Výstelka našich cév je orgán, který váží 1,5 kilogramu a má celkovou rozlohu neuvěřitelných 700 m2. Její existenci si vůbec neuvědomujeme, na rozdíl třeba od srdce, které tluče, nebo svalů, které nás občas bolí. Přitom je pro náš život nesmírně důležitá – a bohužel se ukazuje, že se stává hlavním cílem nového koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19. Co to pro nás znamená a jak se můžeme bránit?

Všechny naše cévy v těle mají vnitřní výstelku, které se jinak říká také endotel. Pokud by se rozprostřela do prostoru, je největší orgán našeho těla. Má řadu důležitých funkcí, například se stará o to, aby nebyly cévy poškozovány proudící krví, aby byly dobře průchodné a nesrážela se v nich krev a samozřejmě se endotel stará i o to, aby byly z krve vyživovány tkáně a orgány.

Aby mohl být endotel správně řízen, má v sobě velké množství enzymu zvaného ACE2, který se nachází dále také v plicích, srdci, ledvinách nebo střevě – a bohužel právě tento enzym je vstupní branou do našeho těla pro SARS-CoV-2, tedy nový koronavirus, který se v endotelu začíná rychle množit. Endotel jako první orgán zaznamená, že do těla pronikl virus a začne rozesílat varovné signály a podporovat tvorbu protilátek, které mají za úkol vyvolat zánět a zničit nepřítele.

Nové vědecké poznatky ukazují, že koronavirus výstelku našich cév poškozuje a vyvádí tak z rovnováhy řadu důležitých dějů v organismu. Jednou z hlavních potíží, která přímo souvisí s poškozením cévní výstelky koronavirem, je zvýšená krevní srážlivost a tvorba krevních sraženin. To by vysvětlovalo, proč má určitý podíl pacientů se závažnějším průběhem covid-19 krevní sraženiny v dolních končetinách, plicní embolii (krevní sraženinu v plicní tepně nebo jejích větvích), mozkovou mrtvici (krevní sraženinu v tepně zásobující mozek), nebo srdeční infarkt.

Všechny tyto nežádoucí příhody jsou velmi závažné a musí být  rychle rozpoznány a léčeny. Jejich vzniku nahrávají hned tři zásadní okolnosti – endotel poškozený virem, porucha rovnováhy srážlivosti krve jako odpověď endotelu a zpomalení krevního proudu, ke kterému dochází u pacientů, kteří se málo hýbají, dlouho leží nebo jsou vzhledem ke svému závažnému stavu zcela nepohybliví.

Lékaři o rizicích zvýšené krevní srážlivosti u pacientů s covid-19 vědí a hospitalizované nemocné mohou na základě posouzení jejich aktuálního stavu chránit podáváním léků, které krev ředí a brání vzniku sraženin.

Pokud máte covid-19 s mírným průběhem a léčíte se doma, řiďte se pokyny svého praktického lékaře. Pijte dostatek tekutin, nekuřte a nepijte alkohol, snižujte teplotu vyšší než 38 stupňů Celsia. Pokud se začnete v průběhu stonání cítit významně hůř a máte pocit, že si už sami neporadíte, volejte svému lékaři nebo přímo linku 155.

Vždycky je nejlepší prevence

  • Pokud kouříte, pokuste se přestat, k odvykání existuje odborná pomoc, sestávající z poradenství lékaře, užívání nikotinových náhrad či léků určených k odvykání kouření.
  • Jezte celoročně pestrou stravu s dostatkem ovoce, zeleniny a vlákniny.
  • Pravidelně se hýbejte venku na vzduchu (alespoň 30 minut svižnější chůze denně).
  • Pokuste se zhubnout, jste-li obézní
  • A především: pokud se léčíte s cukrovkou, vysokým krevním tlakem nebo vysokým cholesterolem, užívejte léky podle doporučení lékaře a sami si je nevysazujte! V době covidové epidemie je pro vaše zdraví zcela zásadní mít své chronické nemoci pod kontrolou.

Článek prošel odbornou korekturou MUDr. Martiny Vaclové, Ph.D., z kliniky prof. Vrablíka.

Související články