Vhodnější varianty potravin v rámci potravinových skupin
Dietu při dyslipidémiích není možné vnímat jako „nárazovku“, ale dlouhodobou až doživotní... »
Postup: Mladé kopřivové listy omyjeme, necháme okapat a nasekáme najemno. Dáme do hrnce, zalijeme asi 100 ml zeleninového vývaru a necháme krátce povařit.
Šalotku nakrájíme nadrobno a orestujeme na olivovém oleji, přidáme kopřivy a celou směs přelijeme zbytkem vývaru. Vše krátce v hrnci povaříme.
Kysanou smetanu ušleháme se žloutkem a vmícháme do odstavené polévky. Poté polévku opatrně opět zahřejeme, až se spojí se žloutkem a smetanou, mírně osolíme, ochutíme pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem.
Natvrdo uvařené vejce oloupeme, nakrájíme je nadrobno a ozdobíme jím naservírovanou velikonoční kopřivovou polévku, kterou můžeme a nemusíme na závěr mixovat.
Energie (kJ/kcal) |
Bílkoviny (g) |
Tuky (g) |
z toho SFA* (g) |
Sacharidy (g) |
z toho cukry (g) |
Sůl (g) |
462,5/110,5 |
4,5 |
8,5 |
2,75 |
4 |
2,5 |
1,3 |
*SFA = nasycené mastné kyseliny
Dietu při dyslipidémiích není možné vnímat jako „nárazovku“, ale dlouhodobou až doživotní... »