Vysoká hladina cholesterolu v krvi se jednoznačně podílí na vzniku srdečních infarktů a mozkových mrtvic. Cílem je tedy tyto hladiny snížit a udržet je dlouhodobě, nejlépe celoživotně, v normě, aby nedocházelo k poškozování cév a vzniku srdečně-cévních příhod. 

Cholesterol je důležitý pro řadu dějů v našem těle, ale pokud ho začne příliš mnoho kolovat v našich cévách – nejčastěji v důsledku nezdravého životního stylu – nastává problém. Cholesterol, zejména takzvaný LDL cholesterol, vede k poškozování cévní stěny, zužování vnitřního průsvitu cév a také se zvyšuje riziko vzniku krevních sraženin. Tyto procesy dohromady mohou vést k srdečnímu infarktu nebo mozkové mrtvici tím, že ucpou tepny vedoucí do srdce nebo do mozku – tyto životně důležité orgány bez kyslíku strádají a rychle (během minut - desítek minut) dochází k jejich trvalému poškození. 

Příznaky cévní mozkové příhody - PDF ke stažení

Rozhodně je tedy důležité udržovat hladinu cholesterolu v normě. Dále je potřeba uvědomit si, že většina pacientů má nebo může mít zároveň i jiné rizikové faktory ucpávání tepen např. vysoký krevní tlak, nadváhu či obezitu, cukrovku 2. typu nebo jsou to kuřáci. A bohužel platí, že pokud je těchto nemocí přítomno více najednou, jejich rizika pro zdraví se nesčítají, ale násobí.

Jaké jsou vaše hodnoty?

Každý z nás by měl znát svoje ukazatele tělesného zdraví (tedy výši cholesterolu v krvi, výši krevního tlaku, výši krevního cukru, tělesnou hmotnost nebo obvod pasu) – mělo by to být pro nás stejně samozřejmé, jako když si hlídáme pojištění domu nebo technický stav auta. Takovou chytrou servisní kontrolou našeho těla jsou pravidelné preventivní prohlídky u praktického lékaře, které hradí zdravotní pojišťovna a které dokážou odhalit výše popsané neduhy včas - pokud na ně opravdu chodíte pravidelně. Ve věku nad padesát let se v rámci onkologické prevence navíc přidává zobrazovací vyšetření prsou u žen a u všech vyšetření tlustého střeva a konečníku.

Cévy stárnou rychleji než vy

Pokud už vám lékař ale vysoký cholesterol v krvi zjistil (a k tomu třeba ještě vysoký krevní tlak), měli byste rozhodně zpozornět a nebrat věci na lehkou váhu. Když navíc ještě kouříte a máte nadváhu, lékař vám může velmi názorně ukázat, že při zátěži těmito rizikovými faktory vaše cévy stárnou mnohem rychleji než vy – a chtěli byste mít v padesáti cévy sedmdesátníka?

Léky, pohyb nebo dieta?

Podstatné je, že vždy se dá něco dělat, i když platí, že čím kratší dobu rizika na vaše cévy působila, tím více je toho možné změnit k lepšímu. Některý pacient si raději od lékaře vezme léky, aby se nemusel hýbat, hubnout a měnit jídelníček, jiný se zase lékům dlouho brání a přemlouvá lékaře, že opravdu začne cvičit, omezí kalorie a přidá si více zeleniny a ovoce. Ani jeden přístup není ideální. Užívání léků je třeba vždy spojit s úpravou životního stylu, protože nejlépe fungují dohromady, a ten, kdo slibuje výraznou a trvalou změnu životosprávy, toho zpravidla není schopen a léky nakonec stejně potřebuje (a spíše se obírá o cenný čas, často dlouhé měsíce, ale i roky, po které už mohl být účinně léčen bezpečnými léky).

Můžete se tedy spolehnout, že lékař po vás bude chtít, abyste zhubli, zařadili do jídelníčku více ovoce, zeleniny, vlákniny a kvalitních bílkovin (a vyhýbali se tučnému masu, uzeninám, smaženým jídlům, sladkým nápojům) a začali se hýbat, aby se příjem a výdej energie dostal do rovnováhy (na začátek aspoň 30 minut svižnější chůze denně). Aby byly změny postupné, neodradily vás a abyste věděli, co je správně, může vám lékař doporučit pomoc nutriční terapeutky, která s vámi projde váš jídelníček a upraví jej tak, aby vám stále chutnal, ale byl pro vás také mnohem prospěšnější. Může vás naučit i to, jak vybírat potraviny při nakupování a jak rozumět jejich složení na obalech. Podobně jsou k dispozici odborníci na tělesnou aktivitu, pokud opravdu nevíte, co a jak nebo máte nějaké zdravotní omezení. Když chcete přestat kouřit a svou závislost na nikotinu nedokážete zvládnout sami (je důležité si to přiznat!), i tady existuje profesionální pomoc v centrech pro odvykání kouření.

Vysoký cholesterol v krvi se léčí léky jménem statiny, které se s úspěchem a bezpečně používají už více než 30 let a za tu dobu se o nich zjistilo skutečně mnoho. Nejdůležitější je, že účinně brání tomu, abyste předčasně zemřeli na srdečně-cévní příhodu. Nežádoucí účinky se mohou vyskytnout, tak jako u každého jiného léku, ale ty skutečně závažné se vyskytují jen VELMI vzácně, jakkoli různá média často píšou pravý opak. Lékař bude vaši léčbu pečlivě sledovat, aby mohl zjistit, jaká dávka léku je pro vás vhodná a jak léčbu snášíte. Proto budete ze začátku chodit také častěji na kontroly. Může se stát, že budete ke statinu časem potřebovat další lék – ezetimib nebo fibrát, aby váš cholesterol v krvi poklesl ještě více. V praxi se s tím počítá, a dokonce je k dispozici jen jedna jediná tabletka, která obsahuje kombinaci dvou léků.

Článek prošel odbornou korekturou MUDr. Martiny Vaclové, Ph.D., z kliniky prof. Vrablíka.

Související články