Hrozí vám vysoký cholesterol?
2 min. |
13. 11. 2019 |
Garant: Michal Vrablík
Existují rizikové faktory pro vysoký cholesterol, které můžeme, ale i ty, které nemůžeme kontrolovat a ovlivnit. Riziko vysokého cholesterolu můžeme snížit vyloučením právě těch rizikových faktorů, které ovládat dokážeme. Abyste měli přesnou představu, tady je jejich přehled.
Rizikové faktory pro vysoký cholesterol
- Nemůžeme ovládat geny, které jsme zdědili od svých rodičů. Naše geny určují, jak rychle tělo produkuje a odstraňuje LDL. Má-li někdo z vašich příbuzných vysoký cholesterol, může být i vaše „šance“ na vysoký cholesterol zvýšená.
- Někteří lidé mají familiární hypercholesterolemii, což je nejzávažnější forma vysokého cholesterolu, která se dědí.
- Hladiny cholesterolu mají s věkem tendenci stoupat.
- Ženy mají po menopauze tendenci k vyšší hladině cholesterolu.
- Nadváha nebo obezita jsou spojeny se zvýšeným rizikem, které vysoký cholesterol představuje.
- Kouření zásadně zvyšuje riziko, které představuje zvýšená hladina cholesterolu. U lidí, kteří kouří a mají vysoký cholesterol, se dramaticky zvyšuje riziko srdečních chorob a mozkové příhody.
- Nadměrná konzumace alkoholu může zvýšit hladinu cholesterolu.
- Sedavý životní styl nebo nedostatek pohybu zvyšuje riziko vysokého cholesterolu.
- Některé léky, včetně antikoncepčních tablet, estrogenu, kortikosteroidů, některých diuretik a betablokátorů, mohou způsobit zvýšení hladiny cholesterolu.
- Některé zdravotní stavy, jako je onemocnění jater, cukrovka, Cushingův syndrom, onemocnění ledvin nebo nedostatečné fungování štítné žlázy, mohou přispívat k vysokému cholesterolu.
- Jíst potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků zvyšuje riziko vzniku vysokého cholesterolu. Potraviny živočišného původu obsahují více nasycených tuků. Platí to samozřejmě i o potravinách, které tyto složky obsahují. Zvýšit hladinu cholesterolu mohou i potraviny, které obsahují tzv. trans-tuky. Ty se nejčastěji vyskytují v průmyslově vyrobených potravinách, např. v pečeném zboží a dalších zpracovaných potravinách, jako jsou hranolky nebo sladké pečivo.