Jezte zdravě – tělo bude spokojené

 1 min.  |   3. 3. 2020  |   Garant: Alena Šmahelová


Především je třeba si ujasnit, že zdravé stravování neznamená totéž co dieta – jde hlavně o to, aby váš jídelníček byl zdravý a rozmanitý. Určitě v něm nesmí chybět dostatek zeleniny, ovoce, ryb, luštěnin a ořechů, a tady je jistě z čeho vybírat.

Naopak se vyhýbejte potravinám s vysokým obsahem cukrů a živočišných tuků, zaměřte se i na snížení konzumace soli a potravin s vyšším obsahem soli a sodíku. 

Desatero zdravého stravování


Pamatujte, že vaše tělo ocení, když je budete „zásobovat" pestrou stravou a budete jíst nejen zdravě, ale i pravidelně. A za druhé – jak se říká, dobrého po málu neboli netřeba se přejídat, i když vám chutná!


hlasování

1 (1)

Štítky:
dieta
jídlo
strava
stravování
zdraví

Související články

Laktózová intolerance

 6 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Laktózovou intolerancí označujeme nesnášenlivost mléčného cukru. Základem léčby je úprava stravy, případně doplňování enzymu.

Dietní grilování?

 6 min.  |   21. 6. 2021  |   Věra Boháčová
Ano! I když je grilování často spojováno s řadou rizik, grilovat lze i zdravě a dietně.

Jak si můžeme osolit život?

 6 min.  |   16. 5. 2022  |   redakce
Oblast, v níž je pro nás sůl zdánlivě nenahraditelnou, představuje kuchyňská příprava pokrmů.
Dietu při dyslipidémiích není možné vnímat jako „nárazovku“, ale dlouhodobou až doživotní úpravu režimu. Je proto zásadní poskládat stravu tak, aby byla pro každého reálně dodržitelná.

Módní diety: Raw strava

 5 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Raw strava je způsob stravování omezující tepelnou úpravu na 42–47 stupňů Celsia. Dle jejích zastánců se v důsledku vyšších teplot stává z „živé“ stravy „mrtvá“.
300 g sacharidů / 90 g tuků / 10 g bílkovin / 10 000 kJ (2 400 kcal)

Představení bezlepkové diety

 10 min.  |   28. 12. 2021  |   Věra Boháčová
Intolerance lepku může být podmíněna buď imunitními nebo neimunitními mechanismy. Součástí léčby těchto onemocnění je dodržování bezlepkové diety.
250 g sacharidů / 80 g tuků / 95 g bílkovin / 8 800 kJ (2 100 kcal)
Dnu řadíme mezi metabolická onemocnění. Při léčbě je velice důležitá dlouhodobá úprava režimu, jak stravovacího, tak pohybového.

Pět omylů o dietě

 2 min.  |   2. 3. 2020  |   redakce
Základem vyváženého a pestrého jídelníčku by měly být čerstvé ovoce a zelenina, kvalitní bílkoviny, složené sacharidy a přiměřené množství vhodných tuků.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.