Alergie je nepřiměřená reakce organismu na běžný podnět, jako jsou například pyly, roztoči, srst zvířat nebo některé jídlo. Projevů může být mnoho, od mírného svědění a zarudnutí pokožky až po anafylaktický šok, který ohrožuje nemocného na životě. Podezření na alergii by mělo následovat vyšetření alergologem, který po zdokumentování příznaků a zdravotního stavu nemocného provede vyšetření z krve a kožní testy. Výsledkem vyšetření by měl být seznam alergenů, na něž je alergik citlivý, a doporučení léčby a režimu.

Terapie alergie se mimo jiné odvíjí od spouštěče, který imunitní reakci nastartuje. Hlavním způsobem boje s alergií je eliminace styku s alergenem, tedy vyhnutí se setkání s dráždivou látkou. V případě alergie na potraviny se jedná o sledování složení kupovaných výrobků, v případě stravování v restauraci doptání se obsluhy na konkrétní alergen v jídlech. U alergie na roztoče je nutná dobrá hygiena domácnosti, především lůžkovin, matrací, koberců a čalouněného nábytku, kde se roztoči množí. Nejvíce se však vyskytují v matracích, kde je pro ně ideální místo. Ty je dobré opatřit protiroztočovým povlakem. Pylová alergie je zapeklitá, jelikož pyly trav a stromů jsou v sezoně téměř všudypřítomné. Při známém alergenu může pomoci pylový kalendář nebo ještě lépe Česká pylová informační služba, která poskytuje v pylové sezoně informace o aktuálně se vyskytujících pylech v ČR. Pokud se v daném období ve vaší lokalitě vyskytuje alergizující pyl, je nutné učinit opatření. Omezit pobyt venku, přes den větrat několikrát krátce a poté zapnout čističku vzduchu. Po návratu domů by se měl alergik osprchovat a řádně vyvětrat, vyklepat či vyprat své oblečení.

Samotná terapie alergie se opírá hlavně o antihistaminika, která jsou dostupná ve formě tablet, pro děti ve formě sirupů. Někdy je možno je podávat i lokálně, tedy do místa, kde je potřeba zánět zklidnit. Na alergickou rýmu jsou ve formě sprejů do nosu, na alergický zánět spojivky ve formě kapek do oka a pokožku podrážděnou alergií zklidní antihistaminikum ve formě gelu. Dalším stupněm léčby je terapie kortikosteroidy, které se v první řadě používají spíše lokálně (opět ve formě sprejů do nosu sprejové, kapek do oka nebo emulze či krému) a pouze při závažných projevech ve formě tablet nebo injekcí. Z dalších skupin léčiv jsou dostupné antileukotrieny ve formě potahovaných nebo žvýkacích tablet.

Novější cílenou léčbou je specifická alergenová imunoterapie. Tento způsob léčby učí pacientův imunitní systém nereagovat na danou látku tím, že mu předkládá tento alergen v postupně zvyšující se koncentraci. Je vhodný například tam, kde nelze alergen z prostředí nemocného odstranit. Tato terapie má různé formy a způsoby podávání, mohou být v podkožních injekcích, kapkách nebo tabletách.

Související články