Deprese a spánek

 2 min.  |   4. 1. 2021  |   Garant: Martin Anders


Poruchy spánku patří k nejčastějším projevům doprovázejícím depresivní stavy. Při depresi má zhruba 80 procent pacientů narušené trvání, kvalitu anebo kontinuitu spánku, vesměs se jedná o nespavost, která je nejčastěji kombinací ztíženého usínání a předčasného ranního probouzení. Nedostatečný a nekvalitní spánek značně snižuje kvalitu života, má negativní vliv na paměť a spolupodílí se na trvalé únavě. Na člověka pak všechno více doléhá, ať už je to pracovní zátěž nebo třeba problémy v osobním životě, a fyzické i psychické vyčerpání pak mohou u člověka trpícího depresí vést až k myšlenkám na sebevraždu. Cestou, jak problémy se spánkem upravit, je vedle účinné léčby deprese i důsledné dodržování pravidel tzv. spánkové hygieny, případně psychoterapie. Naučí-li se člověk způsoby, jak s nespavostí bojovat, při jejich dodržování se mohou zmírnit i příznaky samotné deprese.

Problémy se spánkem je potřeba s lékařem včas konzultovat, protože existuje řada antidepresiv, které mají příznivý účinek při nespavosti a mohou vám pomoci. Kromě nich existují i některá všeobecná pravidla tzv. spánkové hygieny. Která to jsou?

Pravidla správné spánkové hygieny

  1. Stanovte se pravidelný režim ulehání a stávání.
  2. Naučte se a používejte relaxační a dechové techniky.
  3. Poslouchejte relaxační hudbu.
  4. Pravidelně se během dne věnujte fyzické aktivitě, která vás baví. Lehká večerní procházka může pomoci, naopak cvičení méně než tři hodiny před ulehnutím může spánek narušit.
  5. V této době také již nejezte, vyhněte se zejména alkoholu, nikotinu a kofeinu, černému i zelenému čaji, včetně energetických nápojů.
  6. Večer neřešte důležitá témata, sepište si seznam věcí, které budete muset druhý den vykonat, a slibte sami sobě, že o nich bude přemýšlet až zítra.
  7. Postel by měla sloužit pouze pro spánek a sex, zapomeňte na sledování TV z postele nebo dokonce na práci na svém notebooku či smartphonu.
  8. V ložnici před spaním vyvětrejte, vhodná teplota pro spaní je 18–20°C, minimalizujte zvuk a světlo.
  9. Pokud již delší dobu (30 minut) ležíte a nemůžete usnout, je lepší vstát, jít do jiné místnosti, zde na chvíli zkusit relaxovat či si něco přečíst, a poté si jít zase lehnout.
  10. Omezte spánek během dne.


hlasování

0 (0)

Štítky:
deprese
spánek
spánková hygiena

Související články
Od běžného smutku nebo špatné nálady se deprese liší hlavně v tom, že tyto pocity jsou dlouhodobé, hlubší a intenzivnější a nepříznivě ovlivňují běžné činnosti nemocného.
Celosvětově je depresivní porucha čtvrtou hlavní příčinou zdravotních obtíží, u nás jí odhadem trpí na půl milionu obyvatel.
I když se za své psychické problémy lidé nestydí tak, jako tomu bylo dříve, stále ještě zůstává mnoho těch, kteří se svými problémy odbornou pomoc nevyhledají. Uvádí se, že až 60 procent lidí, kteří trpí depresí, se neléčí.

10 mýtů o depresi

 2 min.  |   15. 8. 2020  |   Martin Anders
Vzhledem k tomu, že deprese má velmi široké spektrum příznaků, existuje o tomto onemocnění plno mýtů a předsudků. I proto je třeba o ní hovořit a nebát se jí.

Co vede k diagnóze deprese

 3 min.  |   2. 2. 2020  |   Martin Anders
Základem je včas navštívit praktického lékaře, případně psychiatra, klinického psychologa nebo se svěřit svému lékaři jakékoliv odbornosti.
Perimenopauza způsobuje různě intenzivní výkyvy nálad a depresivní příznaky.

Životní styl a deprese

 2 min.  |   13. 1. 2021  |   Martin Anders
Vedle vyvážené diety hraje nedílnou roli i fyzická aktivita, jejíž důležitost se ukazuje zejména v posledních letech.

Jak zlepšit spánek a posílit imunitu

 1 min.  |   4. 4. 2022  |   Igor Karen
Spánek je alfou a omegou našeho zdraví. Skvělou zprávou je fakt, že je tento životabudič zdarma a pro každého.
I když je deprese léčitelným onemocněním, uvádí se, že pouze 30 procent léčených pacientů dosáhne plného odeznění příznaků léčené epizody onemocnění.
Bipolární afektivní porucha je závažné a dlouhodobé duševní onemocnění, u kterého příčiny vzniku nebyly dosud zcela objasněny.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.