Riziko nemocí srdce a cév se v životě ženy proměňuje

 8 min.  |   30. 9. 2022  |   redakce


V životě ženy se objevují dvě specifická období – těhotenství a menopauza, která jsou spojena s řadou tělesných změn. Tyto změny mohou ovlivňovat kardiovaskulární zdraví ženy, tedy zdraví srdce a oběhového systému. Co přesně se v ženském těle v těchto citlivých životních epizodách odehrává?

Těhotenství a menopauza (vymizení menstruace po tzv. přechodu) představují v životě ženy specifická období, která se pojí se změnami hodnot krevního tlaku a cholesterolu. V těhotenství dochází k významnému, ale fyziologickému (přirozenému) nárůstu hodnot cholesterolu a krevní tlak (TK) se v těhotenství za normálních podmínek mírně snižuje. V menopauze se mění profil i hladiny cholesterolových částic v krvi a ty se stávají nebezpečnějšími pro cévní stěnu. TK v menopauze stoupá, ale není zatím úplně jasné, zda je to dáno útlumem aktivity vaječníků, nebo současným stárnutím s případným nárůstem tělesné hmotnosti.

Těhotenství a vysoký cholesterol v krvi

Je důležité vědět, že v těhotenství se významně zvyšují hodnoty tzv. LDL cholesterolu (o 25 až 50 procent) a jiných krevních tuků, triglyceridy mohou svoji hodnotu až zdvojnásobit. V případě, že nejsou známy hodnoty cholesterolu z doby před otěhotněním, měly by být u těhotné ženy provedeny odběry krve při první návštěvě gynekologa. K návratu hladin lipidů v krvi do výchozího stavu před těhotenstvím dochází po porodu relativně rychle, zhruba do dvou týdnů, a není proto třeba se jejich výkyvy znepokojovat.

Vysoký cholesterol v krvi už před těhotenstvím

Pokud ale žena trpí na vysoký cholesterol v krvi už před těhotenstvím, měla by přijmout určitá režimová opatření a zejména upravit jídelníček tak, aby se její tělesná hmotnost zvyšovala co nejméně. Není to úplně snadné zajistit, protože výraznější hmotnostní přírůstek k těhotenství zkrátka často patří, ale doporučuje se jídlo rozložit do více menších porcí za den a konzumovat více vlákniny, která zabezpečí pocit sytosti. Proteiny obsažené ve stravě by měly mít nižší kalorickou hodnotu. Výrazné omezení tuků v potravě se nedoporučuje, protože to by mohlo být spojeno s negativním vývojem plodu.

Důležitost léků na snížení cholesterolu v těhotenství

Pokud má budoucí maminka na začátku těhotenství přítomno více rizikových faktorů současně nebo už je například po nějaké prodělané cévní příhodě, může u ní lékař zvážit podávání léků na snížení cholesterolu. Studie naznačily, že tyto léky, tzv. statiny, jsou v těhotenství sice spojeny s určitými riziky, ale nepotvrdilo se, že by vedly k přímému poškození vyvíjejícího se plodu.

Menopauza a její vliv na ženský organizmus

Menopauza představuje v životě ženy přelomovou fázi, která má své zvláštnosti. Objevuje se škála psychických i tělesných obtíží, z nichž první se mohou projevit i několik let před poslední menstruací. Největší hormonální změnou v klimakteriu (přechodu) je především pokles hodnoty hormonu estradiolu, jenž se v období plodnosti tvoří ve vaječnících. U žen v menopauze naopak stoupá hladina mužského hormonu testosteronu, což mění poměr ženských a mužských hormonů v těle a výrazně ovlivňuje výši krevního tlaku a hodnoty indexu tělesné hmotnosti (BMI). Snadněji se pak rozvíjí obezita v oblasti břicha nebo odolnost tkání vůči hormonu inzulinu, což může vyústit v rozvoj cukrovky 2. typu.

Krevní lipidy v menopauze

Změnám se nevyhnou ani krevní lipidy, které získávají v tomto období potenciál více poškozovat cévní stěnu a urychlovat rozvoj aterosklerózy. Výskyt úmrtí žen na onemocnění srdce a cév výrazně roste kolem 50. roku života, což svědčí o vlivu úbytku ženských hormonů, jež měly do té doby ochranný vliv na cévní stěnu u žen. Důležité je proto u žen v menopauze pravidelně kontrolovat nejen hodnoty cukru v krvi (glykemii) a krevní tlak, ale i krevní lipidy, a pokud jsou zvýšené, přistoupit k včasné léčbě.

Hormonální antikoncepce v menopauze

Jak je to s hormonální antikoncepcí v období menopauzy? Bývá doporučována u žen trpících výraznými a obtěžujícími klimakterickými příznaky a zřejmě má u mladých žen v období menopauzy i ochranný vliv na srdce a cévy. Není však obecně doporučována u žen, které jsou kardiovaskulárně rizikové nebo už prodělaly nějakou kardiovaskulární příhodu, jako je srdeční infarkt nebo mozková mrtvice.

Těhotenství a vysoký krevní tlak

Krevní tlak se v těhotenství za normálních fyziologických podmínek mírně snižuje. Nejnižší tlak je přibližně v polovině těhotenství. Poté začne opět pozvolna stoupat a kolem porodu dosahuje hodnot jako před těhotenstvím. Arteriální hypertenze (vysoký krevní tlak) a její komplikace v těhotenství jsou ale jednou z hlavních příčin zvýšené mateřské a novorozenecké nemocnosti a úmrtnosti. Vyskytují se asi u 10 procent těhotných žen. V případě, že žena trpí před těhotenstvím hypertenzí, má přibližně 25% riziko rozvoje onemocnění zvaného preeklampsie, jež je závažnou komplikací ohrožující těhotenství, ale je spojena i s rizikem vzniku nemocí srdce a cév později v životě ženy. Hypertenze v těhotenství znamená hodnoty 140/90 mm Hg nebo více.

Preeklampsie v tehotenství

Preeklampsie patří mezi časté příčiny předčasného porodu s potenciálně závažnými důsledky pro zdraví matky i plodu. Pokud se u budoucí maminky zjistí vysoké riziko vzniku preeklampsie, může nasazení kyseliny acetylsalicylové (aspirinu) před 16. týdnem těhotenství snížit riziko vzniku časné preeklampsie o 80–90 procent. Nejlepší je začít podávat tuto prevenci již od 12. týdne těhotenství a pokračovat do 36. až 37. týdne. Hlavním cílem léčby hypertenze u těhotných žen je zabránit komplikacím.

Pokud mají ženy hypertenzi už před těhotenstvím a léčí se na ni, zavedená terapie se jim, pokud možno, ponechává s tím, že se vysazují jen léky nevhodné pro dobu těhotenství a toleruje se TK až do výše 150/95 mm Hg. U hypertenze vzniklé až v těhotenství a u preeklampsie se zahajuje léčba již od hodnot krevního tlaku převyšujících 140/90 mm Hg. Krevní tlak vyšší než 170/110 mm Hg se považuje za urgentní stav vyžadující hospitalizaci. V těhotenství se na rozdíl od léčby hypertenze mimo těhotenství nedoporučuje snižování hmotnosti ani výrazné omezení solení. Neprokázalo se, že by tato opatření příznivě ovlivňovala výši krevního tlaku či prognózu těhotných.

Menopauza a vysoký krevní tlak 

Krevní tlak u žen stoupá více zejména kolem menopauzy. Je zjištěno, že ženy ve věku od sedmdesáti let „dohánějí“ ve výši krevního tlaku muže, nebo tyto hodnoty někdy dokonce překonají. Ukazuje se, že ženské pohlavní hormony patrně zabraňují vzestupu krevního tlaku, během plodného života a po jejich úbytku v menopauze a po menopauzálním nárůstu hladin mužských pohlavních hormonů u žen se karta obrací a ženy více trpí vysokým krevním tlakem. U řady žen po menopauze se také zvyšuje hmotnost, která je přímo spojena se vzestupem TK a se zvýšeným výskytem cukrovky 2. typu.

Léky na vysoký krevní tlak v menopauze

Pro zajištění zdraví ženy po menopauze je klíčové zabránit výskytu hypertenze, aby působila na srdce a cévy a poškozovala je. Ženy by proto měly svědomitě užívat léky proti vysokému tlaku dle pokynů lékaře. V současnosti je doporučeným postupem podání kombinace dvou léků v jedné tabletě už od začátku vzniku hypertenze – kombinací i nižších dávek dvou léků lze dosáhnout nejen kontroly hypertenze, ale lze počítat i s dalšími příznivými účinky těchto léků na zdraví cév. Je potvrzeno, že včas zahájená léčba hypertenze zásadním způsobem snižuje riziko vzniku infarktů a mozkových příhod v další životní etapě, kterou si všechny ženy přejí strávit aktivně a ve zdraví.

redakce MEDICAL TRIBUNE CZ

hlasování

0 (0)

Štítky:
cholesterol
menopauza
srdce
těhotenství
vysoký cholesterol
vysoký krevní tlak

Související články

Jak si můžeme osolit život?

 6 min.  |   16. 5. 2022  |   redakce
Oblast, v níž je pro nás sůl zdánlivě nenahraditelnou, představuje kuchyňská příprava pokrmů.

Jak si doma správně měřit krevní tlak?

 4 min.  |   23. 4. 2024  |   redakce
Dnes už je docela běžné měřit si krevní tlak doma – obchody nabízejí velký výběr tlakoměrů (tonometrů).
Cílem není to, aby byl váš lekář spokojený, ale abyste spolu dostali hypertenzi pod kontrolu.

Jednorázově naměřený vysoký krevní tlak

 6 min.  |   31. 5. 2022  |   redakce
O vysokém krevním tlaku hovoříme, pokud výsledky dvou a více měření v různé dny přesahují hodnoty 140 mm Hg u systolického a 90 mm Hg u diastolického krevního tlaku.

Víte, jak snížit hladinu cholesterolu v krvi?

 6 min.  |   24. 8. 2022  |   redakce
Co je vlastně cholesterol, co dělá a jak jeho hladinu ovlivnit.

Co pro sebe můžete udělat sami

 3 min.  |   10. 2. 2020  |   Renata Cífková
Jaký dopad hypertenze na vaše zdraví bude mít, máte do značné míry ve svých rukou.
Každý z nás stárne – někdo rychleji, někdo pomaleji. Souvisí to se stylem života, a jakkoli někteří jako by „zastavili čas“, stárnutí organismu zkrátka nezabráníme.
Nekontrolovaný vysoký krevní tlak se často označuje jako tichý zabiják, víte proč?

Jak zvládat vysoký cholesterol

 2 min.  |   15. 4. 2020  |   Michal Vrablík
Máte-li obavy, že se může váš cholesterol zvýšit, a nevíte přesně, jak ho „udržet na uzdě“, zde je několik základních rad, které byste měli dodržovat.

Které potraviny by měl obsahovat váš jídelníček

 1 min.  |   3. 3. 2020  |   redakce
Nahraďte pro začátek máslo, sádlo, tučné mléčné výrobky, tučné maso a uzeniny rostlinnými oleji, semínky, ořechy.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.