Jak vzniká nadváha a obezita?

 2 min.  |   9. 8. 2024  |   Garant: Peter Marko

Nadváha a obezita vznikají, když člověk konzumuje víc kalorií, než jeho tělo spálí. Toto přebytečné množství se pak ukládá v těle jako tuk. Existuje však množství dalších faktorů, které k nadváze a obezitě přispívají. Vyjmenujme si ty nejdůležitější.

  1. Strava. Vysoký příjem kalorií, hlavně z jídel a nápojů s vysokým obsahem tuku a cukru, přispívá k nárůstu hmotnosti. K nadváze často vede konzumace potravin s vysokým stupněm zpracování a malým obsahem výživných látek.
  2. Nedostatek fyzické aktivity. Sedavý způsob života vede k nižší spotřebě energie, což znamená, že kalorie, které přijmeme, se nevyužijí a ukládají se jako tuk. Každá fyzická aktivita se počítá – tou nejpřirozenější je bezpochyby chůze: zkuste denně udělat aspoň 8 000 kroků.
  3. Genetika. Geny mohou ovlivnit tělesnou hmotnost a způsob, jakým tělo zpracováva potraviny. Někteří lidé jsou geneticky náchylnejší k obezitě.
  4. Metabolismus. Individuální rozdíly v rychlosti metabolismu, tj. v rychlosti, jakou tělo spaluje kalorie, mohou ovlivnit nárůst hmotnosti. Někteří lidé mají pomalejší metabolismus, což znamená, že jejich tělo spálí v klidu méně kalorií.
  5. Hormony. Tělesnou hmotnost mohou ovlivnit hormonální změny, jako jsou ty, které se vyskytují v době puberty, těhotenství, menopauzy nebo v důsledku zdravotních stavů jako např. hypotyreózy (nízká funkce štítné žlázy).
  6. Psychologické faktory. Emocionální problémy jako stres, deprese a úzkost mohou vést k tomu, že se člověk začne přejídat nebo vyhýbat fyzickým aktivitám.
  7. Sociální faktory a faktory související s životním prostředím. Životní prostředí, včetně dostupnosti zdravých potravin a příležitostí pro fyzické aktivity, může mít velký vliv na tělesnou hmotnost. Nemalou roli hrají i kulturní normy a sociální tlaky.
  8. Spánek. Nedostatečný nebo nepravidelný spánek může ovlivnit hormony, které regulují chuť na jídlo, což vede ke zvýšenému pocitu hladu a k přejídání.

Prevence a léčba nadváhy a obezity zahrnují kombinaci zdravého stravování, pravidelné fyzické aktivity, změn v chování a v některých případech i užívaných léků nebo chirurgických zákroků. Každý bychom měli k problému přistupovat komplexně a individuálně a brát v úvahu všechny faktory, které mohou přispívat k nárůstu hmotnosti.

Související články

Dieta při akutní pankreatitidě

 10 min.  |   29. 7. 2022  |   Věra Boháčová
Pankreatitida je neinfekční onemocnění slinivky břišní, při jehož vzniku se může uplatňovat celá řada příčin, někdy i neznámých.
Dvě osoby se stejnou výškou a stejnou hmotností mohou vypadat úplně jinak. Jak je to možné?

Jak se léčí alergie?

 3 min.  |   28. 3. 2023  |   Norbert Pauk
Terapie alergie se mimo jiné odvíjí od spouštěče, který imunitní reakci nastartuje. Hlavním způsobem boje s alergií je eliminace styku s alergenem, tedy vyhnutí se setkání s dráždivou látkou.
Mechanismus vzniku obezity spočívá v nahromadění tukové tkáně při zvětšení objemu adipocytů – tukových buněk.
Dietu při dyslipidémiích není možné vnímat jako „nárazovku“, ale dlouhodobou až doživotní úpravu režimu. Je proto zásadní poskládat stravu tak, aby byla pro každého reálně dodržitelná.

Svačiny pro školáky

 6 min.  |   1. 9. 2021  |   Věra Boháčová
Začátek školního roku je tady a s ním i tradiční úkol rodičů – připravovat dětem svačiny.
Nadbytek viscerálního tuku je spojen se zvýšeným výskytem poruch metabolismu tuků, vyšším výskytem cukrovky a kardiovaskulárních příhod.
V rámci dodržování každé diety, a ta při dyslipidémiích není výjimkou, je velmi důležitý výběr potravin.

Co imunitě nejvíc škodí?

 2 min.  |   15. 4. 2022  |   Igor Karen
Rovnováhu a výkonnost imunitního systému může vykolejit celá řada faktorů. Víte, které to jsou?
Zdravé stravování neznamená totéž co dieta. Pokud si nejste jisti s výběrem, pomůže Vám naše desatero.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.