Proč úspěchy léčby nepřicházejí? Odhalte tajemství léčebné setrvačnosti

 7 min.  |   15. 9. 2024  |   redakce

Někdy při léčbě dochází k situacím, kdy lékař nebo lékařka neprovedou změnu v léčbě pacienta, i když je zřejmé, že tato léčba není optimální nebo nevede k dosažení stanovených cílů. Tato tzv. léčebná netečnost, jak se tomuto (ne)jednání říká, se nejčastěji vyskytuje při léčbě dlouhodobých, tzv. chronických onemocnění, jako je například vysoký krevní tlak nebo vysoký cholesterol v krvi, cukrovka a další. Má řadu příčin, které pocházejí jak ze strany lékaře, tak i pacienta. Je třeba si uvědomit, že pacienti jsou různé osobnosti a mají osobitý přístup k radám lékaře i k léčbě. 

Vysoký krevní tlak nebo vysoký cholesterol v krvi má v České republice obrovské množství lidí, a nemluvíme tu jen o šedesátnících nebo starších – čím dál víc z nás začíná mít vysoký krevní tlak a cholesterol už ve věku po čtyřicátém roce. Nejčastěji je to dáno nezdravým životním stylem, kouřením, nedostatkem pohybu a spánku, přemírou stresu a nadváhou, později se přidává faktor vyššího věku jako takového. Jak vysoký krevní tlak (tedy tlak vyšší než 140/90 mm Hg), tak vysoký cholesterol v krvi (tzv. LDL cholesterol vyšší než 2,6 mmol/l) jsou jednoznačně spojeny s rizikem vzniku život ohrožujících příhod, jako je srdeční infarkt nebo mozková mrtvice. Je proto zcela zásadní vysoký krevní tlak a cholesterol co nejdříve rozpoznat a začít léčit včas, dokud nenapáchají v cévách a orgánech nevratné škody.

Velkou záludností těchto tzv. civilizačních onemocnění ale je, že zpočátku škodí nenápadně, nebolí a neomezují nás v běžných činnostech. Máme proto přirozenou tendenci je podceňovat a neléčit, nebo léčit jen nedůsledně. Navíc není jednoduché měnit životní styl – upravit jídelníček, začít cvičit, přestat kouřit. Léčba vysokého krevního tlaku a cholesterolu má i další „nevýhody“ – aby měla žádoucí účinek, musí být dlouhodobá, celoživotní, a je třeba chodit na pravidelné kontroly, aby se mohla léčba upravovat podle aktuálních výsledků. A to mnohé z nás také odrazuje (nemáme čas, nepovažujeme to za nutné, cítíme se dobře). Navíc, ne každý z nás je bohužel ochoten užívat po dlouhé roky několik tabletek denně, když se přece cítí zdráv, je ještě docela mladý a léky jsou „jen“ prevencí toho, aby třeba za deset, dvacet let nedostal infarkt. Toto vše vede k tomu, že pacient nemusí dobře spolupracovat a neužívá léky tak, jak je žádoucí.

Zvláštnosti léčby vysokého krevního tlaku a cholesterolu ale dopadají také na odborníky – stává se, že lékař nebo lékařka neprovedou změnu v léčbě pacienta, nebo ji neprovedou včas, i když je zřejmé, že stávající léčba není optimální nebo nevede k dosažení stanovených cílů.

Barvité příčiny léčebné netečnosti

Důvodů, proč lékař včas a dostatečně razantně nereaguje na změny aktuálního stavu pacienta, je celá řada. Mnohdy se tak děje v důsledku přetíženosti a nedostatku času na každého jednotlivého nemocného, někdy je důvodem smlouvání pacienta, který lékaře ujišťuje, že tentokrát už určitě svůj životní styl změní a začne hubnout a cvičit a že léky ještě počkají. Někteří lékaři se mohou obávat případných nežádoucích účinků léčby a jejich dopadu na život pacienta, a proto se déle odhodlávají k nasazení léků nebo ke zvýšení jejich dávkování.

Dlužno dodat, že mnozí pacienti to svým ošetřujícím lékařům neulehčují. Třeba právě proto, že vysoký tlak a cholesterol nebolí a jimi vyvolané komplikace jsou ještě v nedohlednu, mají tendenci nedodržovat léčbu – zapomínají užívat léky, dělají si „lékové prázdniny“, nedodržují doporučená opatření nebo s lékařem vyjednávají o každém dalším kroku v léčbě, chybí jim motivace ke změně. Někdy je toto chování pacientů ale dáno i tím, že nemají o svém zdravotním stavu dostatek informací, není jim jasný význam a účel léčby nebo se obávají nežádoucích účinků, o kterých třeba někde četli nebo slyšeli. Tady je jasnou prevencí otevřená komunikace lékaře a pacienta – vysvětlení, vcítění se, sdílení obav, ale také společné zodpovědné rozhodování o dalších krocích.

Stejně jako lékař může mít obavy z neznámého (nový lék, nové dávkování), mohou se i někteří pacienti zkrátka cítit pohodlně se stávající léčbou, a to i tehdy, když není optimální. Strach z neznáma nebo ze změny může vést k tomu, že pacienti nebudou ochotni přijmout nové nebo upravené léčebné plány. V některých situacích mohou hrát roli i ekonomické okolnosti – náhle vyšší doplatek za léky, nutnost cestování na vzdálenější specializované pracoviště a podobně.

Léčba vysokého cholesterolu a vysokého krevního tlaku a diabetu je, jak už bylo řečeno, ve většině případů celoživotní. Provází tedy pacienta po dlouhé roky, během kterých prožívá různé životní situace, ne vždy radostné – smutek, deprese, úzkost nebo jiné psychické potíže mohou ovlivnit schopnost pacienta spolupracovat na léčbě.

Někdy léčbu komplikují předsudky a kulturní názory, které vedou k jejímu odmítání a s nimiž se zpravidla obtížně pracuje – někteří pacienti mohou preferovat alternativní medicínu nebo mít nedůvěru k tradičním léčebným postupům, případně důvěřují nepřesným nebo nesprávným informacím z médií více než svému lékaři.

Jak se vypořádat s léčebnou netečností

Přiznání si léčebné netečnosti a její řešení jsou klíčové pro zajištění účinné a aktuální léčby pacientů, která bude schopna je ochránit před závažnými komplikacemi.

Hlavní kroky:

  • zlepšení komunikace s lékařem: Pacienti by měli být aktivně zapojeni do svého léčebného procesu, lékaři by měli pacientům vysvětlovat význam a důležitost jejich léčby a důvody pro její průběžné změny; ptejte se tedy lékaře na vše, co vám je nejasné, doporučujeme se na návštěvu připravit, například si poznamenat dotazy, u lékaře si nemusíte vzpomenout na všechny otázky. Využít můžete online nástroj: Moje karta

  • pravidelné monitorování léčby: Lékaři by měli pravidelně vyhodnocovat účinnost a bezpečnost léčby u svých pacientů – může to zahrnovat pravidelné kontrolní návštěvy, laboratorní testy a sledování dalších ukazatelů, které by mohly signalizovat potřebu změny v léčbě; pro snadnou evidenci užívaných léků můžete využít pacientský záznamník, který je ke stažení zde:
    https://kapitolyozdravi.cz/storage/app/media/PDF/pacientsky_zaznamnik_CZ.pdf
    Léčbu si nikdy sami neupravujte. Každou změnu konzultujte se svým lékařem.

  • komunikace s dalšími zdravotníky: Sestry, farmaceuti a další specialisté vám mohou pomoci se zvládáním vašeho onemocnění, odpovědět na všechny vaše dotazy a tak pomoci zabránit případné léčebné setrvačnosti.

redakce MEDICAL TRIBUNE CZ

Související články

Výzva: Vraťte se k normálu a pečujte o své zdraví

 4 min.  |   22. 6. 2021  |   redakce
Strach z covidu vyprázdnil na řadu měsíců čekárny.

Rámcové jídelníčky pro diabetiky

18. 2. 2020  |   redakce
Diabetická dieta je základem léčby cukrovky, protože právě vhodnou stravou můžeme ovlivnit svůj celkový zdravotní stav.
Cílem není to, aby byl váš lekář spokojený, ale abyste spolu dostali hypertenzi pod kontrolu.

Riziko onemocnění srdce a cév u neurologických onemocnění

 5 min.  |   18. 10. 2023  |   redakce
Vyšetření a správná léčba kardiovaskulárního rizika jsou dnes nedílnou součástí každodenní praxe praktických lékařů i neurologů. Znáte rizikové faktory a možnosti prevence?
Připravte se na to, že budete muset změnit životosprávu a svůj krevní tlak sledovat.

Onemocnění ledvin často souvisí s hypertenzí a diabetem

 8 min.  |   1. 9. 2023  |   redakce
Chronické onemocnění ledvin postihuje každého desátého jedince v České republice. Nebolí, tudíž o něm velká část lidí vůbec neví.

Riziko nemocí srdce a cév se v životě ženy proměňuje

 8 min.  |   30. 9. 2022  |   redakce
Těhotenství a menopauza představují v životě ženy specifická období, která se pojí se změnami hodnot krevního tlaku a cholesterolu.
Rozhodně zpozorněte a neberte věci na lehkou váhu. Podstatné je, že vždy se dá něco dělat.

Které potraviny by měl obsahovat váš jídelníček

 1 min.  |   3. 3. 2020  |   redakce
Nahraďte pro začátek máslo, sádlo, tučné mléčné výrobky, tučné maso a uzeniny rostlinnými oleji, semínky, ořechy.
200 g sacharidů / 70 g tuků / 90 g bílkovin / 7 500 kJ (1 800 kcal)

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.