Jak vzniká nadváha a obezita?

 2 min.  |   9. 8. 2024  |   Garant: Peter Marko

Nadváha a obezita vznikají, když člověk konzumuje víc kalorií, než jeho tělo spálí. Toto přebytečné množství se pak ukládá v těle jako tuk. Existuje však množství dalších faktorů, které k nadváze a obezitě přispívají. Vyjmenujme si ty nejdůležitější.

  1. Strava. Vysoký příjem kalorií, hlavně z jídel a nápojů s vysokým obsahem tuku a cukru, přispívá k nárůstu hmotnosti. K nadváze často vede konzumace potravin s vysokým stupněm zpracování a malým obsahem výživných látek.
  2. Nedostatek fyzické aktivity. Sedavý způsob života vede k nižší spotřebě energie, což znamená, že kalorie, které přijmeme, se nevyužijí a ukládají se jako tuk. Každá fyzická aktivita se počítá – tou nejpřirozenější je bezpochyby chůze: zkuste denně udělat aspoň 8 000 kroků.
  3. Genetika. Geny mohou ovlivnit tělesnou hmotnost a způsob, jakým tělo zpracováva potraviny. Někteří lidé jsou geneticky náchylnejší k obezitě.
  4. Metabolismus. Individuální rozdíly v rychlosti metabolismu, tj. v rychlosti, jakou tělo spaluje kalorie, mohou ovlivnit nárůst hmotnosti. Někteří lidé mají pomalejší metabolismus, což znamená, že jejich tělo spálí v klidu méně kalorií.
  5. Hormony. Tělesnou hmotnost mohou ovlivnit hormonální změny, jako jsou ty, které se vyskytují v době puberty, těhotenství, menopauzy nebo v důsledku zdravotních stavů jako např. hypotyreózy (nízká funkce štítné žlázy).
  6. Psychologické faktory. Emocionální problémy jako stres, deprese a úzkost mohou vést k tomu, že se člověk začne přejídat nebo vyhýbat fyzickým aktivitám.
  7. Sociální faktory a faktory související s životním prostředím. Životní prostředí, včetně dostupnosti zdravých potravin a příležitostí pro fyzické aktivity, může mít velký vliv na tělesnou hmotnost. Nemalou roli hrají i kulturní normy a sociální tlaky.
  8. Spánek. Nedostatečný nebo nepravidelný spánek může ovlivnit hormony, které regulují chuť na jídlo, což vede ke zvýšenému pocitu hladu a k přejídání.

Prevence a léčba nadváhy a obezity zahrnují kombinaci zdravého stravování, pravidelné fyzické aktivity, změn v chování a v některých případech i užívaných léků nebo chirurgických zákroků. Každý bychom měli k problému přistupovat komplexně a individuálně a brát v úvahu všechny faktory, které mohou přispívat k nárůstu hmotnosti.

Související články

Odporový/silový trénink

 5 min.  |   19. 6. 2024  |   redakce
Co přesně rozumíme pod pojmy „odporový“ a „silový“ trénink a co od něho lze očekávat?

Desatero adherence pro pacienta

 2 min.  |   23. 3. 2020  |   Pavla Banýrová
Slovem adherence se označuje to, do jaké míry jako pacient spolupracujete se zdravotníky a dodržujete léčbu.

Laktózová intolerance

 6 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Laktózovou intolerancí označujeme nesnášenlivost mléčného cukru. Základem léčby je úprava stravy, případně doplňování enzymu.

Dietní grilování?

 6 min.  |   21. 6. 2021  |   Věra Boháčová
Ano! I když je grilování často spojováno s řadou rizik, grilovat lze i zdravě a dietně.
Nadbytek viscerálního tuku je spojen se zvýšeným výskytem poruch metabolismu tuků, vyšším výskytem cukrovky a kardiovaskulárních příhod.
Kardiovaskulární onemocnění, cukrovka nebo poruchy dýchání – to je jen část zdravotních rizik spojených s obezitou. Jaké další komplikace nadváha přináší?
Abychom mohli obezitě předcházet, je třeba znát její příčiny.

Co je to osteoporóza?

 7 min.  |   4. 9. 2024  |   redakce
Osteoporóza je často trefně označována jako „tichý zloděj kostí“, protože obvykle nemá žádné příznaky až do doby, kdy dojde k první zlomenině.

Není tuk jako tuk

 2 min.  |   29. 2. 2020  |   redakce
Tuky se dělí na tzv. zdravé a nezdravé. Víte ale přesně, co si pod tím představit?

Léčba obezity výživou aneb Jídelníček obézního pacienta

 4 min.  |   13. 12. 2023  |   redakce
Při sestavování výživových plánů je vždy nutné zohlednit individuální potřeby a specifika jednotlivce.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.