Zdeněk, 58 let

Pan Zdeněk žije v malé obci u Mladé Boleslavi a pracuje jako poštovní doručovatel. To, že má vysoký cholesterol v krvi, se dozvěděl před dvěma lety na preventivní prohlídce u praktického lékaře, kam ho poslal jeho zaměstnavatel. „Paní doktorka mi řekla, že ty hodnoty jsou dost vysoké na to, aby se daly snížit jen změnou životosprávy. Nasadila mi léky na cholesterol, beru jednu tabletku denně,“ svěřuje se Zdeněk a dodává, že ho to ani nepřekvapilo – už dříve se náhodou dočetl, že cholesterol se zvyšuje s věkem a přispívá k tomu nadváha, tučná strava a nedostatek pohybu. „Někdo si možná řekne, že jako pošťák mám pohybu až dost, ale mám nepravidelnou pracovní dobu a zvlášť o letních prázdninách a před Vánoci jsem v práci od pěti ráno do sedmi večer, takže přes den stihnu za volantem párek v rohlíku a doháním to večer, kdy se často přejím. Vím, že to není ideální,“ pokračuje Zdeněk. 

Sport ho vždycky bavil...

Při výšce 176 cm váží 93–95 kilogramů. Rád sportuje, od mládí hrál závodně volejbal a rekreačně fotbal, ale když se oženil a narodily se děti, přestal. Samozřejmě přibral a znovu se začal více hýbat až kolem čtyřicítky – pohyb mu chyběl, navíc ho začala bolet záda. Snaží se jezdit aspoň dvakrát nebo třikrát týdně na kole aspoň 15 kilometrů. „Myslím si, že pohybu dávám celkem dost, paní doktorka je se mnou v tomto ohledu spokojená. Hlavní je, že se nemusím přemáhat, kolo mám moc rád. Do fitka bych ale nechodil. Myslím, že je důležité, aby si každý mohl vybrat, co ho baví,“ říká Zdeněk.

...chce to ale doladit jídelníček

Na druhou stranu Zdeněk ví, že jeho slabinou je strava. Jeho manželka pracuje v řeznictví, takže maso a uzeniny jsou doma na stole denně. „Moje paní doktorka se snaží a věnuje mi při kontrolách čas, prý vidí, že o to mám zájem. Dala mi několik šikovných brožurek o lepším stravování a o tom, jak nahrazovat horší potraviny zdravějšími variantami, takže se doma snažím omezovat uzeniny a víc jíst méně tučné sýry a jogurty. Ráno si do jogurtu přihodím kousky ovoce a během dne se snažím sníst aspoň dvě porce zeleniny, k obědu a k večeři. Manželka se zatím inspirovat nedala, ale je ráda, že se mi cholesterol snížil do hodnot, které mám mít,“ usmívá se Zdeněk. Podle jeho slov by to všechno šlo ještě líp. 

Plány na důchod

Zdeněk se těší na důchod, až se zbaví nepravidelné pracovní doby a bude mít víc času na kolo. A co plánuje zlepšit v nejbližších měsících? Paní doktorka mu zařídila konzultaci s nutriční terapeutkou, která mu pomůže upravit jídelníček tak, aby jedl pestřeji, omezil zbytečné kalorie a podařilo se mu konečně zhubnout. Zdeněk by také chtěl získat tipy, jak si dělat jednoduché, ale zdravé svačiny do práce, aby jeho kroky přes týden nekončily ve fast-foodu nebo u benzínky. Užívání jedné tablety léku denně jej neomezuje, lék si dává se snídaní – jak říká, aspoň se tak naučil pravidelně snídat. Nepociťuje žádné nežádoucí účinky a vidí, že lék funguje, paní doktorka mu při každé kontrole ukazuje, jak se hodnoty na laboratorním záznamu snižují. „Říkala mi, že nízké hodnoty jsou prevencí infarktu. A já si chci užít důchod ve zdraví, protože se na něj moc těším a mám hodně plánů,“ uzavírá Zdeněk.

Související články