Pokud vám lékař sdělil, že máte vy nebo váš příbuzný astma, možná pátráte, co je to vlastně za onemocnění a zda se s ním dá žít normální život. Dobrou zprávou je, že astma je ve většině případů dobře zvládnutelnou chorobou, která váš život nebude zcela omezovat. Nicméně astma nelze jednou provždy vyléčit, léky bude třeba užívat dlouhodobě.

Astma je chronické, tedy dlouhodobé onemocnění dýchacích cest, které se projevuje kašlem, dušností, pískoty nebo sípoty a pocitem tísně na hrudi. Potíže plynou ze zúžení průdušek, dýchacích cest v plicích, které mohou otékat a zužovat se. Tyto potíže se objevují v záchvatech, mezi kterými může být nemocný zcela bez obtíží. Nemocný s astmatem si někdy všimne, že v některých situacích se kašel, dušnost a sípot objevují velice často. Pokud je astma spojeno s alergií, tak právě alergeny, kterými mohou být třeba pyly trav nebo zvířecí srst, vyprovokují astma a jeho příznaky. Někdy je astma spojeno s fyzickou zátěží. Velice častým spouštěčem je však studený vzduch, který průdušky velmi dráždí. Většina astmatiků udává, že příznaky astmatu se zhoršují večer po ulehnutí a k ránu.

Astma je charakterizováno chronickým zánětem ve stěně dýchacích cest, který způsobuje za určitých podmínek otok a stažení přítomné svaloviny. Pokud se tento stav dlouhodobě neléčí, může dojít až k nevratnému poškození funkce plic. Nejde o jednoduchý proces, lékaři ho zkoumají již mnoho let. Astma může začít v dětství, ale také se může poprvé objevit až v dospělosti. Lékaři dělí astma na různé typy podle věku, kdy se objeví první příznaky, alergického stavu nemocného a tíže onemocnění.

Základem léčby astmatu je inhalační léčba, kterou rozdělujeme na udržovací a úlevovou. První typ inhalátoru obsahuje lék k udržení astmatu dlouhodobě pod kontrolou. Lék, který pomocí něj vdechujeme, pomáhá bojovat proti zánětu v dýchacích cestách. Při pravidelném a správném užívání zabraňuje projevení příznaků. Tento inhalátor s obsahem malého množství kortikosteroidů se většinou používá ráno a večer. Po jeho použití je potřeba vypláchnout ústa. Na trhu je k dispozici velké množství těchto inhalátorů a spolu se svým lékařem byste měli vybrat takový, který vám bude nejvíce vyhovovat. Při používání inhalátoru byste si měli být jisti správným postupem. Při chybném užívání se lék nemusí dostat až k postiženým průduškám a nebude vám pomáhat. V rámci úlevové léčby se využívá inhalátor, který obsahuje lék k rychlé úlevě od příznaků. Někdy se může stát, že budete pociťovat příznaky i přesto, že pravidelně a správně užíváte udržovací léčbu, a právě tehdy použijete tento inhalátor. Obsahuje bronchodilatační lék, který uvolní svalovinu v průduškách a vám se bude lépe dýchat.

Pokud se váš stav zhorší a vaše běžné inhalátory nepomáhají, kontaktujte ihned lékaře, může se jednat o vzplanutí astmatu (exacerbaci). Váš lékař by s vámi měl při zahajování léčby sestavit písemný plán pro případ akutního vzplanutí astmatu. Ujistěte se na kontrole u lékaře, že plánu rozumíte. Při akutním vzplanutí se užívá úlevový inhalátor v častých pravidelných intervalech, pokud se stav nelepší, podají se tablety s kortikoidy, někdy je třeba hospitalizace s podáváním kyslíku a dalších léků.

Malé procento nemocných i přes veškerou snahu nedokáže astma udržet pod kontrolou pomocí běžně dostupné léčby. V takovém případě může být řešením biologická léčba, která je podávána ve specializovaných centrech.

Související články

Pylový kalendář

Pylový kalendář ukazuje dobu, kdy je jaká rostlina v reprodukční fázi a kdy můžeme... »