V dnešní uspěchané a stresující době mnoho z nás sahá po doplňcích stravy v dobré víře, že si zlepšíme imunitu, doplníme vitaminy a minerály chybějící ve stravě, zkrátka celkově si vyladíme organismus. Pokud ale pravidelně užíváme nějaké léky, musíme být obezřetní – potravinové doplňky, ale i některé potraviny mohou s našimi léky různě reagovat, a to ne vždy žádoucím způsobem.

V předchozím článku (Lékové interakce aneb Když se léky navzájem ovlivňují) jsme si popsali, jak spolu mohou navzájem reagovat různé léky, které užíváme. Přemýšleli jste ale někdy o tom, že vstřebávání, vylučování a působení léků v těle mohou ovlivnit i potraviny, které jíme, a potravinové doplňky, které užíváme? Pojďme si říct, na co je třeba se soustředit:

1. Na nápoje k zapíjení léků

To, že léky nezapíjíme alkoholem, asi víme všichni moc dobře. Alkohol by se ale neměl při užívání řady léků pít vůbec, typicky je třeba dát pozor u antidepresiv, antibiotik, analgetik (léků na bolest), léků na ředění krve, léků na nespavost, léků s uklidňujícími účinky (benzodiazepinů) nebo u antihistaminik (léků na alergie). Snášenlivost s alkoholem je uvedena v příbalovém letáku nebo se můžeme poradit v lékárně.

Po dobu užívání antibiotik typu tetracyklinů, ale i při užívání některých projímadel bychom se měli vyhnout mléku a mléčným výrobkům.

Šťávy z citrusových plodů (grapefruitů, pomerančů, limet nebo pomela) mají velký potenciál reagovat s léčivy, například s léky na vysoký cholesterol v krvi (statiny), s některými léky na vysoký krevní tlak nebo na poruchy srdečního rytmu, s některými antihistaminiky nebo léky proti virům a bakteriím – pokud vás neupozorní přímo lékař či lékárník, vyplatí se opět podívat se do příbalového letáku.

2. Na třezalku tečkovanou

Třezalka je známá především z lidového léčitelství, kde zdomácněla zejména pro své antidepresivní účinky. Zjednodušeně lze říci, že na náladu působí stejným mechanismem účinku jako moderní antidepresiva, která ovlivňují koncentrace serotoninu, ale i dopaminu a noradrenalinu v mozku. Proto je třeba se při užívání těchto antidepresiv třezalce vyhnout (neměli by ji užívat ani pacienti léčení triptany, tedy léky na migrénu). Třezalka si nemusí vyhovovat ani s některými léky na vysoký krevní tlak (snižuje jejich účinek, podobně jako třeba lékořice).

3. Na ginkgo biloba (jinan dvoulaločný)

Extrakty z jinanu dvoulaločného jsou v současné medicíně využívány zejména u pacientů s poruchami paměti, ale i při žilních obtížích. Jinan má antioxidační a protizánětlivé účinky. Uživatelé warfarinu nebo kyseliny acetylsalicylové by se mu měli rozhodně vyhnout, a to kvůli riziku krvácení. Může ale také snižovat účinky omeprazolu, který se používá při léčbě žaludečních vředů, jícnového refluxu a dalších žaludečních obtíží.

4. Na česnek

Česnek, známý jako výborná aromatická zelenina k dochucování jídel, obsahuje celou řadu účinných látek, díky kterým má antioxidační a antiaterosklerotické vlastnosti (zabraňují kornatění tepen). Pozor na česnek by si měli opět dát ti z nás, kteří užívají warfarin proti srážlivosti krve.

5. Na třapatku (rod Echinacea)

Výtažky z třapatky úzkolisté (Echinacea angustifolia) či třapatky nachové (Echinacea purpurea) by neměly být podávány pacientům s autoimunitními chorobami či pacientům léčeným imunosupresivy (léky na potlačení imunity). Vyhnout by se této rostlině měly i osoby s roztroušenou sklerózou, AIDS, tuberkulózou či lupusem a pacienti užívající léky s účinnými látkami, jako je amiodaron (lék na srdeční arytmie), metotrexát (léčba různých typů národů, lupénky a revmatoidní artritidy), ketokonazol (léčba Cushingova syndromu) nebo nesteroidní antiflogistika (léky proti bolesti).

6. Na ženšen 

Ženšen je využíván jako tonikum, stimulující látka a údajné afrodiziakum. Riziko opět představuje pro uživatele warfarinu, snižuje účinnost diuretik (léků na snížení krevního tlaku) a zvyšuje v těle hladiny digoxinu, léku užívaném při selhání srdce.

7. Na vitamin K 

Vitamin K, na který je bohatý například špenát, může ovlivnit účinky léků na ředění krve, jako je warfarin.

8. Na železo

Doplňky železa mohou snížit absorpci léku levotyroxinu, což může mít vliv na léčbu štítné žlázy.

Jak se vyhnout problémům?

Stejně jako u léků je důležité, abyste informovali své lékaře o všech doplňcích stravy, které užíváte. Mohou mít vliv na léčbu. Nedávejte doplňky do popředí – i když jsou vitaminy a minerály důležité, nesmíme zapomínat, že mohou ovlivnit účinky léků. Konzultujte s lékařem, zda jsou vhodné právě pro vás a právě teď. Přečtěte si pečlivě příbalové letáky svých léků a dodržujte pokyny týkající se jejich užívání.

redakce MEDICAL TRIBUNE CZ

Související články