Jak se orientovat v typologii bolesti

 4 min.  |   10. 8. 2019  |   Garant: Jan Lejčko


Bolest je nepříjemným senzorickým a emocionálním prožitkem spojeným se skutečným nebo potenciálním poškození tkáně. Dělíme ji podle několika hledisek:

Podle délky trvání:

  1. Akutní bolest (AB) – trvá sekundy až týdny, maximálně však do tří měsíců, obvykle začíná náhle a netrvá dlouho. Vzniká po úrazu, v důsledku operačního zákroku nebo při onemocnění spojeném s bolestí (pásový opar, žlučová kolika). Působí jako silný stresor a vyvolává např. vyplavení stresových hormonů, ale i pokles imunity. AB je dobře lokalizovatelná. Je signálem poškození a nemoci, tudíž má nesmírný význam pro naše přežití. Je doprovázena např. tachykardií, pocením, zadržováním moči, zpomalení peristaltiky nebo vysokou hladinou cukru v krvi. Když se zranění zahojí, bolest pomine. Příkladem AB je pooperační a úrazová bolest, náhlá příhoda břišní, srdeční infarkt, útrobní kolika, zubní bolest. AB většinou dobře reaguje na léčbu a většinou postačí jedna terapeutická metoda (např. farmakoterapie, nervová blokáda lokálním anestetikem).
  2. Chronická bolest (CHB)  je dlouhodobá, často nelze odstranit její příčinu a o její léčbě je třeba se poradit s lékařem. Trvá déle než 3 měsíce a přetrvává i po odstranění vyvolávajícího podnětu nebo zhojení tkáňového poškození. Často není na pacientovi zřetelně vidět. Zhoršuje kvalitu života, vede k fyzickému a psychickému strádání. K základním symptomům CHB patří:
    • bolest trvající měsíce až roky,
    • bolest narušuje spánek, někde vede až ke spánkové deprivaci,
    • bolest bývá stálá (palčivá, svíravá, tupá) nebo se projevuje formou záchvatů,
    • bolest může nápadně zesilovat vlivem vnitřních (infekce, teplota) a zevních faktorů (změny poloh, klimatické vlivy),
    • bolest je někdy pacientem obtížně popsatelná, může být ve více oblastech současně,
    • špatně reaguje na léčbu, úspěšná léčba vyžaduje většinou použití více léčebných metod současně,
    • CHB má negativní vliv na emoce, vede k pocitům beznaděje, úzkosti a k sekundární depresi, může být i příčinou sebevražedných úvah,
    • CHB má negativní psychosociální důsledky a narušuje mezilidské vztahy.

Nejčastější CHB je bolesti zad v bederní a krční oblasti, bolest zad po operacích páteře, osteoartróza, revmatoidní artritida, osteoporóza, bolesti hlavy, poúrazové a pooperační bolesti, neuropatická bolest (napři při cukrovce, po pásovém oparu), pahýlová a fantomová bolest (po amputacích končetin). CHB nemusí mít jasnou příčinu. CHB může relativně často unikat pozornosti. CHB může být nejvýraznějším problémem celkového zdravotního stavu pacienta.

Z patofyziologického hlediska:

  1. Nociceptivní bolest (NCB) – bolest vzniká podrážděním receptorů bolesti tzv. nociceptorů (buněčné struktury, jakási čidla schopná zpracovat bolestivé podněty) ve tkáních. Je výrazem normální funkce nervové systému a bývá popisována jako tupá, škubavá, bolestivý tlak nebo ostrá. Bývá dobře lokalizovatelná a vesměs dobře reaguje na analgetika.
  2. Neuropatická bolest (NPB) – bolest vzniká přímo v nervovém systému, je způsobena jeho postižením. Vyznačuje se jako bolest konstantní pálivá, palčivá nebo záchvatovitá jako bodání, píchání, vystřelování.
  3. Vyskytovat se může i bolest smíšená (NCB + NPB – typicky po operacích páteře), dysautonomní a psychogenní.

Bolest dělíme také na nenádorovou a nádorovou:

  1. Nádorová bolest (NB) - je charakterizována intenzitou a naléhavostí a zároveň prognózou nemocného. Může být jak akutní, tak chronická. Nedostatečná komunikace zdravotníků i příbuzných často odsuzuje pacienta do bezvýchodné izolace. Bolest může být prvním příznakem onemocnění, recidivy onemocnění, jeho progrese nebo se může objevit kdykoli v průběhu onemocnění. Může vzniknout i v důsledku léčby nádorového onemocnění a zůstávat jako její následek. Udává se, že asi 80 % všech onkologicky nemocných se někdy v průběhu svého onemocnění setkává se silnou bolestí.
  2. Chronická nenádorová bolest (CHNNB)– viz výše popsaná chronická bolest (popis charakterizuje především nenádorovou formu CHB).

hlasování

0 (0)

Štítky:
akutní bolest
bolest
chronická bolest
typologie bolesti

Související články
Volba léčebného postupu závisí na řadě faktorů. Intenzita bolesti uváděná pacientem je důležitá.

Co je dobré vědět o neuropatii

 7 min.  |   27. 8. 2021  |   redakce
Neuropatie znamená poškození jednoho nebo více nervů, zejména periferních.

Jak si vést Deník bolesti

 2 min.  |   10. 8. 2019  |   Jan Lejčko
Pro samotnou diagnostiku, ale zejména pro stanovení úspěšné terapie, by si nemocní, zejména ti s chronickou bolestí, měli vést Deník bolesti.

Jak probíhá vyšetření bolesti

 2 min.  |   10. 8. 2019  |   Jan Lejčko
Pro stanovení intenzity se používají různé škály bolesti. Součástí diagnostiky je také celkové klinické vyšetření zahrnující např. RTG, CT, nebo magnetickou rezonanci.
Onemocnění, které postihuje periferní nervy. Příznaky se začnou projevovat zvolna jako např. svalová slabost, únava, úbytek svalové hmoty nebo křeče.
1. Nežádoucí účinky (NÚ) léčby NÚ se mohou vyskytnout u všech typů analgetik. Tento problém nabývá na významu při dlouhodobé léčbě. U neopioidních analgetik, zejména u nesteroidních antirevmatik (NSA) bývají časté poruchy trávicího traktu (vředová choroba žaludku, krvácení do trávicího traktu), poruchy funkce ledvin, jater a krvácivosti. U opioidních analgetik (morfin, fentanyl, oxykodon) se tyto NÚ nevyskytují, ale individuálně se může vyskytnout nevolnost a zvracení, ospalost, svědivka a velmi často zácpa. Při správně vedené léčbě bolesti opioidy nevzniká typ závislosti, který se vyskytuje u narkomanů, ale pravidelně se rozvíjí tzv. fyzická závislost. Ta se projeví rozvojem abstinenčního (odvykacího) stavu (třesavka, husí kůže, nervozita, úzkost) při náhlém vysazení opioidů. Tomu se předchází postupným vysazováním opioidů (je-li pro to z lékařského hlediska důvod). Řadě NÚ lze předcházet preventivním podáním některých léků. Přínosná jsou gastroprotektiva (např. omeprazol) při dlouhodobé léčbě NSA, antiemetika (léky proti nevolnosti a zvracení – haloperidol, metoklopramid, ondansetron) a laxativa (projímadla) při léčbě opioidy. 2. Nesprávná kombinace léků a předávkování Jedním z důvodů stále častějšího předávkování je široká nabídku léků se stejnou účinnou látkou. Např. valetol, ataralgin, panadol, paralen a coldrex obsahují stejnou účinnou látku, takže při neznalosti účinné látky a jejich nesprávné kombinaci může při kombinaci těchto léků dojít snadno k předávkování. Kombinace neopioidních a opioidních analgetik může být výhodná, stejně jako kombinace analgetik s adjuvantními analgetiky. Velkou chybou je však současné užívání více typů NSA. Vzhledem k tomu, že jsou NSA hojně užívána zejména u starších polymorbidních pacientů, je třeba dát pozor na možné lékové interakce NSA nejčastěji s léky na cukrovku (antidiabetika), ředění krve (antikoagulancia) na vysoký krevní tlak (antihypertenziva). 3. Zanedbání stavu Nedostatečná léčba bolesti je problémem i ve vyspělých zemích. I když se situace na poli léčby bolesti v poslední době zlepšila, ani v dnešní době není v ČR např. nádorová bolest dostatečně léčena. Ve značné části případů se přitom jedná o vhodný výběr léků a jejich správné použití. Pravidlem úspěšnosti je tedy správné užívání léků, především v kombinacích, přesné a stálé dodržování lékařem stanovených pravidel. Odpovíte-li, byť jen jednou kladně, je na čase začít s léčbou bolesti: Trpím bolestí velkou část dne Snažím se s bolestí co nejvíce bojovat Když se bolest stává nesnesitelnou, beru si léky Kvůli bolesti nemám chuť vidět se s mnoha lidmi V noci se kvůli bolesti budím

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.