Hoďte obavy z užívání statinů za hlavu

 3 min.  |   3. 3. 2020  |   Garant: Michal Vrablík


Ke snížení hladiny krevního cholesterolu a dalších tuků se užívají tzv. statiny – možná nevíte, že v České republice tyto léky užívá více než milion pacientů, takže přímou nebo zprostředkovanou zkušenost s nimi má téměř každý. Asi i proto koluje mezi lidmi spousta mýtů, které jsou se snižováním hladiny cholesterolu spojeny. Které to jsou?

Omyly spojené s užíváním statinů

1. Hladina klesla – končím

Hladina cholesterolu po lécích klesla, proto je mohu vysadit: to si říkají mnozí, ale není to pravda. Vysokou hladinu cholesterolu lze léčit, bohužel však ne zcela vyléčit, protože si pro ni většinou neseme genetickou (vrozenou) vlohu. Léky fungují pouze v případě, že jsou přítomny v organismu, a po přerušení léčby se hladina cholesterolu během několika dní vrátí na původní hodnotu. Proto je nutné léky užívat trvale.

2. Dieta není nutná

Když užívám statiny, nemusím dodržovat zásady diety – to je další oblíbený omyl. Dietní opatření pomáhají nejen ke snižování hladiny cholesterolu, ale také přispívají k prevenci aterosklerózy. Jejich účinek se vždy počítá – je to jakýsi bonus k účinku léků. Z toho plyne, že i pro pacienty, kteří tablety užívají, má dodržování dietních a dalších opatření v oblasti životního stylu zásadní význam.

3. Obavy ze statinů

Mnozí pacienti se bojí vysoké dávky statinů, ale vězte, že obavy rozhodně nejsou namístě. Dnes totiž víme, že vyšší dávka statinů chrání svého uživatele účinněji než dávka nižší. Navíc většina (vzácných) nežádoucích účinků nemá přímou vazbu na dávku podávaného léku, a není tedy důvod k obavám, že četnost těchto účinků při vyšších dávkách statinů stoupá. Snášíte-li dobře počáteční dávky léků, pak se zvyšování dávky nemusíte mít strach. Navíc, když se nežádoucí účinek po zvýšení dávky objeví, lze se vrátit k dávce původní nebo situaci řešit jiným způsobem tak, jak rozhodne lékař.

4. Dlouhodobě nechci

Budu-li statiny užívat dlouhodobě, může dojít k nepředvídaným nežádoucím účinkům – tak to ale není. Jestliže pacient má statiny užívat, jde o „doživotní“ rozhodnutí. Není však pravda, že by delší doba užívání přinášela nějaká rizika. Statiny se k léčbě používají více než 30 let a jejich bezpečnost se průběžně sleduje.

5. Jsou nebezpečné

Že jsou statiny nebezpečné, je zásadní omyl, který se v poslední době bohužel opakuje častěji než pravdy o příznivých účincích těchto léků. Statiny patří mezi vůbec nejprozkoumanější léky a je pravda, že jako všechna účinná léčiva mají i nežádoucí účinky. Jejich výskyt je však nízký a postihuje maximálně desetinu léčených. Většina z těchto nežádoucích účinků je navíc plně vratná; v případě, že se objeví, je lékař může vyřešit úpravou léčby. Statiny patří mezi nejbezpečnější léky a obavy z jejich užívání můžete hodit za hlavu.

hlasování

0 (3)

Štítky:
cévy
cholesterol
léky
statiny
tuky

Související články
Především vysoký krevní tlak a vysoké hladiny cholesterolu v krvi, stejně jako nadváha a obezita.
Jednou z hlavních zásad diety při dyslipidémiích je správný výběr tuků, v některých případech je třeba zároveň omezit celkové množství tuku.

Víte, kolik let je vašim cévám?

 4 min.  |   25. 3. 2020  |   Michal Vrablík
Skutečný věk vašich orgánů se přímo podepisuje na vašem zdraví a kondici.

Které potraviny by měl obsahovat váš jídelníček

 1 min.  |   3. 3. 2020  |   redakce
Nahraďte pro začátek máslo, sádlo, tučné mléčné výrobky, tučné maso a uzeniny rostlinnými oleji, semínky, ořechy.

Jak zvládat vysoký cholesterol

 2 min.  |   15. 4. 2020  |   Michal Vrablík
Máte-li obavy, že se může váš cholesterol zvýšit, a nevíte přesně, jak ho „udržet na uzdě“, zde je několik základních rad, které byste měli dodržovat.
250 g sacharidů / 80 g tuků / 95 g bílkovin / 8 800 kJ (2 100 kcal)

Riziko nemocí srdce a cév se v životě ženy proměňuje

 8 min.  |   30. 9. 2022  |   redakce
Těhotenství a menopauza představují v životě ženy specifická období, která se pojí se změnami hodnot krevního tlaku a cholesterolu.
Cholesterol je pro život nezbytná látka: představuje základní stavební kámen pro buněčnou membránu... Otázkou ale zůstává, kolik cholesterolu potřebujeme v krvi.

Cholesterol v krvi a těhotenství

 6 min.  |   20. 9. 2022  |   redakce
V těhotenství dochází k významnému nárůstu hladin cholesterolu v krvi. Je to přirozený jev, který umožňuje správný vývoj dítěte.

Snídaně a dieta

 3 min.  |   24. 10. 2022  |   Věra Boháčová
Se zdravou snídaní si můžeme vyhrát, nebo ji připravit do pár minut.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.