Velikonoční kopřivová polévka

 1 min.  |   7. 4. 2022  |   redakce

Ingredience:

Na 4 porce:
100–120 g mladých kopřiv
800 ml zeleninového vývaru (z cca 300 g čerstvé zeleniny)
1 šalotka (nebo menší cibule)
1 lžíce olivového oleje
60 g zakysané smetany
1 žloutek
sůl, pepř
muškátový oříšek
1 vejce vařené natvrdo

Postup:

Mladé kopřivové listy omyjeme, necháme okapat a nasekáme najemno. Dáme do hrnce, zalijeme asi 100 ml zeleninového vývaru a necháme krátce povařit. 

Šalotku nakrájíme nadrobno a orestujeme na olivovém oleji, přidáme kopřivy a celou směs přelijeme zbytkem vývaru. Vše krátce v hrnci povaříme. 

Kysanou smetanu ušleháme se žloutkem a vmícháme do odstavené polévky. Poté polévku opatrně opět zahřejeme, až se spojí se žloutkem a smetanou, mírně osolíme, ochutíme pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem.

Natvrdo uvařené vejce oloupeme, nakrájíme je nadrobno a ozdobíme jím naservírovanou velikonoční kopřivovou polévku, kterou můžeme a nemusíme na závěr mixovat.


Nutriční (výživové) hodnoty na 1 porci

Energie

 (kJ/kcal)

Bílkoviny 

(g)

Tuky 

(g)

z toho SFA* (g)

Sacharidy (g)

z toho cukry (g)

Sůl 

(g)

462,5/110,5

4,5

8,5

2,75

4

2,5

1,3

*SFA = nasycené mastné kyseliny


hlasování

0 (0)

Štítky:
kopřivy
polévka
Velikonoce
zdravá strava

Související články

Minutková kachní prsa

 1 min.  |   24. 11. 2021  |   redakce
Postup: Kůži kachních prsou nařízneme, vetřeme utřený česnek, osolíme, opepříme. Zprudka orestujeme na troše olivového oleje (2–3 minuty z každé…
O bílých jedech v naší stravě často slýcháme, píše se o nich, řeší se. Nejčastěji jsou v souvislosti s nimi zmiňovány sůl, cukr a bílá mouka. Ale jsou to opravdu jedy? Pojďme se na ně podívat zblízka…
Udělat si pauzu na oběd může být zpestřením pracovního dne a je přitom vhodné zaměřit se na správný výběr jídla.

Střípky módních diet

 8 min.  |   22. 10. 2023  |   Věra Boháčová
U různých diet je dobré se nejprve seznámit nejen s deklarovanými pozitivy, ale i s úskalími, a to v dlouhodobém kontextu.

Dietní grilování?

 6 min.  |   21. 6. 2021  |   Věra Boháčová
Ano! I když je grilování často spojováno s řadou rizik, grilovat lze i zdravě a dietně.

Kopřivový „špenát“

5. 4. 2022  |   redakce
Postup:Lístky kopřiv důkladně omyjeme, posekáme nadrobno. Na tuku orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku (cibuli), přidáme nadrobno nakrájený…

Kopřivová pomazánka

 1 min.  |   22. 3. 2023  |   Věra Boháčová
Příprava: Kopřivy krátce spaříme vroucí vodou, necháme okapat a nasekáme nadrobno. Tvrdý sýr nastrouháme nahrubo, česnek prolisujeme. Do…

Jehněčí špízky

 1 min.  |   22. 3. 2023  |   Věra Boháčová
Příprava:Jehněčí maso umeleme. Bylinky a kopřivy nasekáme najemno. Česnek prolisujeme. Sýr rozdrobíme najemno. Žemli nakrájíme na větší…
Rozhodně zpozorněte a neberte věci na lehkou váhu. Podstatné je, že vždy se dá něco dělat.

Vločkové kuličky s ovocem

24. 11. 2021  |   redakce
Postup: Ovesné vločky nasucho opražíme. Sušená jablka na 10 minut namočíme a pak spolu s brusinkami a vločkami rozmixujeme, přidáme rozemleté piškoty,…

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.