Změna životního stylu je pro léčbu cukrovky, vysokého krevního tlaku i vysokého cholesterolu zásadní. Znamená to dbát nejen na zdravý jídelníček, ale také na dostatek pohybu. Jaká pravidla či omezení byste tedy měli dodržovat?

Vysoký cholesterol

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli fyzickou aktivitu, která vám vyhovuje, měli byste ji provozovat alespoň třikrát až čtyřikrát týdně (vždy asi 40 minut). Pravidelné cvičení snižuje hladinu „zlého“ (LDL) cholesterolu, aniž by byl ovlivněn „hodný“ (HDL) cholesterol, který je pro naše tělo příznivý. Tím také pomáhá předcházet vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Vysoký krevní tlak

Trpíte-li vysokým krevním tlakem, doporučení k pohybu jsou obdobná. Zvýšenou pozornost byste však během cvičení měli věnovat také své psychické pohodě: cvičení člověka nemá stresovat, ale naopak by ho mělo bavit, navozovat pozitivní náladu, vyplavovat povzbudivé endorfiny. Proto jsou pro vás vhodná hlavně klidná cvičení – žádné posilování, poskakování nebo dřepy. Dbejte na to, abyste vždy cvičili v teple – v chladném prostředí se totiž stahují cévy, a to pak vede ke zvýšenému tlaku.

Cukrovka

Diabetik 2. typu musí při sportu udržet zátěž mezi dvěma extrémy: příliš krátká a málo intenzivní zátěž nevyvolá léčebný efekt, naopak příliš intenzivní zátěž může vážně poškodit metabolismus. Ideálně zvolená zátěž rozštěpí přebytečnou glukózu a sníží koncentraci inzulinu v krvi – proto je důležité, abyste si v pravidlech cvičení vybrali vždy to, co je pro vás pocitově nejlepší.


Související články