Jak zvládat vysoký cholesterol

 2 min.  |   15. 4. 2020  |   Garant: Michal Vrablík


Máte-li obavy, že se může váš cholesterol zvýšit, a nevíte přesně, jak ho „udržet na uzdě“, zde je několik základních rad, které byste měli dodržovat.

Užívejte léky přesně podle doporučení lékaře

Pokud užíváte léky na vysoký cholesterol, pečlivě dodržujte pokyny svého lékaře. Pokud něčemu nerozumíte, vždy se zeptejte. Nikdy nepřestávejte užívat svůj lék bez předchozí konzultaci s lékařem, zdravotní sestrou nebo lékárníkem.

Přeorientujte se na zdravý životní styl

Můžete podniknout kroky ke snížení hodnot vašeho LDL-cholesterolu tím, že budete žít zdravěji. Například budete konzumovat potraviny s nižším obsahem nasycených tuků a trans-tuků, budete fyzicky aktivní a budete se snažit udržet si optimální váhu.

Hovořte o svých problémech se zdravotníky

Snažte se spolupracovat se svým zdravotnickým týmem na prevenci nebo léčbě vysokého LDL-cholesterolu. Pravidelně diskutujte svůj léčebný plán a na schůzky si předem připravte seznam otázek. Užíváte-li léky, proveďte před kontrolou lékovou inventuru a vezměte ke kontrole písemný přehled zbývajících léků, které máte k dispozici.

Kontrolujte svůj cholesterol pravidelně

Cholesterol potřebují někteří lidé kontrolovat častěji, jiní méně často. Vyšetření hladin cholesterolu je v Česku součástí systému preventivních prohlídek, svou hladinu cholesterolu (ale i krevního tlaku či hladiny krevního cukru) tak může a má znát každý. Je-li vše v pořádku, provádí se kontrolní vyšetření podle plánu preventivních prohlídek. Zjistí-li se vyšší než optimální hladina LDL-cholesterolu, budete muset na kontrolu častěji, tak jak to určí lékař.

hlasování

0 (0)

Štítky:
cholesterol
vysoký cholesterol

Související články
Zpracováno na základě dokumentu Doporučené postupy ESC v klinické praxi: Prevence kardiovaskulárních onemocnění: Co jako pacient potřebuji vědět?
Rozhodně zpozorněte a neberte věci na lehkou váhu. Podstatné je, že vždy se dá něco dělat.

Které potraviny by měl obsahovat váš jídelníček

 1 min.  |   3. 3. 2020  |   redakce
Nahraďte pro začátek máslo, sádlo, tučné mléčné výrobky, tučné maso a uzeniny rostlinnými oleji, semínky, ořechy.
S nástupem menopauzy může být spojena celá řada tělesných a psychických potíží, první se mohou projevit i několik let před poslední menstruací.

Hrozí vám vysoký cholesterol?

 2 min.  |   13. 11. 2019  |   Michal Vrablík
Existují rizikové faktory pro vysoký cholesterol, které můžeme, ale i ty, které nemůžeme kontrolovat a ovlivnit. Abyste měli přesnou představu, tady je jejich přehled.
Možná nevíte, že v České republice tyto léky užívá více než milion pacientů, takže přímou nebo zprostředkovanou zkušenost s nimi má téměř každý.
Především vysoký krevní tlak a vysoké hladiny cholesterolu v krvi, stejně jako nadváha a obezita.

Riziko nemocí srdce a cév se v životě ženy proměňuje

 8 min.  |   30. 9. 2022  |   redakce
Těhotenství a menopauza představují v životě ženy specifická období, která se pojí se změnami hodnot krevního tlaku a cholesterolu.
Cholesterol je pro život nezbytná látka: představuje základní stavební kámen pro buněčnou membránu... Otázkou ale zůstává, kolik cholesterolu potřebujeme v krvi.

Svačit, nebo nesvačit?

 3 min.  |   14. 4. 2023  |   Věra Boháčová
Na otázku, zda je dobré svačit, nebo naopak raději nesvačit, není jediná správná odpověď.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.