Mikrobiom – neviditelný strážce našeho zdraví

 5 min.  |   24. 6. 2024  |   redakce

Mikrobiom nebo také mikrobiota je pojem, o kterém se v posledních letech hodně mluví. A oprávněně! Tato nesmírně pestrá „zoo“ uvnitř i vně našeho těla má nenahraditelný význam pro naše zdraví. Objevte fascinující svět mikrobiomu a přečtěte si o jeho vzniku, jeho úkolech v trávení, imunitě a duševním zdraví a zjistěte, jak o něj správně pečovat, aby mohl dál dobře strážit naše zdraví.

Mikrobiom je jednoduše řečeno souhrn všech mikroorganismů, jako jsou bakterie, viry, houby a prvoci, které žijí na lidském těle a uvnitř něj – nacházejí se na naší kůži, v ústech, ve střevech nebo v pochvě. Jde o biliony mikroorganismů, které dohromady tvoří společenství, které je jedinečné pro každého z nás a které ovlivňuje naše zdraví během celého života.

Jak mikrobiom vzniká?

Mikrobiom se začíná formovat už při narození. V momentu narození dítě přechází ze sterilního prostředí matčina lůna do světa plného mikroorganismů. Mezi první bakterie osidlující střeva novorozenců patří bifidobakterie, které štěpí živiny obsažené v mateřském mléce, jež jsou nezbytné pro zdravý růst. Během prvních let života se mikrobiom rychle rozrůstá a mění. Ve věku kolem 2–3 let se stabilizuje a zůstává dál poměrně stejný po celý život, i když do určité míry se může změnit například kvůli dietě, některým onemocněním nebo užívání antibiotik. Dá se říci, že mikrobiom je u každého z nás jedinečný jako otisk prstů.

Jaká je role mikrobiomu pro naše zdraví?

Mikrobiom plní v našem těle mnoho důležitých funkcí:

  1. Pomáhá s trávením – bakterie ve střevech nám pomáhají rozkládat a trávit živiny, které naše tělo samo nedokáže zpracovat, navíc přispívají k udržení nízkého pH ve střevech, které znemožňuje růst škodlivých bakterií.
  2. Podporuje imunitní systém – střevní mikrobiom je nedílnou součástí správného fungování imunitního systému, ovlivňuje jej vícero způsoby, např. stimuluje tvorbu a funkci bílých krvinek, ovlivňuje zánět.
  3. Produkuje vitaminy – některé bakterie ve střevech vytvářejí vitaminy, které naše tělo potřebuje, jako třeba vitamin K a některé vitaminy skupiny B.
  4. Ovlivňuje náladu a duševní zdraví – existují důkazy, že mikrobiom může ovlivnit naši náladu a chování (hovoříme o tzv. ose střevo-mozek), protože velký podíl látek, které se účastní na přenosech signálů v mozku, vzniká právě ve střevech díky mikrobiomu.

Už jsme řekli, že každý člověk má unikátní složení mikrobiomu – to může následně ovlivňovat to, jak individuálně reaguje na různé potraviny, léky nebo jakou má náchylnost k určitým nemocem. Na složení mikrobiomu má vliv genetika, způsob porodu (přirozený porod umožňuje osídlení důležitými bakteriemi už v porodních cestách), pohlaví, věk nebo přítomné nemoci. Významnou úlohu sehrávají i námi ovlivnitelné faktory jako působení stresu, užívané léky či stravování.

Proč je důležité udržovat zdravý mikrobiom?

Jídelní návyky mají velký vliv na utváření tzv. enterotypu. Jedná se o rozdělení bakteriálního střevního mikrobiomu podle převládajících bakteriálních druhů. Můžeme rozlišit tři základní bakteriální druhy. Enterotyp Bacteroides je typický pro stravu bohatou na živočišné bílkoviny, tuky a jednoduché cukry. Produkuje látky, které mohou podporovat vznik obezity a diabetu 2. typu. Enterotyp Prevotella je spojován s převažující rostlinnou stravou a je typický pro vegetariány a vegany. Některé studie naznačují, že bakterie převažující u tohoto enterotypu mohou pozitivně ovlivňovat metabolismus tuků a snižovat riziko vzniku srdečně-cévních nemocí. Enterotyp Ruminococcus je spojován s dlouhodobě vysokým příjmem ovoce a zeleniny. Převažují zde bakterie, které produkují látky s protizánětlivými účinky. V případě mikrobiomu tedy rozhodně platí rčení „Jsme to, co jíme“.

Zásady jídelníčku pro zdravý střevní mikrobiom

Udržování zdravého mikrobiomu je klíčové pro naše celkové zdraví. Pestrá a čerstvá strava bohatá na vlákninu, ovoce a zeleninu, dostatečný spánek a snižování stresu mohou pomoci udržet mikrobiom v rovnováze. Pokud se rovnováha naruší, například užíváním antibiotik, která mohou zabít dobré bakterie stejně jako ty škodlivé, náš mikrobiom se pozmění, což může vést k různým zdravotním problémům.

Zásadní proto je:

  • dbát na rozmanitou stravu, která udržuje mikrobiom pestrý a v rovnováze (našim střevním bakteriím pomáhají luštěniny, ovoce a zelenina – obsahují hodně vlákniny, a mohou tak podporovat růst prospěšných bifidobakterií),
  • jíst fermentované nebo zakysané potraviny (náš mikrobiom miluje jogurty, kvašené mléčné výrobky a kvašenou zeleninu, protože podporují růst užitečných laktobacilů a potlačují růst nežádoucích druhů mikroorganismů),
  • jíst potraviny s obsahem prebiotik, jež slouží našemu mikrobiomu jako potrava (banány, jablka, artyčok, chřest, cibule nebo česnek),
  • dávat přednost celozrnným potravinám,
  • antibiotika užívat jen v nezbytných případech (bakteriální, nikoli virové infekce) a vždy na doporučení lékaře.

Mikrobiom je neodmyslitelnou a potřebnou součástí našeho těla a hraje klíčovou roli ve fungování našeho imunitního systému, trávení a v celkovém zdraví. Péče o něj je důležitá pro udržení zdraví a dobré kondice.

Zdroje: https://www.casopisvnitrnilekarstvi.cz/pdfs/vnl/2019/02/05.pdf

https://www.healthline.com/nutrition/gut-microbiome-and-health#TOC_TITLE_HDR_2


hlasování

0 (0)

Štítky:
zdraví
imunita
střevní mikrobiom
nálada
mikrobiota
probiotika
duševní zdraví
střeva

Související články
Je třeba si uvědomit, že pacienti jsou různé osobnosti a mají osobitý přístup k radám lékaře i k léčbě.

Obranyschopnost těla pod drobnohledem

 2 min.  |   13. 4. 2022  |   Igor Karen
Imunitu vnímáme jako armádu bojovníků, která bez ustání chrání nedotknutelnost našeho vnitřního prostředí. Opravdu to tak ale je?
Na posilování imunity lze aktivně pracovat, a to každý den. Co je klíčové?

Jaký mikrobiom, takové zdraví

 4 min.  |   24. 6. 2024  |   redakce
Rovnováha mezi různými druhy mikroorganismů je nezbytná pro udržení zdraví, je ale relativně křehká.
Správnou funkci imunitního systému výrazným způsobem ovlivňuje střevní mikrobiota.

Jak zlepšit spánek a posílit imunitu

 1 min.  |   4. 4. 2022  |   Igor Karen
Spánek je alfou a omegou našeho zdraví. Skvělou zprávou je fakt, že je tento životabudič zdarma a pro každého.

Veďte si o svých bolestech hlavy záznamy

 1 min.  |   17. 6. 2020  |   redakce
Projevy migrény jsou individuální, a proto pro každého pacienta i lékaře je naprosto klíčové vést si přehled o těchto projevech v čase. Jako velmi užitečná pomůcka se osvědčil deník se záznamy migrény.

Základní pravidla léčby migrény

 2 min.  |   5. 4. 2020  |   redakce
Důvodem návštěvy lékaře bývá nejčastěji náhle vzniklá nebo silná bolest hlavy. Alarmující by však mělo také být: jde-li o první bolest hlavy u pacienta ve věku nad 40 let, postupně se rozvíjející atypická bolest hlavy nereagující na běžnou léčbu, bolest hlavy u pacienta s nádorovým onemocněním nebo HIV infekcí, přítomnost jakéhokoliv ložiskového neurologického nálezu či poruchy vědomí. K nejčastěji užívaným lékům patří nesteroidní analgetika a v posledních dvaceti letech jsou k léčbě migrény hojně předepisovány triptany, které cílí přímo na mechanismus vzniku této bolesti. Fungují rychle a podávají se na počátku bolesti. Bohužel i tyto léky, stejně jako nesteroidní analgetika, mohou způsobovat bolest hlavy z nadměrného užívání léků. K dalším farmakologickým možnostem patří profylaktická neboli preventivní léčba, která se dělí na běžnou a biologickou léčbu. Profylaktickou léčbu Vám předepíše Váš ošetřující neurolog. Profylaktická léčba je vždy individuální a v ČR je dostupných pět základních skupin léků té běžné – konvenční. Ve skupině biologické léčby jsou hrazeny 3 přípravky. Vedle užívání léků je však pro léčbu každé migrény nejdůležitější životní styl, který vyžaduje: pravidelnost (pravidelný spánek, stravování atd.), velmi důležitý je dostatek fyzické aktivity (alespoň 150 minut týdně), zjištění a odstranění všech spouštěčů migrény (umělá sladidla, kofein). Pro lepší kontrolu onemocnění lékaři doporučují u pacientů s migrénou vést si záznamy o průběhu migrény (více Deník migrény), kde by si měl pacient zaznamenávat frekvenci bolestí, užitou medikaci atd. Vedle migrenózních deníků umožňuje pacientům získat větší kontrolu nad svou nemocí také aplikace Migréna Kompas, kterou si mohou stáhnout na adrese: www.migrena-kompas.cz/aplikace/ nebo naskenováním QR kódu níže. Lékaři by také neměli zapomínat na edukaci pacienta, který by měl znát riziko vzniku bolestí hlavy v důsledku nadměrného užívání léků.
Když začneme užívat více léků současně, mohou vzniknout tzv. lékové interakce. Co to znamená a proč je důležité o nich vědět?

Jak se léčí alergie?

 3 min.  |   28. 3. 2023  |   Norbert Pauk
Terapie alergie se mimo jiné odvíjí od spouštěče, který imunitní reakci nastartuje. Hlavním způsobem boje s alergií je eliminace styku s alergenem, tedy vyhnutí se setkání s dráždivou látkou.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.