Všeobecně platí, že v jídelníčku by se neměly vyskytovat tuky živočišného původu (máslo, sádlo, tučné mléčné výrobky tučné maso, uzeniny). Nahradit bychom je měli tuky rostlinnými (rostlinné oleje, semínka, ořechy).
Nezapomeňte ani na luštěniny, které jsou významným zdrojem vlákniny.
Ovoce a zelenina
Tady se meze nekladou – většina druhů ovoce a zeleniny má nízký obsah energie a naopak hodně vitaminů a minerálních látek, které jsou tělu užitečné.
Mléčné výrobky
Soustřeďte se na ty méně tučné – u sýrů stačí 30 % tuku v sušině, u jogurtů do 2 % (těm smětanovým se raději vyhněte).
Pečivo
Jednoznačně se doporučuje celozrnné, protože nejen pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, ale také podporuje trávení.
Ryby a drůbež
Rybí a drůbeží maso je lehké, lehce stravitelné a obsahuje spoustu užitečných látek. Proto se v jeho konzumaci nemusíte omezovat.
Důležité je nejen složení vašeho jídelníčku, ale i pravidelné stravování. Nejezte ve spěchu – vždy si na jídlo udělejte čas a nezapomeňte i na pravidelný přísun tekutin, nejlépe čisté neslazené vody.