Velikonoční nádivka
Ingredience:
Na 1 pekáček nebo malý plech, cca 6–8 porcí: | |
---|---|
5 | vajec |
½ l | masového vývaru (cca ze 150 g hovězího masa z kostí nebo kuřecího hřbetu) |
5 lžic | krupice |
2 lžíce | hladké mouky |
100 g | strouhanky |
500 g | vařeného libového uzeného masa |
hrst | kopřiv |
pažitka, petrželka apod. | |
3 | stroužky česneku |
pepř, majoránka | |
tuk a strouhanka na plech |
Postup:
Oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh.
V míse smícháme na kostičky nakrájené a na pánvi orestované vařené uzené maso, strouhanku, mouku, krupici, žloutky a sekané kopřivy. Přidáme vlažný vývar a vše důkladně vymícháme. Dochutíme kořením a dalšími bylinkami.
Na závěr zlehka zamícháme sníh z bílků a vlijeme do předem vymazaného a vysypaného plechu.
Pečeme na 180OC alespoň 30 minut.
Nutriční (výživové) hodnoty na celou dávku
Energie (kJ/kcal) | Bílkoviny (g) | Tuky (g) | z toho SFA* (g) | Sacharidy (g) | z toho cukry (g) | Sůl (g) |
7915/1892 | 176 | 66 | 20 | 132 | 10 | 15,4 |
*SFA = nasycené mastné kyseliny