V těhotenství dochází k významnému nárůstu hladin cholesterolu v krvi. Je to přirozený jev, který umožňuje správný vývoj dítěte. Návrat hodnot do výchozího stavu před těhotenstvím nastává po porodu relativně rychle, již zhruba do dvou týdnů. V případě, že budoucí maminka měla před otěhotněním normální hodnoty cholesterolu, není třeba nic řešit. Trochu jiná situace ale je, pokud vstupuje do těhotenství již se zvýšenými hodnotami cholesterolu v krvi. 

Rizika zvýšeného cholesterolu a jeho zdravé hodnoty

Vysoká hladina cholesterolu v krvi se jednoznačně podílí na vzniku srdečních infarktů a mozkových mrtvic. Pozornost si zaslouží hlavně LDL cholesterol (LDL-C). Ten je pro správné fungování těla sice důležitý, ale příliš mnoho LDL-C v krvi škodí. Ukládá se v cévách a ty jsou poškozovány. Zvyšuje se riziko vzniku krevních sraženin, které mohou způsobit srdeční infarkt nebo mozkovou mrtvici tím, že ucpou tepny vedoucí do srdce nebo mozku. Klíčové je proto kontrolovat během života své hodnoty. Vyšetření krve přinese čtyři čísla: tzv. celkový cholesterol, triglyceridy (ukazují další zvýšení rizika infarktu či mrtvice), LDL-C (čím je jeho hladina nižší, tím lépe) a HDL-C (jeho vyšší hladina je pro zdraví spíše přínosná, ale neplatí, že čím vyšší, tím lepší). Důležité je, aby hodnoty celkového cholesterolu nepřekročily 5 mmol/l a hodnoty LDL-C 3 mmol/l (toto číslo platí pro zdravé jedince, pro ty, kteří mají už nějaké rizikové faktory nebo už prodělali nějakou srdeční příhodu, platí hodnoty mnohem přísnější).

Proč je cholesterol v krvi v těhotenství vyšší?

Těhotenství přináší trochu jinou situaci, jde z pohledu cholesterolu v krvi o specifické období – dochází k významnému nárůstu hodnot celkového a LDL cholesterolu. Je to ale fyziologický, tedy přirozený jev, kterým tělo budoucí maminky napomáhá ke správnému vývoji dítěte, především jeho mozku a končetin, ale také přispívá k produkci nezbytných ženských pohlavních hormonů u matky. Hodnoty celkového cholesterolu a LDL-C mohou vzrůst o 25 až 50 procent a triglyceridy mohou svoji hodnotu až zdvojnásobit. Toto zvýšení je přechodné, hodnoty se vracejí zpátky do stavu před otěhotněním již do dvou, nejpozději šesti týdnů po porodu. Specialistka na léčbu vysokého cholesterolu v krvi prof. MUDr. Renata Cífková, CSc., z Centra kardiovaskulární prevence 1. LF UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze připomíná, že žena by před těhotenstvím měla znát své hodnoty cholesterolu. Pokud tomu tak není, měly by být odběry krve provedeny při první návštěvě gynekologa. Žena, která měla před těhotenstvím optimální hodnoty, nemusí činit žádná opatření, hodnoty se samy vrátí po porodu do normálu.

Když je cholesterol vysoký už před těhotenstvím…

Když budoucí maminka ví, že má vysoký cholesterol, nebo pokud trpí onemocněním zvaným familiární hypercholesterolemie (dědičně zvýšeným cholesterolem v krvi již od narození), je důležité, aby o tom svého gynekologa informovala. Stejně tak by měla svého lékaře, u kterého si léčí vysoký cholesterol, informovat o svém těhotenství – u ženy s vysokým cholesterolem před těhotenstvím nebo s familiární hypercholesterolemií dojde totiž v těhotenství ještě k dalšímu nárůstu hodnot a lékař je potřebuje sledovat. Tyto ženy – pacientky – už musejí během těhotenství přijmout režimová opatření podle doporučení lékaře a zejména úpravu diety tak, aby se jejich tělesná hmotnost zvyšovala co nejméně. Jak připouští prof. Cífková, není to úplně snadný úkol, protože přírůstek hmotnosti k těhotenství zkrátka patří. „Doporučujeme jídlo rozložit do více menších porcí za den a konzumovat více vlákniny, která zajistí pocit sytosti. Bílkoviny ve stravě by měly mít nižší kalorickou hodnotu. Omezení tuků ale nedoporučujeme, protože to by mohlo být spojeno s negativním vývojem plodu,“ uvádí.

Jídelníček a potraviny při zvýšeném cholesterolu během těhotenství

V praxi je výhodné zařadit do jídelníčku například ořechy, panenský olivový olej nebo avokádo jako vhodnější zdroj tuků, omezit množství tzv. nasycených tuků (příliš tučné mléčné výrobky, máslo, uzeniny), vyhnout se smaženým potravinám a polotovarům a omezit příjem jednoduchých cukrů ze sladkostí. Dobrým zdrojem bílkovin jsou při zvýšeném cholesterolu během těhotenství vejce, mandle, kuřecí prsa nebo např. cottage-cheese a neochucený řecký jogurt nebo skyr. Klíčová je pestrá strava konzumovaná v rozumném množství (nepřejídat se), stejně jako pravidelný pohyb (ideální je každodenní chůze aspoň 30 minut).

Léky ke snížení cholesterolu v těhotenství

V případě, že se pacientka – těhotná žena – nachází ve vysokém srdečně-cévním riziku, může specialista zvážit podání léků na snížení cholesterolu i v těhotenství. Dříve se tyto léky v těhotenství ihned vysazovaly, protože panovaly obavy, že by mohly poškodit zdravý vývoj dítěte, ale doba se mění – přibylo mnoho nových dat a důkazů. „Léky na snížení cholesterolu, statiny, jsou v těhotenství sice spojeny s určitým rizikem, ale stávající pozorovací studie nepotvrdily, že by měly nepříznivé účinky na růst a vývoj plodu,“ zdůrazňuje prof. Cífková a doplňuje, že existují menší studie u žen trpících familiární hypercholesterolemií, které v průběhu těhotenství statiny užívaly a k žádnému poškození plodu u nich nedošlo. V zásadě platí, že léčba na snížení cholesterolu v krvi během těhotenství musí být přísně individualizovaná a lékař musí vždy pečlivě zvážit rizika a přínosy této léčby pro konkrétní pacientku. Ať už je těhotná pacientka léčena léky, nebo jen dietou, po porodu by v každém případě měla být opět vyšetřena, aby mohl lékař určit další postup péče.

redakce MEDICAL TRIBUNE CZ

Související články