Jak zjistit své kardiovaskulární riziko

 1 min.  |   8. 2. 2023  |   redakce


Celkové riziko rozvoje srdečně-cévního onemocnění (KVO) je ovlivněno řadou faktorů. Znát ho je ale důležité pro udržení dobrého zdravotního stavu a kvality vašeho života. Zeptejte se na něj svého ošetřujícího lékaře nebo si ho spočítejte s pomocí skórovací tabulky SCORE2.

Pro tento výpočet potřebujete znát hodnotu svého systolického krevního tlaku v mm Hg a hodnotu non-HDL cholesterolu v mmol/l. V tabulce níže (pro lepší zobrazení doporučujeme její stažení) pak odečtete procento pravděpodobnosti fatální nebo nefatální kardiovaskulární příhody (jako infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody) a hodnocení, zda jde o riziko nízké, střední, či vysoké.

Jako příklad předpokládejme muže, kterému je 53 let, jeho hodnota krevního tlaku je 146/87 mm Hg. Podle posledního laboratorního vyšetření má hodnotu non‑HDL cholesterolu 4,3 mmol/l. Je nekuřák. Nejprve vyhledáme příslušnou věkovou skupinu (50–54 let), následně skupinu podle systolického krevního tlaku (140–159 mm Hg) a nakonec hodnotu non-HDL cholesterolu (4,0–4,9 mmol/l). Podle tabulky existuje u daného pacienta v následujících deseti letech 6% pravděpodobnost fatální nebo nefatální kardiovaskulární příhody (jako infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody). U této osoby je tedy vysoké riziko rozvoje KVO.

Jaké je vaše riziko?

Zdroj:

Doporučený postup Evropské kardiologické společnosti pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění v klinické praxi 2021. Souhrn dokumentu připravený Českou kardiologickou společností.

https://kapitoly-online.cz/storage/app/media/pdf/doporucene_postupy_ESC_v09.pdf

redakce MEDICAL TRIBUNE CZ

hlasování

0 (2)

Štítky:
cukr
cukrovka
vysoký cholesterol
vysoký krevní tlak
kardiovaskulární riziko

Související články
Jako diabetik se nemusíte děsit úpravy dosavadního způsobu stravování, ani trvalého dodržení správného způsobu stravování. Co je důležité?
Cukrovka vás ohrožuje bezprostředně i v budoucnu – podle toho také komplikace dělíme na akutní a pozdní.
Otázky nově diagnostikovaného diabetika k cukrovce a glykemii.
Cholesterol je pro život nezbytná látka: představuje základní stavební kámen pro buněčnou membránu... Otázkou ale zůstává, kolik cholesterolu potřebujeme v krvi.
Dnu řadíme mezi metabolická onemocnění. Při léčbě je velice důležitá dlouhodobá úprava režimu, jak stravovacího, tak pohybového.
Když začneme užívat více léků současně, mohou vzniknout tzv. lékové interakce. Co to znamená a proč je důležité o nich vědět?

Onemocnění ledvin často souvisí s hypertenzí a diabetem

 8 min.  |   1. 9. 2023  |   redakce
Chronické onemocnění ledvin postihuje každého desátého jedince v České republice. Nebolí, tudíž o něm velká část lidí vůbec neví.
Jste po infarktu a ptáte se: Co bude dál? Co pro sebe můžete udělat Vy sám/sama?

Jak je to se sacharidy?

 3 min.  |   13. 1. 2020  |   redakce
Sacharidy neboli cukry jsou nejrozšířenější složkou potravy. Ovlivňují hladinu glykémie a rozdělují se na cukry jednoduché a složené.
Z hlediska komunikace by v každém případě mělo jít o dvoustranný rozhovor.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.