Kapustové závitky
Ingredience:
| Na 4 porce: | |
|---|---|
| Závitky: | |
| 4 | velké kapustové listy na obal |
| 4 | menší kapustové listy do náplně |
| malá cibulka | |
| drcený kmín | |
| paprika | |
| sůl, pepř | |
| 1 | vejce |
| 100 g | mozzarelly |
| 200 g | vepřového mletého masa |
| 200 g | hovězího mletého masa |
| 3–4 hrsti | syrového kuskusu |
| tymián | |
| Omáčka: | |
| 500 g | rajčatové passaty (pyré) |
| menší cibule | |
| 2 | stroužky česneku |
| rozmarýn nebo bazalka | |
| 150 ml | vody nebo vývaru |
| sůl, pepř | |
| Příloha: | |
| 300 g | kuskusu |
| 420 ml | vývaru |
| citronová šťáva | |
| sůl | |
| pepř | |
| sekaná petrželka | |
Postup:
Kapustové listy spaříme horkou vodou a po okapání z nich odstraníme dřevnaté části.
Mleté maso, posekané menší kapustové listy, nakrájenou cibulku, nastrouhaný sýr, vejce a koření s bylinkami v míse smícháme, přidáme syrový kuskus, který absorbuje přebytečnou šťávu a směs spojí dohromady. Na připravené kapustové listy si rozdělíme masovou směs, zavineme a dobře upevníme nití.
V nízkém hrnci si na troše oleje orestujeme cibulku, koření, česnek, potom vložíme připravené kapustové závitky a krátce je orestujeme ze všech stran. Poté přilijeme rajčatové pyré a necháme dusit pod poklicí, hlídáme a podléváme vodou nebo vývarem, aby závitky zůstaly částečně ponořené a nespálily se. podle velikosti závitků dusíme 45–60 min.
Mezitím si připravíme přílohu. Opraný kuskus zalijeme horkým vývarem a necháme, až zcela vstřebá tekutinu, poté dochutíme kořením, citronovou šťávou a bylinkami.
Energetická hodnota (1 porce): 536 kcal/2243 kJ