Co se děje s cévami během života

 2 min.  |   5. 1. 2021  |   Garant: Michal Vrablík


Každý z nás stárne – někdo rychleji, někdo pomaleji. Souvisí to nejen s genetikou, ale i s životním stylem a jakkoli někteří jako by „zastavili čas“, stárnutí organismu zkrátka nezabráníme. To platí i o našich cévách, kde se vžil pojem „vaskulární věk“ – i jejich stav se totiž v průběhu života mění. Pojďme se podívat, jak je to v jednotlivých věkových kategoriích.

20–30 let

Naše cévy jsou mladé, a tudíž všeobecně zdravé, ale už v této době je mnozí zbytečně zatěžují třeba kouřením, nadměrným cholesterolem nebo sedavým způsobem života. U velké části jedinců již v tomto věku můžeme prokázat ukládání cholesterolu do cévní výstelky, které se nazývá lipidové proužky.

30–50 let

Zvýšený cholesterol, kouření, vysoký krevní tlak, zvýšený cukr – to všechno jsou faktory, které se začínají projevovat ve středním věku a které pochopitelně mohou způsobovat poškození tepen.

50–60 let

Nápor na cévy pokračuje, ukládáním lipidových látek a vápníku (kalcifikací) se zvyšuje jejich pevnost a tím se ztrácí pružnost. To pak například v kombinaci s vysokým krevním tlakem zvyšuje další poškození cév a periferních orgánů.

Po šedesátce

Proces stárnutí a skutečnost, že cévy musejí vydržet víc než sto tisíc úderů srdce za den, přenášených tlakem krve, přispívají k poškození jejich stěn. Mohou v nich vznikat usazeniny tukových látek, které mohou vést i k infarktu a tím k selhání funkce srdce jako pumpy.

O zbytečné poškozování cév jistě nikdo nestojí, a navíc je snadné mu předcházet zdravou stravou a pravidelným cvičením. Pamatuje na to!

Článek prošel odbornou korekturou MUDr. Martiny Vaclové, Ph.D., z kliniky prof. Vrablíka.

hlasování

0 (1)

Štítky:
cévní věk
cévy
cholesterol
vaskulární věk

Související články
Zpracováno na základě dokumentu Doporučené postupy ESC v klinické praxi: Prevence kardiovaskulárních onemocnění: Co jako pacient potřebuji vědět?

Problémy se spánkem ovlivňují nás i okolí

 8 min.  |   13. 2. 2025  |   redakce
Některá z poruch spánku trápí téměř polovinu Čechů. Kvalitní spánek přitom patří k základním pilířům prevence řady onemocnění.
Dietu při dyslipidémiích není možné vnímat jako „nárazovku“, ale dlouhodobou až doživotní úpravu režimu. Je proto zásadní poskládat stravu tak, aby byla pro každého reálně dodržitelná.

Hrozí vám vysoký cholesterol?

 2 min.  |   13. 11. 2019  |   Michal Vrablík
Existují rizikové faktory pro vysoký cholesterol, které můžeme, ale i ty, které nemůžeme kontrolovat a ovlivnit. Abyste měli přesnou představu, tady je jejich přehled.
Následující tabulky napoví, kolik cholesterolu obsahují různé potraviny a také které potraviny zařadit a které používat s mírou, chcete-li snížit hladinu cholesterolu.

Zdeněk ví, že jeho slabinou vždycky byla a je strava...

 4 min.  |   3. 3. 2020  |   redakce
Zdeněk na doporučení lékaře zásadně upravil životosprávu a bere léky přesně, jak má předepsáno. Může se tak těšit na důchod a všechny aktivity, které si naplánoval.
Bohužel se ukazuje, že se naše cévy stávají hlavním cílem nového koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19.

Výzva: Vraťte se k normálu a pečujte o své zdraví

 4 min.  |   22. 6. 2021  |   redakce
Strach z covidu vyprázdnil na řadu měsíců čekárny.

Václav podcenil léčbu – a to se mu stalo osudným...

 5 min.  |   2. 3. 2020  |   redakce
Václav léčbu vysokého cholesterolu podcenil, a tak je dnes v invalidním důchodu a zvládne jen základní sebeobsluhu.
Potravinové doplňky, ale i některé potraviny mohou s našimi léky různě reagovat, a to ne vždy žádoucím způsobem.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.