Nejčastější dotazy k migréně

 3 min.  |   19. 3. 2020  |   redakce


Jak poznám, že mám migrénu?

Migréna se projevuje řadou příznaků, k nimž patří:

  • pulzující, převážně jednostranná bolest hlavy středně těžké až těžké intenzity. Tato bolest, pokud ji neléčíte, může trvat nepřetržitě až tři dny.
  • přecitlivělost na světlo, hluk a mnohdy i na různé pachy.
  • nevolnost, celková slabost a zvracení.

Při záchvatu migrény člověka všechno unavuje, chce mít klid, nechce, aby na něj někdo mluvil apod.

Migrénu musíme rozlišovat od tzv. tenzních bolestí hlavy, kdy často pomůže třeba procházka nebo přeladění se na jiné myšlenky. Tenzní bolesti hlavy poznáte právě podle toho, že je neprovázejí příznaky typické pro migrénu. Máte-li příznaky migrény, tak jak jsme je popsali v předcházejících řádcích, je třeba vyhledat pomoc praktického lékaře či neurologa.

Co je při migréně tzv. aura a jak se projevuje?

 Aura je předzvěstí silné bolesti hlavy. Mívá ji pouze dvacet procent pacientů trpících migrénou, protože určitá část mozkového laloku je nedokrvená. Není-li toto místo v mozku dostatečně zásobeno krví, má pacient příznaky, které se k této části mozku váží.

Jedná-li se tedy o tzv. zrakovou kůru, pak pacient nevidí – má výpadky zorného pole nebo vidí před očima jiskřičky či různé zářivé body. Týká-li se toto nedokrvení například oblasti temporálního laloku, pak člověk cítí brnění jedné končetiny – ruky nebo nohy. Toto brnění se může rozšířit až na celou polovinu těla včetně jazyka a obličeje. Někdy dochází i k tzv. dysfázii čili poruše řeči.

Lze léčbou předcházet záchvatům migrény?

Předcházet záchvatům migrény lze samozřejmě vhodnou léčbou, ale tu musí zvolit Váš neurolog. Taková léčba je určena pro pacienty, kteří trpí za jeden měsíc více než čtyřmi dny s migrénou. Neurolog pak volí léčbu podle druhu pacientovy migrény a vybírá z celé řady standardně předepisovaných léků.

Pokud ani tyto přípravky nepomohou (přestože je pacient užívá dlouhodobě), je dnes k dispozici nová, moderní biologická léčba. Účinek této léčby se většinou dostaví během jednoho měsíce, kdy se počty migrenózních záchvatů postupně sníží.

Může záchvatům migrény předcházet i sám pacient?

Každý člověk, který trpí migrénou, časem vypozoruje, co záchvaty bolesti hlavy vyvolává, a tomu by se měl snažit vyhnout. Migrénu obvykle spouští stres, nevyspání, pití alkoholu. Obecně je častou příčinou migrény špatná životospráva: například když se nenajíte a klesne vám hladina cukru v krvi, může to vyvolat migrénu.

Lidé trpící na migrénu by také měli dodržovat pitný režim. Důležitý je dostatek spánku, ale pozor – i na nadbytek spánku: pokud přes týden spíte pravidelně určitý počet hodin a o víkendu si přispíte, vyvedete svůj organismus natolik z míry, že se dostaví migréna. Zkrátka proti migréně lze bojovat umírněností ve všem.

Jsou však věci, které člověk neovlivní a které mají na propuknutí migrény také svůj vliv. Patří k nim třeba počasí, změny atmosférického tlaku, předbouřkové stavy a u žen menstruace, na niž je migréna často navázána.

hlasování

0 (0)

Štítky:
aura
bolest hlavy
migréna

Související články

Jak se vyznat v bolestech hlavy

 1 min.  |   3. 5. 2020  |   redakce
O jakou bolest se jedná, pomůže určit i to, kde se vyskytuje.

Základní pravidla léčby migrény

 2 min.  |   5. 4. 2020  |   redakce
Důvodem návštěvy lékaře bývá nejčastěji náhle vzniklá nebo silná bolest hlavy. Alarmující by však mělo také být: jde-li o první bolest hlavy u pacienta ve věku nad 40 let, postupně se rozvíjející atypická bolest hlavy nereagující na běžnou léčbu, bolest hlavy u pacienta s nádorovým onemocněním nebo HIV infekcí, přítomnost jakéhokoliv ložiskového neurologického nálezu či poruchy vědomí. K nejčastěji užívaným lékům patří nesteroidní analgetika a v posledních dvaceti letech jsou k léčbě migrény hojně předepisovány triptany, které cílí přímo na mechanismus vzniku této bolesti. Fungují rychle a podávají se na počátku bolesti. Bohužel i tyto léky, stejně jako nesteroidní analgetika, mohou způsobovat bolest hlavy z nadměrného užívání léků. K dalším farmakologickým možnostem patří profylaktická neboli preventivní léčba, která se dělí na běžnou a biologickou léčbu. Profylaktickou léčbu Vám předepíše Váš ošetřující neurolog. Profylaktická léčba je vždy individuální a v ČR je dostupných pět základních skupin léků té běžné – konvenční. Ve skupině biologické léčby jsou hrazeny 3 přípravky. Vedle užívání léků je však pro léčbu každé migrény nejdůležitější životní styl, který vyžaduje: pravidelnost (pravidelný spánek, stravování atd.), velmi důležitý je dostatek fyzické aktivity (alespoň 150 minut týdně), zjištění a odstranění všech spouštěčů migrény (umělá sladidla, kofein). Pro lepší kontrolu onemocnění lékaři doporučují u pacientů s migrénou vést si záznamy o průběhu migrény (více Deník migrény), kde by si měl pacient zaznamenávat frekvenci bolestí, užitou medikaci atd. Vedle migrenózních deníků umožňuje pacientům získat větší kontrolu nad svou nemocí také aplikace Migréna Kompas, kterou si mohou stáhnout na adrese: www.migrena-kompas.cz/aplikace/ nebo naskenováním QR kódu níže. Lékaři by také neměli zapomínat na edukaci pacienta, který by měl znát riziko vzniku bolestí hlavy v důsledku nadměrného užívání léků.

Centra bolesti hlavy

 1 min.  |   22. 10. 2020  |   redakce
Smyslem existence center je poskytování specializované diagnostické a léčebné péče pacientům s bolestmi hlavy.

Co je migréna a jak ji poznat?

 2 min.  |   13. 10. 2020  |   redakce
Migréna je neurologické onemocnění vyznačující se silnou bolestí hlavy, nevolností a zvracením, citlivostí na světlo a hluk.

Veďte si o svých bolestech hlavy záznamy

 1 min.  |   17. 6. 2020  |   redakce
Projevy migrény jsou individuální, a proto pro každého pacienta i lékaře je naprosto klíčové vést si přehled o těchto projevech v čase. Jako velmi užitečná pomůcka se osvědčil deník se záznamy migrény.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.