Pět omylů o dietě

 2 min.  |   2. 3. 2020  |   redakce


Základem vyváženého a pestrého jídelníčku by měly být čerstvé ovoce a zelenina, kvalitní bílkoviny, složené sacharidy a přiměřené množství vhodných tuků. Důležitá je samozřejmě i chuť, protože na dietě, která nechutná, asi nikdo dlouho nevydrží. Existuje ale celá řada polopravd a mýtů, kterými si mnozí ospravedlňují ne zrovna zdravý způsob stravování.

1. Cholesterol tolik neškodí

Pozor, toto je polopravda: rozlišujeme totiž „hodný“ a „zlý“ cholesterol. Ten první (označuje se HDL) funguje jako jakýsi sběrač odpadu – „uklidí“ totiž z krve všechny látky, které tam nemají co dělat. Naopak jeho „zlý“ bratr (označovaný LDL) má na svědomí usazování tuků v cévách, které jsou pak čím dál tím méně pružné a průchodné.

2. Tuky řešit nemusím

Tuků se nemusím obávat, „zabijákem“ je cukr, myslí si možná mnozí. Tak to ale není! Nadměrná konzumace cukru a potravin obsahujících cukr je samozřejmě riziková, ale i nesprávné množství a složení tuků v jídelníčku může vést k onemocnění srdce a cév. Důležité je omezit nevhodné tuky a nahradit je tuky s převahou nenasycených mastných kyselin.

3. Kokosový tuk je nejlepší

Kdepak! Kokosový tuk je z 90 % tvořen nasycenými mastnými kyselinami a jeho nadměrná konzumace vede ke zvyšování rizika srdečně-cévních onemocnění. Ano, snese vysoké teploty, ale to třeba řepkový a olivový olej také, ovšem ty mají pro naše srdečně-cévní zdraví daleko výhodnější složení.

4. NE živočišným potravinám

Nejlepší je vyhýbat se všem živočišným potravinám, myslí si mnozí. Je to ale jinak! Ano, živočišné potraviny jsou sice zdrojem tuků s převahou nasycených mastných kyselin, které je třeba omezovat, ale zároveň jsou důležitým zdrojem kvalitních bílkovin, železa, vitaminu B12 a vápníku.

5. Dieta prostě nechutná

Když držím dietu, nemám šanci si pochutnat – i toto je jen mýtus. Sestavit zdravý jídelníček podle vaší chuti vám pomůže každý šikovný nutriční terapeut. Sami pak zjistíte, že dieta a příjemné kulinární zážitky se nemusejí vylučovat!

Nikdy nedejte na různé „zaručené“ diety – mnohé z nich nemají se zdravým stravováním nic společného, a navíc nemívají žádný efekt. Poslouchejte svoje tělo a dopřejte mu takový jídelníček, za který se vám odmění!

hlasování

0 (0)

Štítky:
dieta
jídelníček
strava

Související články
Udělat si pauzu na oběd může být zpestřením pracovního dne a je přitom vhodné zaměřit se na správný výběr jídla.

Módní diety: Raw strava

 5 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Raw strava je způsob stravování omezující tepelnou úpravu na 42–47 stupňů Celsia. Dle jejích zastánců se v důsledku vyšších teplot stává z „živé“ stravy „mrtvá“.
Opravdu je večeře takovým zlem, že je ideální si ji raději nedat?
Jaká jsou dietní doporučení při dyslipidemiích?
200 g sacharidů / 70 g tuků / 90 g bílkovin / 7 500 kJ (1 800 kcal)
Zdravé stravování neznamená totéž co dieta. Pokud si nejste jisti s výběrem, pomůže Vám naše desatero.
Většina diabetiků potřebuje stravu, která obsahuje přibližně 250 gramů sacharidů, 80 gramů tuků, 95 gramů bílkovin (tedy 2100 kcal/den).Jednoduchý…

Rámcové jídelníčky pro diabetiky

18. 2. 2020  |   redakce
Diabetická dieta je základem léčby cukrovky, protože právě vhodnou stravou můžeme ovlivnit svůj celkový zdravotní stav.
V prvním díle o "bílých jedech" jsme řešili sůl, teď přichází na řadu další.

Módní diety: Vegetariánství

 6 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Vegetariánství je poměrně rozšířeným způsobem stravování a v rámci jeho dodržování můžeme pozorovat spíše vzrůstající trend.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.