Postup: Mladé kopřivové listy omyjeme, necháme okapat a nasekáme najemno. Dáme do hrnce, zalijeme asi 100 ml zeleninového vývaru a necháme krátce povařit. 

Šalotku nakrájíme nadrobno a orestujeme na olivovém oleji, přidáme kopřivy a celou směs přelijeme zbytkem vývaru. Vše krátce v hrnci povaříme. 

Kysanou smetanu ušleháme se žloutkem a vmícháme do odstavené polévky. Poté polévku opatrně opět zahřejeme, až se spojí se žloutkem a smetanou, mírně osolíme, ochutíme pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem.

Natvrdo uvařené vejce oloupeme, nakrájíme je nadrobno a ozdobíme jím naservírovanou velikonoční kopřivovou polévku, kterou můžeme a nemusíme na závěr mixovat.


Nutriční (výživové) hodnoty na 1 porci

Energie

 (kJ/kcal)

Bílkoviny 

(g)

Tuky 

(g)

z toho SFA* (g)

Sacharidy (g)

z toho cukry (g)

Sůl 

(g)

462,5/110,5

4,5

8,5

2,75

4

2,5

1,3

*SFA = nasycené mastné kyseliny


Související články