Proč by měl váš lékař znát úplně všechny vaše léky?

 7 min.  |   20. 10. 2023  |   redakce


Léčba většiny onemocnění se skládá ze dvou částí. Jedna (nefarmakologická) představuje úpravu životního stylu, nastavení nových režimových opatření a druhá část (farmakologická) je vlastní nasazení léčby.

Váš lékař vám vždy předepíše tu nejvhodnější léčbu tak, aby efektivně bojovala s vaším onemocněním a zároveň příliš nezatěžovala váš organismus. K tomu, aby se lékař mohl správně rozhodnout, jakou léčbu zvolit, od vás musí mít informace, které jiné medikamenty užíváte (včetně vitaminů a dalších volně prodejných přípravků). Ptáte se, proč to musí vědět? Důvodů je hned několik. Určité léky by se neměly užívat současně, některé léky se ovlivňují ve své účinnosti, případně by se mohlo stát, že budete užívat dva podobné léčivé přípravky. 

Máte léky, které berete, pod kontrolou? Existuje několik okolností, na něž je nutné myslet, než spolykáte svou „denní dávku zdraví“. Nikdy si léky sami nenasazujte ani nevysazujte. Všechny změny vždy konzultujte se svým lékařem. 

Nyní vám představíme dva pacienty v běžné situaci u lékaře.

Případ I, pan Antonín (62 let)

Přece nejsem hlupák, abych si nepamatoval těch šest pilulí, co každý den užívám.

A s kterými nemocemi se léčíte?

Mám vysoký krevní tlak, překyselený žaludek a vysoký cholesterol. Jo, a ještě mám cukrovku.

A jak léčíte diabetes?

Něco si píchám, ale není to inzulin. Tabletky nestačily, tak mi diabetolog dal injekce, co se píchají jednou za týden.

Takže ty injekce jste zpočátku nezmínil. Co ještě, třeba občas, užíváte? 

Když mě vezmou záda, tak takové růžové pilulky, ale to je tak dvakrát do týdne, nebo si bolavé místo namažu tím gelem z reklamy.

Léky na ředění krve také berete?

Asi tři roky, od té doby, co jsem měl podezření na mrtvici.

Kdo vám předepisuje léky?

Chodím na diabetologii, kardiologii a praktický lékař mě ještě chce poslat na nefrologii, že se mu nelíbí něco v krvi, aby prý mi nezačaly selhávat ledviny.

A má alespoň některý z lékařů přehled o všech lécích, které berete, včetně těch, co si ordinujete sám?

To nevím. Lékařské zprávy si schovávám.

Komentář 

Pan Antonín v klidu ráno, když si z několika krabiček vybírá po jednom či dvou prášcích, které si připraví k užití během dne, asi přehled má. Ve všech ostatních aspektech se jedná o typickou „bramboračku“ u nekoordinovaného (abychom jeho lékařům nekřivdili – nekoordinovatelného) pacienta. V každém případě by bylo velmi užitečné, kdyby si ze schovaných lékařských zpráv vypsal názvy všech předepsaných léků. Možná by se jeho ošetřující odborníci divili.

Případ II, paní Marie (75 let)

Nevím, co všechno užívám. Jednou za týden se tu staví dcera a léky mi připraví do takové plastové krabičky, co má přihrádky pro všechny dny v týdnu na ráno, poledne i večer. Ale je jich asi dvanáct, některé z nich beru i třikrát denně.

A s čím se léčíte?

Mám revma, zlobí mě srdíčko a taky otékám a zadýchávám se. Občas mě přepadne takový smutek, ale na to léky nechci. Radši si uvařím odvar z třezalky.

A co ta vyrážka na loktech?

To je lupénka po mámě. Je to jen na loktech a kolenou, takže si ta místa namažu takovou černou mastí, co mi dali na kožním.

Cukrovku nemáte?

Dřív ano. Ale posledně jsem měla cukr v krvi úplně v pořádku, tak jsem přestala brát alespoň některé léky.

Jak se cítíte?

Jsem strašně unavená a slabá. Je mi zatěžko dojít si nakoupit. Ještěže mám hodnou sousedku, která mi přinese, co potřebuji. K lékaři mě musejí vozit děti.

A má alespoň některý z lékařů přehled o všech lécích, které berete?

To asi těžko, u doktora mi vezmou krev, pan doktor se na mě podívá. Pro výsledky se pak staví dcera a přinese mi i léky. Posledně mi ještě přidala vitaminy, abych nebyla tak unavená.

Komentář

Polypragmazie, tedy užívání vysokého počtu léků, je zejména u seniorů škodlivá. Kdo nemá medicínské nebo farmaceutické vzdělání, nemůže se orientovat v tak složité problematice, jakou je souběžné užívání několika skupin léků. Únava, malátnost, slabost, to jsou jen „mírné“ nežádoucí účinky škodlivé polypragmazie. Skutečně je nutné, aby paní Marie užívala tolik léků? Naopak o účelnosti vysazení antidiabetik by se dalo pochybovat.

K čemu všemu může dojít?

  • K nesprávné medikaci v akutní situaci (stres v ordinaci při náhlém závažném onemocnění, při bezvědomí, úrazu…);
  • K předávkování při lékových duplicitách (stejná účinná látka je přítomna ve dvou lécích různých názvů);
  • K lékovým interakcím (vzájemnému ovlivňování léků).

Všechny tyto situace mohou mít toxické až smrtelné důsledky.

Pacientský záznamník ke stažení

Důsledky nesprávného užívání léků

Poškození zdraví z důvodu špatné kombinace léků není dnes ničím výjimečným. V letech 2007 až 2017 došlo k více než 3,5násobnému nárůstu počtu hospitalizací v důsledku nesprávného užívání léků. Kvůli nežádoucím účinkům léků však bohužel dochází i k úmrtím. Ve stejném období došlo dokonce k desetinásobnému nárůstu počtu hospitalizací, které skončily úmrtím. Odhady hovoří až o 200 vyhaslých životech ročně z důvodu špatné kombinace léků [1].

Od 1. června 2020 jsou čeští pacienti lépe chráněni před následky nesprávného užívání léků. Ministerstvo zdravotnictví a Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) rozšířily oblíbený systém eRecept o sdílený lékový záznam, který umožňuje lékařům a farmaceutům při poskytování zdravotních služeb zohlednit stávající lékovou historii konkrétního pacienta. To vede k možnosti eliminovat nežádoucí interakce léčivých přípravků a jejich duplicitního užívání pro vyšší bezpečí pacienta.

To však neznamená, že tu není prostor pro aktivitu samotného pacienta. Spolu s občanským nebo řidičským průkazem by měl mít u sebe každý občan ČR záznam, které léky bere. Jsou situace, kdy na dohledání léčiv konkrétního pacienta ve sdíleném lékovém záznamu na stránkách SÚKL nejsou podmínky nebo čas.

redakce MEDICAL TRIBUNE CZ

Zdroj:

[1] Sdílený lékový záznam MZ ČR, SÚKL, 2020. https://www.mzcr.cz/wp-content/uploads/2020/05/prezentace-Sdílený-lékový-záznam-pacienta.pdf

hlasování

4.5 (2)

Štítky:
léčba
lékové interakce
léky
medikace
polypragmazie
užívání léků

Související články
Potravinové doplňky, ale i některé potraviny mohou s našimi léky různě reagovat, a to ne vždy žádoucím způsobem.

Co dělat, když mám astma?

 2 min.  |   28. 3. 2023  |   Norbert Pauk
Při správné péči o své tělo a při pravidelném užívání preventivní léčby může většina astmatiků žít svůj život bez zásadních omezení.
Léčba cukrovky se zpravidla zahajuje úpravou životního stylu: dieta, pohybové aktivity, snížení váhy.

Jak žít s astmatem

 4 min.  |   28. 3. 2023  |   Norbert Pauk
Astma je ve většině případů dobře zvládnutelnou chorobou, která váš život nebude zcela omezovat.
Když začneme užívat více léků současně, mohou vzniknout tzv. lékové interakce. Co to znamená a proč je důležité o nich vědět?

Jaký mikrobiom, takové zdraví

 4 min.  |   24. 6. 2024  |   redakce
Rovnováha mezi různými druhy mikroorganismů je nezbytná pro udržení zdraví, je ale relativně křehká.
Rozhodně zpozorněte a neberte věci na lehkou váhu. Podstatné je, že vždy se dá něco dělat.

Desatero adherence pro pacienta

 2 min.  |   23. 3. 2020  |   Pavla Banýrová
Slovem adherence se označuje to, do jaké míry jako pacient spolupracujete se zdravotníky a dodržujete léčbu.
I když je deprese léčitelným onemocněním, uvádí se, že pouze 30 procent léčených pacientů dosáhne plného odeznění příznaků léčené epizody onemocnění.

Jak se léčí alergie?

 3 min.  |   28. 3. 2023  |   Norbert Pauk
Terapie alergie se mimo jiné odvíjí od spouštěče, který imunitní reakci nastartuje. Hlavním způsobem boje s alergií je eliminace styku s alergenem, tedy vyhnutí se setkání s dráždivou látkou.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.