Pět omylů o dietě

 2 min.  |   2. 3. 2020  |   redakce


Základem vyváženého a pestrého jídelníčku by měly být čerstvé ovoce a zelenina, kvalitní bílkoviny, složené sacharidy a přiměřené množství vhodných tuků. Důležitá je samozřejmě i chuť, protože na dietě, která nechutná, asi nikdo dlouho nevydrží. Existuje ale celá řada polopravd a mýtů, kterými si mnozí ospravedlňují ne zrovna zdravý způsob stravování.

1. Cholesterol tolik neškodí

Pozor, toto je polopravda: rozlišujeme totiž „hodný“ a „zlý“ cholesterol. Ten první (označuje se HDL) funguje jako jakýsi sběrač odpadu – „uklidí“ totiž z krve všechny látky, které tam nemají co dělat. Naopak jeho „zlý“ bratr (označovaný LDL) má na svědomí usazování tuků v cévách, které jsou pak čím dál tím méně pružné a průchodné.

2. Tuky řešit nemusím

Tuků se nemusím obávat, „zabijákem“ je cukr, myslí si možná mnozí. Tak to ale není! Nadměrná konzumace cukru a potravin obsahujících cukr je samozřejmě riziková, ale i nesprávné množství a složení tuků v jídelníčku může vést k onemocnění srdce a cév. Důležité je omezit nevhodné tuky a nahradit je tuky s převahou nenasycených mastných kyselin.

3. Kokosový tuk je nejlepší

Kdepak! Kokosový tuk je z 90 % tvořen nasycenými mastnými kyselinami a jeho nadměrná konzumace vede ke zvyšování rizika srdečně-cévních onemocnění. Ano, snese vysoké teploty, ale to třeba řepkový a olivový olej také, ovšem ty mají pro naše srdečně-cévní zdraví daleko výhodnější složení.

4. NE živočišným potravinám

Nejlepší je vyhýbat se všem živočišným potravinám, myslí si mnozí. Je to ale jinak! Ano, živočišné potraviny jsou sice zdrojem tuků s převahou nasycených mastných kyselin, které je třeba omezovat, ale zároveň jsou důležitým zdrojem kvalitních bílkovin, železa, vitaminu B12 a vápníku.

5. Dieta prostě nechutná

Když držím dietu, nemám šanci si pochutnat – i toto je jen mýtus. Sestavit zdravý jídelníček podle vaší chuti vám pomůže každý šikovný nutriční terapeut. Sami pak zjistíte, že dieta a příjemné kulinární zážitky se nemusejí vylučovat!

Nikdy nedejte na různé „zaručené“ diety – mnohé z nich nemají se zdravým stravováním nic společného, a navíc nemívají žádný efekt. Poslouchejte svoje tělo a dopřejte mu takový jídelníček, za který se vám odmění!

hlasování

0 (0)

Štítky:
dieta
jídelníček
strava

Související články
150 g sacharidů / 50 g tuků / 80 g bílkovin / 6 000 kJ (1 400 kcal)

Představení bezlepkové diety

 10 min.  |   28. 12. 2021  |   Věra Boháčová
Intolerance lepku může být podmíněna buď imunitními nebo neimunitními mechanismy. Součástí léčby těchto onemocnění je dodržování bezlepkové diety.

Svačiny pro školáky

 6 min.  |   1. 9. 2021  |   Věra Boháčová
Začátek školního roku je tady a s ním i tradiční úkol rodičů – připravovat dětem svačiny.
250 g sacharidů / 80 g tuků / 95 g bílkovin / 8 800 kJ (2 100 kcal)
300 g sacharidů / 90 g tuků / 10 g bílkovin / 10 000 kJ (2 400 kcal)

Laktózová intolerance

 6 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Laktózovou intolerancí označujeme nesnášenlivost mléčného cukru. Základem léčby je úprava stravy, případně doplňování enzymu.
Dietu při dyslipidémiích není možné vnímat jako „nárazovku“, ale dlouhodobou až doživotní úpravu režimu. Je proto zásadní poskládat stravu tak, aby byla pro každého reálně dodržitelná.

Módní diety: Keto a spol.

 8 min.  |   5. 9. 2023  |   Věra Boháčová
Jako na každém výživovém trendu můžeme i v případě nízkosacharidových a ketogenních diet najít jistá pozitiva. Ale mají také řadu úskalí a na ta je dobré myslet.
O bílých jedech v naší stravě často slýcháme, píše se o nich, řeší se. Nejčastěji jsou v souvislosti s nimi zmiňovány sůl, cukr a bílá mouka. Ale jsou to opravdu jedy? Pojďme se na ně podívat zblízka…
Většina diabetiků potřebuje stravu, která obsahuje přibližně 250 gramů sacharidů, 80 gramů tuků, 95 gramů bílkovin (tedy 2100 kcal/den).Jednoduchý…

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.