Velikonoční kopřivová polévka

 1 min.  |   7. 4. 2022  |   redakce

Ingredience:

Na 4 porce:
100–120 g mladých kopřiv
800 ml zeleninového vývaru (z cca 300 g čerstvé zeleniny)
1 šalotka (nebo menší cibule)
1 lžíce olivového oleje
60 g zakysané smetany
1 žloutek
sůl, pepř
muškátový oříšek
1 vejce vařené natvrdo

Postup:

Mladé kopřivové listy omyjeme, necháme okapat a nasekáme najemno. Dáme do hrnce, zalijeme asi 100 ml zeleninového vývaru a necháme krátce povařit. 

Šalotku nakrájíme nadrobno a orestujeme na olivovém oleji, přidáme kopřivy a celou směs přelijeme zbytkem vývaru. Vše krátce v hrnci povaříme. 

Kysanou smetanu ušleháme se žloutkem a vmícháme do odstavené polévky. Poté polévku opatrně opět zahřejeme, až se spojí se žloutkem a smetanou, mírně osolíme, ochutíme pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem.

Natvrdo uvařené vejce oloupeme, nakrájíme je nadrobno a ozdobíme jím naservírovanou velikonoční kopřivovou polévku, kterou můžeme a nemusíme na závěr mixovat.


Nutriční (výživové) hodnoty na 1 porci

Energie

 (kJ/kcal)

Bílkoviny 

(g)

Tuky 

(g)

z toho SFA* (g)

Sacharidy (g)

z toho cukry (g)

Sůl 

(g)

462,5/110,5

4,5

8,5

2,75

4

2,5

1,3

*SFA = nasycené mastné kyseliny


hlasování

0 (0)

Štítky:
kopřivy
polévka
Velikonoce
zdravá strava

Související články
Udělat si pauzu na oběd může být zpestřením pracovního dne a je přitom vhodné zaměřit se na správný výběr jídla.

Dietní grilování?

 6 min.  |   21. 6. 2021  |   Věra Boháčová
Ano! I když je grilování často spojováno s řadou rizik, grilovat lze i zdravě a dietně.

Jehněčí špízky

 1 min.  |   22. 3. 2023  |   Věra Boháčová
Příprava:Jehněčí maso umeleme. Bylinky a kopřivy nasekáme najemno. Česnek prolisujeme. Sýr rozdrobíme najemno. Žemli nakrájíme na větší…
O bílých jedech v naší stravě často slýcháme, píše se o nich, řeší se. Nejčastěji jsou v souvislosti s nimi zmiňovány sůl, cukr a bílá mouka. Ale jsou to opravdu jedy? Pojďme se na ně podívat zblízka…
Dietu při dyslipidémiích není možné vnímat jako „nárazovku“, ale dlouhodobou až doživotní úpravu režimu. Je proto zásadní poskládat stravu tak, aby byla pro každého reálně dodržitelná.

Vločkové kuličky s ovocem

24. 11. 2021  |   redakce
Postup: Ovesné vločky nasucho opražíme. Sušená jablka na 10 minut namočíme a pak spolu s brusinkami a vločkami rozmixujeme, přidáme rozemleté piškoty,…

Netradiční „zdravé“ cukroví

 1 min.  |   24. 11. 2021  |   Věra Boháčová
Vánoční cukroví ale můžete pojmout také trochu netradičně. Stačit k tomu bude sušené ovoce (pozor – ne kandované, které je proslazené), kvalitní hořká…
V prvním díle o "bílých jedech" jsme řešili sůl, teď přichází na řadu další.

Kopřivová pomazánka

 1 min.  |   22. 3. 2023  |   Věra Boháčová
Příprava: Kopřivy krátce spaříme vroucí vodou, necháme okapat a nasekáme nadrobno. Tvrdý sýr nastrouháme nahrubo, česnek prolisujeme. Do…
Rozhodně zpozorněte a neberte věci na lehkou váhu. Podstatné je, že vždy se dá něco dělat.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.