Nekuřte

Kouření zhoršuje průběh astmatu. Už jen samotné kouření způsobuje v dýchacích cestách otok, zúžení a produkci vazkého hlenu, což u astmatika představuje další zátěž pro tak již postižené cesty. Inhalace tabákového kouře snižuje účinnost léků proti astmatu a u kuřáků se zvyšuje počet exacerbací astmatu. Zanechání kouření zcela jistě není snadná věc, ale pokud se pro to rozhodnete, bude vašim plicím mnohem lépe. Existují centra pro léčbu závislosti na tabáku, kde vám pomohou s ukončením tohoto zlozvyku.

Nepřestávejte užívat své léky

I ve chvíli, kdy je vám lépe po dobu několika týdnů, nevysazujte svou pravidelnou léčbu. Vaše astma je v tuto dobu právě pod kontrolou a k tomu potřebuje léky, které užíváte. Jakékoliv snížení rozhodněte spolu se svým lékařem, který doporučí, zda vůbec a jakým způsobem snižovat léčbu. V případě, že přestanete svůj preventivní inhalátor užívat, riskujete vážné vzplanutí astmatu, které může skončit nutností hospitalizace.

Nezapomínejte nosit s sebou svůj úlevový inhalátor

V případě objevení se příznaků dušnosti, kašle, tíhy na hrudi a pískotů je namístě použít úlevový inhalátor. Takové příznaky se mohou vyskytnout, i když to nečekáte. Je tedy nutné s sebou nosit úlevový inhalátor všude, kam jdete.

Nepřestaňte cvičit

Pro zdraví svých plic zcela jistě nepřestávejte cvičit, i když vám může některý sport astma spouštět. Správná aktivita nebo cvičení vám pomohou zlepšit kontrolu nad příznaky. Ke zlepšení plicních funkcí jsou k dispozici dechová cvičení (například nácvik bráničního dýchání). Z běžných sportů je vhodné plavání, chůze, horolezectví anebo mimo jiné rekreační cyklistika. Před zahájením aktivity je možné použít úlevový inhalátor, který by měl omezit zúžení průdušek navozené zátěží.

Neklesejte na mysli

Mnoho lidí na světě má astma, dokonce i někteří vrcholoví sportovci. Při správné péči o své tělo a při pravidelném užívání preventivní léčby může většina astmatiků žít svůj život bez zásadních omezení.

MUDr. Petra Dvořáková



Související články

Pylový kalendář

Pylový kalendář ukazuje dobu, kdy je jaká rostlina v reprodukční fázi a kdy můžeme... »