Depresivní porucha je závažné onemocnění

 2 min.  |   1. 1. 2020  |   Garant: Martin Anders


Celosvětově je depresivní porucha čtvrtou hlavní příčinou zdravotních obtíží, v Česku jí odhadem trpí na půl milionu obyvatel. Jde o vážné psychické onemocnění, které se nejčastěji projevuje v dospělosti, obvykle začíná mezi 25. – 35. rokem života. Její výskyt se však zvyšuje a stále častěji se s ní setkáváme i u dětí. U žen se deprese objevuje dvakrát častěji než u mužů.

Kdo je nejvíc ohrožen?

Obecně jsou depresí nejvíce ohroženi ti, kteří mají k onemocnění vrozené dispozice, procházejí hormonálními změnami, požívají toxické látky nebo u nich došlo k mechanickému poškození mozku, ale také ti, kteří trpí tělesnými chorobami (střevními, hormonálními aj.). Často se stává, že depresi pomůže odstartovat silný stres, který dotyčný zažívá v důsledku zásadní životní změny nebo katastrofy, ale stejně tak když začne užívat léky různého charakteru.

Samostatné nebo doprovodné onemocnění

Deprese může být diagnostikována jako zcela samostatné onemocnění, které se objeví zdánlivě bez příčiny. Depresivní projevy ale mohou provázet i řadu jiných onemocnění, jako je migréna, Parkinsonova nemoc, chronická bolest, roztroušená skleróza, astma, artritida, kardiovaskulární nemoci, cukrovka, onkologická onemocnění, ale i obezita, žloutenka nebo AIDS (více Příznaky deprese). Za zmínku stojí, že se velmi často vyskytuje po cévních mozkových příhodách nebo po infarktu myokardu.

Kdy vyhledat odborníka

Velmi důležité je včas vyhledat odbornou pomoc a depresi léčit (více Léčba deprese). I dnes řada lidí stále věří tomu, že deprese není nemoc, ale pouze špatná nálada, a že nemocní jsou jen příliš přecitlivělí. Zlehčování tohoto onemocnění má za následek, že se lidé o svých problémech stydí mluvit a nevyhledají odbornou pomoc (více Nejčastější mýty o depresi). S postupující závažností nemoci může docházet k myšlenkám či dokonce pokusům o sebevraždu.


hlasování

0 (0)

Štítky:
deprese
depresivní porucha
psychické onemocnění

Související články

Deprese a životní styl

 8 min.  |   30. 4. 2023  |   Martin Anders
Spolu se správným nastavením léčby je důležitá i změna životního stylu od výživy až po najití nového vztahu k sobě samému.

10 mýtů o depresi

 2 min.  |   15. 8. 2020  |   Martin Anders
Vzhledem k tomu, že deprese má velmi široké spektrum příznaků, existuje o tomto onemocnění plno mýtů a předsudků. I proto je třeba o ní hovořit a nebát se jí.
I když je deprese léčitelným onemocněním, uvádí se, že pouze 30 procent léčených pacientů dosáhne plného odeznění příznaků léčené epizody onemocnění.
Od běžného smutku nebo špatné nálady se deprese liší hlavně v tom, že tyto pocity jsou dlouhodobé, hlubší a intenzivnější a nepříznivě ovlivňují běžné činnosti nemocného.

Co vede k diagnóze deprese

 3 min.  |   2. 2. 2020  |   Martin Anders
Základem je včas navštívit praktického lékaře, případně psychiatra, klinického psychologa nebo se svěřit svému lékaři jakékoliv odbornosti.

Životní styl a deprese

 2 min.  |   13. 1. 2021  |   Martin Anders
Vedle vyvážené diety hraje nedílnou roli i fyzická aktivita, jejíž důležitost se ukazuje zejména v posledních letech.
Perimenopauza způsobuje různě intenzivní výkyvy nálad a depresivní příznaky.
Bipolární afektivní porucha je závažné a dlouhodobé duševní onemocnění, u kterého příčiny vzniku nebyly dosud zcela objasněny.
I když se za své psychické problémy lidé nestydí tak, jako tomu bylo dříve, stále ještě zůstává mnoho těch, kteří se svými problémy odbornou pomoc nevyhledají. Uvádí se, že až 60 procent lidí, kteří trpí depresí, se neléčí.

Deprese a spánek

 2 min.  |   4. 1. 2021  |   Martin Anders
Poruchy spánku patří k nejčastějším projevům doprovázejícím depresivní stavy.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.