Velikonoční kopřivová polévka
Ingredience:
Na 4 porce: | |
---|---|
100–120 g | mladých kopřiv |
800 ml | zeleninového vývaru (z cca 300 g čerstvé zeleniny) |
1 | šalotka (nebo menší cibule) |
1 lžíce | olivového oleje |
60 g | zakysané smetany |
1 | žloutek |
sůl, pepř | |
muškátový oříšek | |
1 | vejce vařené natvrdo |
Postup:
Mladé kopřivové listy omyjeme, necháme okapat a nasekáme najemno. Dáme do hrnce, zalijeme asi 100 ml zeleninového vývaru a necháme krátce povařit.
Šalotku nakrájíme nadrobno a orestujeme na olivovém oleji, přidáme kopřivy a celou směs přelijeme zbytkem vývaru. Vše krátce v hrnci povaříme.
Kysanou smetanu ušleháme se žloutkem a vmícháme do odstavené polévky. Poté polévku opatrně opět zahřejeme, až se spojí se žloutkem a smetanou, mírně osolíme, ochutíme pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem.
Natvrdo uvařené vejce oloupeme, nakrájíme je nadrobno a ozdobíme jím naservírovanou velikonoční kopřivovou polévku, kterou můžeme a nemusíme na závěr mixovat.
Nutriční (výživové) hodnoty na 1 porci
Energie (kJ/kcal) | Bílkoviny (g) | Tuky (g) | z toho SFA* (g) | Sacharidy (g) | z toho cukry (g) | Sůl (g) |
462,5/110,5 | 4,5 | 8,5 | 2,75 | 4 | 2,5 | 1,3 |
*SFA = nasycené mastné kyseliny