Energetická hodnota (1 porce): 102 kcal/427 kJ

Postup: Tvrdou zeleninu nastrouháme (mrkev a petržel předem oškrábeme), ostatní nakrájíme na kousky, česnek oloupeme plochou stranou nože  stroužky rozmáčkneme a několikrát překrojíme.

Rybu očistíme, nakrájíme na kousky a dáme vařit do studené osolené vody. Vaříme doměkka, scedíme (vývar nevyléváme), maso zbavíme kostí a překrájíme na kousky.

Zeleninu orestujeme cca 5 minut na rozehřátém oleji, přidáme koření, protlak, rajčata a česnek. Promícháme, společně krátce orestujeme a zalijeme vínem a necháme vyvařit. Poté zalijeme přecezeným vývarem z ryby. Použijeme-li šafrán, rozmícháme ho nejprve ve vlažné vodě a až poté ho přidáme do základu. Vaříme pod poklicí mírnějším varem asi 30 minut.

Z polévky vyndáme bobkový list a polévku rozmixujeme, přidáme nakrájené maso z ryby/filé a dochutíme. Pokud chceme polévku rustikálnější, mixování můžeme vynechat.

Kyselost dají polévce rajčata, ale je možné dochutit citronem, solí a pepřem. K servírování můžeme přidat krutony z na kostičky nakrájeného pečiva, orestovaného na másle.

Související články