodnotu non-HDL cholesterolu (4,0–4,9 mmol/l). Podle tabulky existuje u daného pacienta v následujících deseti letech 6% pravděpodobnost fatální nebo nefatální kardiovaskulární příhody (jako infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody). U této osoby je tedy vysoké riziko rozvoje KVO.

Jaké je vaše riziko?

Zdroj:

Doporučený postup Evropské kardiologické společnosti pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění v klinické praxi 2021. Souhrn dokumentu připravený Českou kardiologickou společností.

https://kapitoly-online.cz/storage/app/media/pdf/doporucene_postupy_ESC_v09.pdf

redakce MEDICAL TRIBUNE CZ

hlasování

0 (0)

Štítky:
cukr
cukrovka
vysoký cholesterol
vysoký krevní tlak
kardiovaskulární riziko

Související články
Pozdní komplikace může být i prvním projevem diabetu 2. typu, který není delší dobu rozpoznán a léčen.

Screening kardiovaskulárních a onkologických onemocnění

 6 min.  |   18. 10. 2023  |   redakce
Kardioonkologie si klade ambiciózní cíl – udržet dobrou kvalitu kardiovaskulárního systému onkologických pacientů při zachování efektivity protinádorové léčby.

Víte, jak snížit hladinu cholesterolu v krvi?

 6 min.  |   24. 8. 2022  |   redakce
Co je vlastně cholesterol, co dělá a jak jeho hladinu ovlivnit.
Robertovi cukrovka změnila celý život – v mládí bral nemoc na lehkou váhu a díky zanedbané léčbě se k cukrovce postupně přidala další vážná onemocnění.
Zpracováno na základě dokumentu Doporučené postupy ESC v klinické praxi: Prevence kardiovaskulárních onemocnění: Co jako pacient potřebuji vědět?
Především vysoký krevní tlak a vysoké hladiny cholesterolu v krvi, stejně jako nadváha a obezita.
Cílem je prevence diabetických komplikací a zlepšení kvality života.

Nejčastější otázky diabetiků 2. část (léčba)

 8 min.  |   18. 8. 2022  |   redakce
Otázky nově diagnostikovaného diabetika k cukrovce a její léčbě.

Co je to osteoporóza?

 7 min.  |   4. 9. 2024  |   redakce
Osteoporóza je často trefně označována jako „tichý zloděj kostí“, protože obvykle nemá žádné příznaky až do doby, kdy dojde k první zlomenině.

„Přeslazený“ prosinec

 9 min.  |   1. 12. 2022  |   redakce
Závěr roku je náročný pro zdravého člověka, natož pak pro velkou část naší populace, kterou trápí řada zdravotních problémů.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.