Hrozí vám vysoký cholesterol?

 2 min.  |   13. 11. 2019  |   Garant: Michal Vrablík


Existují rizikové faktory pro vysoký cholesterol, které můžeme, ale i ty, které nemůžeme kontrolovat a ovlivnit. Riziko vysokého cholesterolu můžeme snížit vyloučením právě těch rizikových faktorů, které ovládat dokážeme. Abyste měli přesnou představu, tady je jejich přehled.

Rizikové faktory pro vysoký cholesterol

  1. Nemůžeme ovládat geny, které jsme zdědili od svých rodičů. Naše geny určují, jak rychle tělo produkuje a odstraňuje LDL. Má-li někdo z vašich příbuzných vysoký cholesterol, může být i vaše „šance“ na vysoký cholesterol zvýšená.
  2. Někteří lidé mají familiární hypercholesterolemii, což je nejzávažnější forma vysokého cholesterolu, která se dědí.
  3. Hladiny cholesterolu mají s věkem tendenci stoupat.
  4. Ženy mají po menopauze tendenci k vyšší hladině cholesterolu.
  5. Nadváha nebo obezita jsou spojeny se zvýšeným rizikem, které vysoký cholesterol představuje.
  6. Kouření zásadně zvyšuje riziko, které představuje zvýšená hladina cholesterolu. U lidí, kteří kouří a mají vysoký cholesterol, se dramaticky zvyšuje riziko srdečních chorob a mozkové příhody.
  7. Nadměrná konzumace alkoholu může zvýšit hladinu cholesterolu.
  8. Sedavý životní styl nebo nedostatek pohybu zvyšuje riziko vysokého cholesterolu.
  9. Některé léky, včetně antikoncepčních tablet, estrogenu, kortikosteroidů, některých diuretik a betablokátorů, mohou způsobit zvýšení hladiny cholesterolu.
  10. Některé zdravotní stavy, jako je onemocnění jater, cukrovka, Cushingův syndrom, onemocnění ledvin nebo nedostatečné fungování štítné žlázy, mohou přispívat k vysokému cholesterolu.
  11. Jíst potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků zvyšuje riziko vzniku vysokého cholesterolu. Potraviny živočišného původu obsahují více nasycených tuků. Platí to samozřejmě i o potravinách, které tyto složky obsahují. Zvýšit hladinu cholesterolu mohou i potraviny, které obsahují tzv. trans-tuky. Ty se nejčastěji vyskytují v průmyslově vyrobených potravinách, např. v pečeném zboží a dalších zpracovaných potravinách, jako jsou hranolky nebo sladké pečivo.

hlasování

0 (0)

Štítky:
cholesterol
vysoký cholesterol

Související články
Z hlediska komunikace by v každém případě mělo jít o dvoustranný rozhovor.
Rozhodně zpozorněte a neberte věci na lehkou váhu. Podstatné je, že vždy se dá něco dělat.
Obezita je onemocnění, které má závažné důsledky – na zdraví, psychický stav a kvalitu života.

Vánoce: Jak to udělat, aby svědomí zůstalo čisté?

 5 min.  |   16. 11. 2022  |   redakce
Zkuste popřemýšlet, které zažité zvyky a tradice a v jaké podobě chcete zachovat.

Vidět pacienta jako celek lze – když funguje spolupráce

 5 min.  |   18. 8. 2023  |   redakce
Nebuďte jen pasivním prvkem, který se nechává posouvat z jedné ordinace do druhé. Hlavním odborníkem na svůj život jste především Vy.

Screening kardiovaskulárních a onkologických onemocnění

 6 min.  |   18. 10. 2023  |   redakce
Kardioonkologie si klade ambiciózní cíl – udržet dobrou kvalitu kardiovaskulárního systému onkologických pacientů při zachování efektivity protinádorové léčby.

Jak zvládat vysoký cholesterol

 2 min.  |   15. 4. 2020  |   Michal Vrablík
Máte-li obavy, že se může váš cholesterol zvýšit, a nevíte přesně, jak ho „udržet na uzdě“, zde je několik základních rad, které byste měli dodržovat.
Cholesterol je pro život nezbytná látka: představuje základní stavební kámen pro buněčnou membránu... Otázkou ale zůstává, kolik cholesterolu potřebujeme v krvi.

Svačit, nebo nesvačit?

 3 min.  |   14. 4. 2023  |   Věra Boháčová
Na otázku, zda je dobré svačit, nebo naopak raději nesvačit, není jediná správná odpověď.
Následující tabulky napoví, kolik cholesterolu obsahují různé potraviny a také které potraviny zařadit a které používat s mírou, chcete-li snížit hladinu cholesterolu.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.