Co se děje s cévami během života

 2 min.  |   5. 1. 2021  |   Garant: Michal Vrablík


Každý z nás stárne – někdo rychleji, někdo pomaleji. Souvisí to nejen s genetikou, ale i s životním stylem a jakkoli někteří jako by „zastavili čas“, stárnutí organismu zkrátka nezabráníme. To platí i o našich cévách, kde se vžil pojem „vaskulární věk“ – i jejich stav se totiž v průběhu života mění. Pojďme se podívat, jak je to v jednotlivých věkových kategoriích.

20–30 let

Naše cévy jsou mladé, a tudíž všeobecně zdravé, ale už v této době je mnozí zbytečně zatěžují třeba kouřením, nadměrným cholesterolem nebo sedavým způsobem života. U velké části jedinců již v tomto věku můžeme prokázat ukládání cholesterolu do cévní výstelky, které se nazývá lipidové proužky.

30–50 let

Zvýšený cholesterol, kouření, vysoký krevní tlak, zvýšený cukr – to všechno jsou faktory, které se začínají projevovat ve středním věku a které pochopitelně mohou způsobovat poškození tepen.

50–60 let

Nápor na cévy pokračuje, ukládáním lipidových látek a vápníku (kalcifikací) se zvyšuje jejich pevnost a tím se ztrácí pružnost. To pak například v kombinaci s vysokým krevním tlakem zvyšuje další poškození cév a periferních orgánů.

Po šedesátce

Proces stárnutí a skutečnost, že cévy musejí vydržet víc než sto tisíc úderů srdce za den, přenášených tlakem krve, přispívají k poškození jejich stěn. Mohou v nich vznikat usazeniny tukových látek, které mohou vést i k infarktu a tím k selhání funkce srdce jako pumpy.

O zbytečné poškozování cév jistě nikdo nestojí, a navíc je snadné mu předcházet zdravou stravou a pravidelným cvičením. Pamatuje na to!

Článek prošel odbornou korekturou MUDr. Martiny Vaclové, Ph.D., z kliniky prof. Vrablíka.

hlasování

0 (1)

Štítky:
cévní věk
cévy
cholesterol
vaskulární věk

Související články

Riziko nemocí srdce a cév se v životě ženy proměňuje

 8 min.  |   30. 9. 2022  |   redakce
Těhotenství a menopauza představují v životě ženy specifická období, která se pojí se změnami hodnot krevního tlaku a cholesterolu.

Mikrobiom – neviditelný strážce našeho zdraví

 5 min.  |   24. 6. 2024  |   redakce
Objevte fascinující svět mikrobiomu a přečtěte si o jeho vzniku, úkolech v trávení, imunitě a duševním zdraví a zjistěte, jak o něj správně pečovat.
Dietu při dyslipidémiích není možné vnímat jako „nárazovku“, ale dlouhodobou až doživotní úpravu režimu. Je proto zásadní poskládat stravu tak, aby byla pro každého reálně dodržitelná.
Zvýšený cholesterol v krvi neboli dyslipidemie je metabolické onemocnění, které nebolí, ale o to je zrádnější a nebezpečnější.

Hrozí vám vysoký cholesterol?

 2 min.  |   13. 11. 2019  |   Michal Vrablík
Existují rizikové faktory pro vysoký cholesterol, které můžeme, ale i ty, které nemůžeme kontrolovat a ovlivnit. Abyste měli přesnou představu, tady je jejich přehled.

Jak zjistit své kardiovaskulární riziko

 1 min.  |   8. 2. 2023  |   redakce
Znát své celkové riziko rozvoje srdečně-cévního onemocnění je důležité pro udržení dobrého zdravotního stavu a kvality vašeho života.
Jednou z hlavních zásad diety při dyslipidémiích je správný výběr tuků, v některých případech je třeba zároveň omezit celkové množství tuku.
Rozhodně zpozorněte a neberte věci na lehkou váhu. Podstatné je, že vždy se dá něco dělat.
Následující tabulky napoví, kolik cholesterolu obsahují různé potraviny a také které potraviny zařadit a které používat s mírou, chcete-li snížit hladinu cholesterolu.
Obezita je onemocnění, které má závažné důsledky – na zdraví, psychický stav a kvalitu života.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.