Možná si myslíte, že vaše tělesné orgány stárnou podle toho, kolik času uplynulo od data vašeho narození. To je ale omyl – tělo si žije svůj biologický věk podle toho, jaké geny dostalo do vínku, a podle toho, jak se k němu během života chováte. Může být tedy klidně i mladší, ale i podstatně starší. Skutečný věk vašich orgánů se přímo podepisuje na vašem zdraví a kondici. Dobrou zprávou je, že biologický věk lze ovlivnit.

Svůj biologický věk mají i naše cévy – takzvaný cévní věk si zvyšujeme neléčeným vysokým krevním tlakem, vysokým cholesterolem v krvi, špatně léčenou cukrovkou a samozřejmě kouřením. Platí, že když působí škodlivých vlivů více najednou, jejich účinky se nesčítají, ale násobí. Lehce se tak může stát, že už čtyřicátník s nadváhou, který kouří a moc se nehýbe, má cévy, jako kdyby mu bylo šedesát. A to je jistě nepříjemné zjištění…

Může za to matka příroda?

Příroda moc nepočítala s tím, jak dlouho a jakým způsobem budeme my, lidé, žít. Evolučně a geneticky jsme „naprogramováni“ tak, abychom ve zdraví přivedli na svět potomky a dokončili jejich výchovu. Chráněné prostředí moderní civilizace však dává lidem možnost výrazně prodloužit svůj život nad dobu, kterou naplánovala evoluce, chcete-li, matka příroda. Tento čas „navíc“ už je ale spojen s biologickým stárnutím organismu a nemusí být vždy prožit ve zdraví. Hodnocení cévního věku je velice dobrou ukázkou, jak na tom naše cévy ve skutečnosti jsou ve vztahu k datu našeho narození.

Proč je důležité nemít cévy starší, než jsme sami

Jde o to, co se děje s cévami poškozovanými vysokým tlakem krve nebo cholesterolem a kouřením. Z původně pružných cév se začnou stávat tuhé „trubky“, v nichž se usazuje cholesterol a postupně i vápník. Takové cévy jsou náchylné k poškození – mohou v nich vznikat krevní sraženiny nebo se mohou i ucpat. Důsledkem je pohroma v podobě srdečního infarktu, mozkové mrtvice nebo špatného prokrvování nohou, které způsobuje bolesti při chůzi, chladnou končetinu či později odumření koncových částí končetiny např. prstů.

Příznaky cévní mozkové příhody najdete zde.

Jak cévní věk měřit?

Hodnocení cévního věku si nevymysleli lékaři, aby „strašili“ pacienty, kterým se příliš nechce měnit zažitý životní styl. Naopak, je to dobrý způsob, jak ukázat, že „návrat v čase“ je možný – že vhodnou léčbou a změnou životního stylu můžeme cévy ozdravit a zpomalit jejich stárnutí. Lékaři mají na hodnocení cévního věku několik postupů, ale nejpraktičtější jsou tabulky, kde je cévní věk přímo vypočítán podle věku, pohlaví a rizikových faktorů, jako je cholesterol, krevní tlak a kouření.

Dobrou zprávou tedy je, že i když se ukáže, že vaše cévy jsou vlivem vašeho životního stylu nebo „civilizačních“ onemocnění starší, než by podle kalendáře měly být, nemusíte zoufat. Vaše tělo vám ukazuje, že je čas jednat – přestat kouřit, začít konečně brát léky na tlak a cholesterol, které máte předepsané, každý den se hýbat, dát si ke každému jídlu trochu ovoce nebo zeleniny. Důležité je léčbu a změny životního stylu zbytečně neodkládat, dělat postupné kroky k lepšímu a vytrvat v nich.

Článek prošel odbornou korekturou MUDr. Martiny Vaclové, Ph.D., z kliniky prof. Vrablíka.

Související články