Veďte si o svých bolestech hlavy záznamy

 1 min.  |   17. 6. 2020  |   redakce


Všichni pacienti trpící migrénou dobře vědí, že zvládat toto onemocnění není jednoduché a je třeba opravdu úzce spolupracovat s ošetřujícím lékařem. Proto jsou pro něj velmi důležité i informace o tom, jak často migrenózními stavy trpíte. Můžete si je zaznamenávat jednak ručně pomocí záznamového diáře – podle potřeby čtvrtletního nebo ročního.

Kvartální diář pacienta ke stažení

Celoroční diář pacienta ke stažení

Do diáře si budete zapisovat všechny potřebné údaje, které je třeba zaznamenávat, např. typ bolesti, léky včetně konkrétních počtů tablet, menstruace, součet dnů s bolestí hlavy – zkrátka vše, co vašemu lékaři pomůže, aby mohl léčbu co nejlépe přizpůsobit právě vašim potřebám.

Můžete si ale stáhnout také mobilní aplikaci, do které můžete vše zaznamenávat pomocí Vašeho chytrého telefonu – je ke stažení na adrese www.migrena-kompas.cz/aplikace/ nebo naskenováním tohoto QR kódu:

Aplikace umožňuje zaznamenat jednotlivé záchvaty, jejich délku a intenzitu a užité léky. Kromě toho si můžete do kalendáře aplikace zaznamenávat svou životosprávu a jak se cítíte. Díky aplikaci tak můžete lépe porozumět svému onemocnění. Aplikace bude sloužit také jako pomocník při rozhovoru s ošetřujícím neurologem, při kterém společně odhalíte možné spouštěče atak a domluvíte se na vhodné změně životního stylu.


hlasování

0 (0)

Štítky:
bolest hlavy
diář pacienta
migréna

Související články

Co je migréna a jak ji poznat?

 2 min.  |   13. 10. 2020  |   redakce
Migréna je neurologické onemocnění vyznačující se silnou bolestí hlavy, nevolností a zvracením, citlivostí na světlo a hluk.

Jaký mikrobiom, takové zdraví

 4 min.  |   24. 6. 2024  |   redakce
Rovnováha mezi různými druhy mikroorganismů je nezbytná pro udržení zdraví, je ale relativně křehká.

Výzva: Vraťte se k normálu a pečujte o své zdraví

 4 min.  |   22. 6. 2021  |   redakce
Strach z covidu vyprázdnil na řadu měsíců čekárny.

Jak se orientovat v typologii bolesti

 4 min.  |   10. 8. 2019  |   Jan Lejčko
Bolest je nepříjemným prožitkem spojeným se skutečným nebo potenciálním poškození tkáně. Dělíme ji podle několika hledisek.

Jak se vyznat v bolestech hlavy

 1 min.  |   3. 5. 2020  |   redakce
O jakou bolest se jedná, pomůže určit i to, kde se vyskytuje.

Jak si vést Deník bolesti

 2 min.  |   10. 8. 2019  |   Jan Lejčko
Pro samotnou diagnostiku, ale zejména pro stanovení úspěšné terapie, by si nemocní, zejména ti s chronickou bolestí, měli vést Deník bolesti.

Jak probíhá vyšetření bolesti

 2 min.  |   10. 8. 2019  |   Jan Lejčko
Pro stanovení intenzity se používají různé škály bolesti. Součástí diagnostiky je také celkové klinické vyšetření zahrnující např. RTG, CT, nebo magnetickou rezonanci.
Z hlediska komunikace by v každém případě mělo jít o dvoustranný rozhovor.
1. Nežádoucí účinky (NÚ) léčby NÚ se mohou vyskytnout u všech typů analgetik. Tento problém nabývá na významu při dlouhodobé léčbě. U neopioidních analgetik, zejména u nesteroidních antirevmatik (NSA) bývají časté poruchy trávicího traktu (vředová choroba žaludku, krvácení do trávicího traktu), poruchy funkce ledvin, jater a krvácivosti. U opioidních analgetik (morfin, fentanyl, oxykodon) se tyto NÚ nevyskytují, ale individuálně se může vyskytnout nevolnost a zvracení, ospalost, svědivka a velmi často zácpa. Při správně vedené léčbě bolesti opioidy nevzniká typ závislosti, který se vyskytuje u narkomanů, ale pravidelně se rozvíjí tzv. fyzická závislost. Ta se projeví rozvojem abstinenčního (odvykacího) stavu (třesavka, husí kůže, nervozita, úzkost) při náhlém vysazení opioidů. Tomu se předchází postupným vysazováním opioidů (je-li pro to z lékařského hlediska důvod). Řadě NÚ lze předcházet preventivním podáním některých léků. Přínosná jsou gastroprotektiva (např. omeprazol) při dlouhodobé léčbě NSA, antiemetika (léky proti nevolnosti a zvracení – haloperidol, metoklopramid, ondansetron) a laxativa (projímadla) při léčbě opioidy. 2. Nesprávná kombinace léků a předávkování Jedním z důvodů stále častějšího předávkování je široká nabídku léků se stejnou účinnou látkou. Např. valetol, ataralgin, panadol, paralen a coldrex obsahují stejnou účinnou látku, takže při neznalosti účinné látky a jejich nesprávné kombinaci může při kombinaci těchto léků dojít snadno k předávkování. Kombinace neopioidních a opioidních analgetik může být výhodná, stejně jako kombinace analgetik s adjuvantními analgetiky. Velkou chybou je však současné užívání více typů NSA. Vzhledem k tomu, že jsou NSA hojně užívána zejména u starších polymorbidních pacientů, je třeba dát pozor na možné lékové interakce NSA nejčastěji s léky na cukrovku (antidiabetika), ředění krve (antikoagulancia) na vysoký krevní tlak (antihypertenziva). 3. Zanedbání stavu Nedostatečná léčba bolesti je problémem i ve vyspělých zemích. I když se situace na poli léčby bolesti v poslední době zlepšila, ani v dnešní době není v ČR např. nádorová bolest dostatečně léčena. Ve značné části případů se přitom jedná o vhodný výběr léků a jejich správné použití. Pravidlem úspěšnosti je tedy správné užívání léků, především v kombinacích, přesné a stálé dodržování lékařem stanovených pravidel. Odpovíte-li, byť jen jednou kladně, je na čase začít s léčbou bolesti: Trpím bolestí velkou část dne Snažím se s bolestí co nejvíce bojovat Když se bolest stává nesnesitelnou, beru si léky Kvůli bolesti nemám chuť vidět se s mnoha lidmi V noci se kvůli bolesti budím

Mikrobiom – neviditelný strážce našeho zdraví

 5 min.  |   24. 6. 2024  |   redakce
Objevte fascinující svět mikrobiomu a přečtěte si o jeho vzniku, úkolech v trávení, imunitě a duševním zdraví a zjistěte, jak o něj správně pečovat.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.