Veďte si o svých bolestech hlavy záznamy

 1 min.  |   17. 6. 2020  |   redakce


Všichni pacienti trpící migrénou dobře vědí, že zvládat toto onemocnění není jednoduché a je třeba opravdu úzce spolupracovat s ošetřujícím lékařem. Proto jsou pro něj velmi důležité i informace o tom, jak často migrenózními stavy trpíte. Můžete si je zaznamenávat jednak ručně pomocí záznamového diáře – podle potřeby čtvrtletního nebo ročního.

Kvartální diář pacienta ke stažení

Celoroční diář pacienta ke stažení

Do diáře si budete zapisovat všechny potřebné údaje, které je třeba zaznamenávat, např. typ bolesti, léky včetně konkrétních počtů tablet, menstruace, součet dnů s bolestí hlavy – zkrátka vše, co vašemu lékaři pomůže, aby mohl léčbu co nejlépe přizpůsobit právě vašim potřebám.

Můžete si ale stáhnout také mobilní aplikaci, do které můžete vše zaznamenávat pomocí Vašeho chytrého telefonu – je ke stažení na adrese www.migrena-kompas.cz/aplikace/ nebo naskenováním tohoto QR kódu:

Aplikace umožňuje zaznamenat jednotlivé záchvaty, jejich délku a intenzitu a užité léky. Kromě toho si můžete do kalendáře aplikace zaznamenávat svou životosprávu a jak se cítíte. Díky aplikaci tak můžete lépe porozumět svému onemocnění. Aplikace bude sloužit také jako pomocník při rozhovoru s ošetřujícím neurologem, při kterém společně odhalíte možné spouštěče atak a domluvíte se na vhodné změně životního stylu.


hlasování

0 (0)

Štítky:
bolest hlavy
diář pacienta
migréna

Související články

Základní pravidla léčby migrény

 2 min.  |   5. 4. 2020  |   redakce
Důvodem návštěvy lékaře bývá nejčastěji náhle vzniklá nebo silná bolest hlavy. Alarmující by však mělo také být: jde-li o první bolest hlavy u pacienta ve věku nad 40 let, postupně se rozvíjející atypická bolest hlavy nereagující na běžnou léčbu, bolest hlavy u pacienta s nádorovým onemocněním nebo HIV infekcí, přítomnost jakéhokoliv ložiskového neurologického nálezu či poruchy vědomí. K nejčastěji užívaným lékům patří nesteroidní analgetika a v posledních dvaceti letech jsou k léčbě migrény hojně předepisovány triptany, které cílí přímo na mechanismus vzniku této bolesti. Fungují rychle a podávají se na počátku bolesti. Bohužel i tyto léky, stejně jako nesteroidní analgetika, mohou způsobovat bolest hlavy z nadměrného užívání léků. K dalším farmakologickým možnostem patří profylaktická neboli preventivní léčba, která se dělí na běžnou a biologickou léčbu. Profylaktickou léčbu Vám předepíše Váš ošetřující neurolog. Profylaktická léčba je vždy individuální a v ČR je dostupných pět základních skupin léků té běžné – konvenční. Ve skupině biologické léčby jsou hrazeny 3 přípravky. Vedle užívání léků je však pro léčbu každé migrény nejdůležitější životní styl, který vyžaduje: pravidelnost (pravidelný spánek, stravování atd.), velmi důležitý je dostatek fyzické aktivity (alespoň 150 minut týdně), zjištění a odstranění všech spouštěčů migrény (umělá sladidla, kofein). Pro lepší kontrolu onemocnění lékaři doporučují u pacientů s migrénou vést si záznamy o průběhu migrény (více Deník migrény), kde by si měl pacient zaznamenávat frekvenci bolestí, užitou medikaci atd. Vedle migrenózních deníků umožňuje pacientům získat větší kontrolu nad svou nemocí také aplikace Migréna Kompas, kterou si mohou stáhnout na adrese: www.migrena-kompas.cz/aplikace/ nebo naskenováním QR kódu níže. Lékaři by také neměli zapomínat na edukaci pacienta, který by měl znát riziko vzniku bolestí hlavy v důsledku nadměrného užívání léků.

Centra bolesti hlavy

 1 min.  |   22. 10. 2020  |   redakce
Smyslem existence center je poskytování specializované diagnostické a léčebné péče pacientům s bolestmi hlavy.

Jak se vyznat v bolestech hlavy

 1 min.  |   3. 5. 2020  |   redakce
O jakou bolest se jedná, pomůže určit i to, kde se vyskytuje.

Co je migréna a jak ji poznat?

 2 min.  |   13. 10. 2020  |   redakce
Migréna je neurologické onemocnění vyznačující se silnou bolestí hlavy, nevolností a zvracením, citlivostí na světlo a hluk.

Nejčastější dotazy k migréně

 3 min.  |   19. 3. 2020  |   redakce
Jak poznám, že mám migrénu? Co je při migréně tzv. aura a jak se projevuje? Může záchvatům migrény předcházet i sám pacient?

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.