Není tuk jako tuk

 2 min.  |   29. 2. 2020  |   redakce


Tuky patří společně se sacharidy a bílkovinami k základním živinám, bez nichž se náš organismus neobejde, a jsou jedním z nejbohatších zdrojů energie. Jistě jste už slyšeli, že se dělí na tzv. zdravé a nezdravé. Víte ale přesně, co si pod tím představit?

„Dobré“ tuky

Obsahují větší množství tzv. nenasycených mastných kyselin, které přispívají ke snižování krevního tlaku a hladiny cholesterolu v krvi, mají velmi dobrý vliv na srdečně-cévní systém a zabraňují ukládání „špatných“ tuků v organismu. Najdeme je v rostlinných olejích, rybách, oříšcích a semínkách.

„Špatné“ tuky 

Obsahují větší množství tzv. nasycených a transmastných kyselin a jsou obsaženy v másle, sádle, slanině, uzeninách, ale také v tučném mase, tučných mléčných výrobcích a v trvanlivém pečivu. Na naše zdraví mají naopak neblahý vliv – zvyšují hladinu „zlého“ cholesterolu a naopak snižují hladinu toho „hodného“, způsobují ukládání tuku v organismu a vystavují nás riziku srdečně-cévních onemocnění. Proto bychom měli tyto tuky výrazně omezovat.

Kokosový tuk

V poslední době se velmi často objevují informace o tom, že nejprospěšnější našemu zdraví je tuk kokosový. To je ale mýtus. Kokosový tuk je z 90 % tvořen nasycenými mastnými kyselinami a jeho nadměrná konzumace vede ke zvyšování rizika srdečně-cévních onemocnění. Kokosový tuk má pozitivní vliv v kosmetickém využití (tedy „zvenčí“), ale při použití „zevnitř“ významně podporuje kornatění tepen (aterosklerózu). Snese vysoké teploty, ale to třeba řepkový a olivový olej také, ovšem ty mají pro naše zdraví daleko výhodnější složení.

hlasování

0 (1)

Štítky:
jídlo
kokosový tuk
mastné kyseliny
olej
sádlo
strava
tuky

Související články

Pět omylů o dietě

 2 min.  |   2. 3. 2020  |   redakce
Základem vyváženého a pestrého jídelníčku by měly být čerstvé ovoce a zelenina, kvalitní bílkoviny, složené sacharidy a přiměřené množství vhodných tuků.

Vánoce: Jak to udělat, aby svědomí zůstalo čisté?

 5 min.  |   16. 11. 2022  |   redakce
Zkuste popřemýšlet, které zažité zvyky a tradice a v jaké podobě chcete zachovat.
Následující tabulky napoví, kolik cholesterolu obsahují různé potraviny a také které potraviny zařadit a které používat s mírou, chcete-li snížit hladinu cholesterolu.

Módní diety: Vegetariánství

 6 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Vegetariánství je poměrně rozšířeným způsobem stravování a v rámci jeho dodržování můžeme pozorovat spíše vzrůstající trend.
Opravdu je večeře takovým zlem, že je ideální si ji raději nedat?
Jednou z hlavních zásad diety při dyslipidémiích je správný výběr tuků, v některých případech je třeba zároveň omezit celkové množství tuku.

Jak vzniká nadváha a obezita?

 2 min.  |   9. 8. 2024  |   Peter Marko
Nejen strava a nedostatek fyzické aktivity, k nadváze a obezitě přispívá množství dalších faktorů.
Většina diabetiků potřebuje stravu, která obsahuje přibližně 250 gramů sacharidů, 80 gramů tuků, 95 gramů bílkovin (tedy 2100 kcal/den).Jednoduchý…

Význam zdravé snídaně

 6 min.  |   25. 10. 2022  |   Věra Boháčová
O tom, že je dobré či důležité snídat, se stále mluví, píše. A je to pravda. Proč tomu tak je? Důvodů je hned několik.
300 g sacharidů / 90 g tuků / 10 g bílkovin / 10 000 kJ (2 400 kcal)

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.