Grilovaná zelenina

 1 min.  |   21. 6. 2021  |   redakce

Ingredience:

Na 2 porce:
100 g mrkve
100 g papriky
100 g cukety
40 g cibule
40 g žampionů
10 g česneku
4 g soli
pepř
pár snítek tymiánu
30 g olivového oleje

Postup:

Všechnu zeleninu očistíme, česnek, cibuli a žampiony oloupeme, papriku zbavíme jádřince. Papriku nakrájíme na kusy cca 3 × 3 cm, cuketu na širší plátky, mrkev na tenké šikmé plátky, cibuli na výseče, žampiony překrojíme (podle velikosti – malé na půl, větší na víckrát). Všechnu zeleninu dáme na grilovací tácek (pánev), osolíme, opepříme, přidáme drhnutý čerstvý tymián a olivový olej. Vše důkladně promícháme a dáme na gril.

Grilujeme tak, aby byla zelenina měkká, ale stále držela tvar. 

Podáváme samostatně, se sýrem, masem. Nebo s jogurtovým dresinkem.


Nutriční (výživové) hodnoty na 1 porci

Energie

 (kJ/kcal)

Bílkoviny 

(g)

Tuky 

(g)

z toho SFA* (g)

Sacharidy (g)

z toho cukry (g)

Sůl 

(g)

807/193

3

16

2

12

8

2,07

*SFA = nasycené mastné kyseliny

hlasování

0 (0)

Štítky:
dieta
grilování
jídlo
zelenina

Související články

Dietní grilování?

 6 min.  |   21. 6. 2021  |   Věra Boháčová
Ano! I když je grilování často spojováno s řadou rizik, grilovat lze i zdravě a dietně.
Těhotenská cukrovka je metabolická porucha regulace hladiny cukru v krvi (glykemie), která postihuje až 17 % těhotných žen.
Postup: Omyté brambory nakrájíme včetně slupky na tenké plánky cca 3 mm.Vyložíme je do mírně vymazané formy na pečení, rovnoměrně posypeme…

Kapustové závitky

 1 min.  |   15. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Kapustové listy spaříme horkou vodou a po okapání z nich odstraníme dřevnaté části.Mleté maso, posekané menší kapustové listy, nakrájenou…
Složení stravy je důležitější než energetické výpočty. Víte, jaký způsob stravování je tou nejlepší prevencí srdečně-cévních onemocnění?
Jaká jsou dietní doporučení při dyslipidemiích?
Jednou z hlavních zásad diety při dyslipidémiích je správný výběr tuků, v některých případech je třeba zároveň omezit celkové množství tuku.

Vepřová panenka na rozmarýnu

 1 min.  |   21. 6. 2021  |   redakce
Postup: Vepřovou panenku odblaníme, zbavíme viditelného tuku, osolíme, opepříme, potřeme olejem, přidáme snítky rozmarýnu, zabalíme do fólie (dáme do…
Postup: Brambory uvařené ve slupce (ideálně varný typ A) ještě horké oloupeme, necháme vychladnout a nakrájíme na plátky.Ředkvičky omyjeme a…

Krůtí perkelt

 1 min.  |   27. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup:Omytá rajčata u stopky několikrát nařízneme (do „hvězdičky“), vložíme na max. minutu do vroucí vody a rychle schladíme. Slupky oloupeme a…

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.