Léčba obezity výživou aneb Jídelníček obézního pacienta

 4 min.  |   13. 12. 2023  |   redakce


Je poměrně obtížné specifikovat doporučenou výživu pro obézního pacienta, protože při sestavování výživových plánů je vždy nutné zohlednit individuální potřeby a specifika jednotlivce. Jedná se např. o různé možné zdravotní komplikace spojené s nadváhou a obezitou, jako je např. cukrovka, vysoký krevní tlak atd., nebo o potravinové alergie či intolerance. Platí však určité zásady a pravidla, jež uplatňujeme obecně.

U obézního pacienta musíme dbát na to, aby nedocházelo k pocitům extrémního hladu – hladovění, protože to by mohlo vést k mísení chutí a k nárazovému příjmu vysokého množství kalorií, což není žádoucí. Je proto důležité, aby pacient byl pravidelně edukován a kontrolován, aby konzumoval dostatek zeleniny, jedl pravidelně a nevynechával jídla. Doporučeno je jíst alespoň 4krát denně v přibližně stejnou dobu, přičemž přestávky mezi jídly nejsou delší než čtyři hodiny.

Častým problémem jsou chutě na sladké, které se snažíme kompenzovat kvalitní čokoládou nebo čerstvým ovocem – toto doporučení však musí být pacientovi řádně vysvětleno, aby nedocházelo k neuvážené konzumaci těchto potravin. Proto jsou stanoveny maximální doporučené dávky čerstvého ovoce na den (350–400 g), vhodné je kombinovat je s bílkovinami nebo tuky (proteinový doplněk, tvaroh, sýr, ořechy), aby se zabránilo prudkým glykemickým výkyvům, protože tento jev by nežádoucím způsobem ovlivnil průběh procesu redukce hmotnosti.

V neposlední řadě je velmi důležitý pitný režim, kde doporučujeme udržovat příjem tekutin na 30 ml/kg tělesné hmotnosti. Nejvhodnější je čistá voda, případně bylinné neslazené čaje.

Při snižování hmotnosti je nutné odstranit z jídelníčku rafinovaný cukr (sladkosti), polotovary a jídla typu fast food (rychlé občerstvení), protože se jedná o chuťově velmi výrazné potraviny, které obsahují hodně kalorií v malém objemu, a jsou to také potraviny s nadměrným množstvím nasycených a nezdravých tuků a rafinovaného cukru.

Objem přijatých kalorií a poměr jednotlivých makronutrientů (bílkoviny, tuky, sacharidy) by měl zohledňovat zásady racionální výživy. V redukčním jídelníčku upravujeme makronutrienty tak, aby příjem sacharidů byl přibližně 2–2,5 g na kilogram hmotnosti, tuky by měly představovat přibližně 0,5–0,7 g/kg tělesné hmotnosti a bílkoviny v průměru 1 g/kg tělesné hmotnosti. Je třeba vzít v úvahu bazální metabolismus pacienta (tj. hodnotu, která udává množství energie pro udržení všech vitálních funkcí) a denní příjem kalorií by měl být individuálně upraven tak, aby nebyl nižší než bazální metabolismus. U většiny pacientů s obezitou je jídelníček nastaven tak, aby u žen splňoval příjem 1 500 kcal/den a u mužů 1 700 kcal/den. V průměru tedy jídelníček obsahuje přibližně 1 600 kcal.

Vzorový jídelníček pro obézního pacienta (1 600 kcal)

Snídaně:

  • žitné pečivo 70 g, mozzarella 60 g, vejce, zelenina 150 g (380 kcal)
  • ovesné vločky 40 g, jablko 120 g, nízkotučný tvaroh 150 g, skořice, ořechy 10 g (400 kcal)
  • špaldový chléb 70 g, avokádo 50 g, tvaroh 150 g, rajčata (400 kcal)

Oběd:

  • krůtí plátek 150 g, rýže 60 g (syrová), rajčatovo-okurkový salát (450 kcal)
  • losos (150 g) na páře, vařený brambor 200 g, ledový salát s polotučným jogurtem 60 g (500 kcal)
  • celozrnná tortilla plněná tuňákem 60 g, avokádem 30 g a vejcem, zeleninový salát (450 kcal)

Dopolední a odpolední svačina:

  • neochucená zakysaná smetana 1% 450 ml, banán (300 kcal)
  • proteinová tyčinka, jablko 150 g (310 kcal)
  • mozzarella light 125 g, hroznové víno 150 g (300 kcal)
  • nízkotučný tvaroh 250 g, borůvky 150 g, med 5 g, skořice (300 kcal)

Večeře:

  • toast z grahamového chleba 60 g, máslo 5 g, krůtí šunka 80 g, plátkový nízkotučný sýr 40 g, bílá ředkev (400 kcal)
  • celozrnné těstoviny 150 g (vařené), sýr cottage light 150 g, tuňák ve vlastní šťávě 60 g, ředkvičky a rukola, olivový olej 5 g (smísíme jako salát) (450 kcal)
  • kuskus 30 g (v syrovém stavu), tofu 180 g, kukuřice 50 g a rajčata (500 kcal)

Vypracovala: Ing. Mgr. Klaudia Ilčíková, nutriční specialistka, NUTRIVIT – výživa a prevence, Poprad

Související články

Odporový/silový trénink

 5 min.  |   19. 6. 2024  |   redakce
Co přesně rozumíme pod pojmy „odporový“ a „silový“ trénink a co od něho lze očekávat?
Jaká jsou dietní doporučení při dyslipidemiích?
Dvě osoby se stejnou výškou a stejnou hmotností mohou vypadat úplně jinak. Jak je to možné?
300 g sacharidů / 90 g tuků / 10 g bílkovin / 10 000 kJ (2 400 kcal)
Většina diabetiků potřebuje stravu, která obsahuje přibližně 250 gramů sacharidů, 80 gramů tuků, 95 gramů bílkovin (tedy 2100 kcal/den).Jednoduchý…
Mechanismus vzniku obezity spočívá v nahromadění tukové tkáně při zvětšení objemu adipocytů – tukových buněk.

Pět omylů o dietě

 2 min.  |   2. 3. 2020  |   redakce
Základem vyváženého a pestrého jídelníčku by měly být čerstvé ovoce a zelenina, kvalitní bílkoviny, složené sacharidy a přiměřené množství vhodných tuků.
Potravinové doplňky, ale i některé potraviny mohou s našimi léky různě reagovat, a to ne vždy žádoucím způsobem.

Jaký mikrobiom, takové zdraví

 4 min.  |   24. 6. 2024  |   redakce
Rovnováha mezi různými druhy mikroorganismů je nezbytná pro udržení zdraví, je ale relativně křehká.

Mikrobiom – neviditelný strážce našeho zdraví

 5 min.  |   24. 6. 2024  |   redakce
Objevte fascinující svět mikrobiomu a přečtěte si o jeho vzniku, úkolech v trávení, imunitě a duševním zdraví a zjistěte, jak o něj správně pečovat.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.