Co je to osteoporóza?

 7 min.  |   4. 9. 2024  |   redakce

Osteoporóza je onemocnění, při kterém kosti slábnou a stávají se křehkými. Mohou se mnohem snadněji zlomit než zdravé kosti, a to i při malém pádu nebo nárazu. Osteoporóza je často trefně označována jako „tichý zloděj kostí“, protože obvykle nemá žádné příznaky až do doby, kdy dojde k první zlomenině. V České republice je odhadovaný počet pacientů s osteoporózou zhruba 850 tisíc.

Osteoporóza, známá také pod pojmem „řídnutí kostí,“ postihuje častěji ženy než muže. Stává se tak zejména po menopauze, kdy hladina ženských hormonů estrogenů, které chrání kosti, klesá. Nevyhýbá se ale ani mužům. Dalšími rizikovými faktory jsou přibývající věk, genetika (pokud má někdo v rodině osteoporózu, zvyšuje se riziko jejího výskytu u dalších členů rodiny), nízká tělesná hmotnost a drobná postava, nedostatek vápníku a vitaminu D v organismu, kouření a nadměrná konzumace alkoholu, sedavý způsob života bez dostatku pravidelného pohybu. Osteoporóza bývá zpočátku bezpříznaková, ale v pokročilém stadiu se může se projevit jako bolesti zad, ztráta výšky až o 10 cm nebo zvětšení zakřivení páteře.

Osteoporóze se dá zabránit

Osteoporóza není nevyhnutelná! Dá se jí předcházet už od dětství a je to žádoucí, protože toto onemocnění může mít opravdu vážné následky – víme, že kritickou zlomeninu krčku stehenní kosti utrpí až 17 000 lidí ročně a denně na ni zemře až 10 Čechů. Víme také, že polovina počtu jedinců, kteří utrpí osteoporotickou zlomeninu, musí trvale používat berle, francouzské hole nebo chodítko. Základem prevence osteoporózy je celoživotní pravidelná fyzická aktivita. Cvičení, zejména zátěžové aktivity, jako je chůze, běh, tanec nebo posilování, pomáhá posilovat kosti. Stejně tak vyhýbání se kouření a omezení konzumace alkoholu přispívají k udržení zdravých kostí. Důležitá je rovněž strava bohatá na vápník a vitamin D. Vápník je základní stavební látkou pro kosti a vitamin D pomáhá tělu vápník vstřebávat. Dobrými zdroji vápníku jsou mléčné výrobky, listová zelenina a ryby. Vitamin D získáváme ze slunečního záření (např. během každodenní fyzické aktivity v podobě chůze nebo jiného sportování venku) a z potravin, jako jsou tučné ryby (např. sleď, makrela, losos), rybí tuk, vaječné žloutky a obohacené mléčné výrobky (včetně některých margarínů). V potravinách rostlinného původu se vitamin D vyskytuje bohužel jen ve velmi malém množství. U seniorů, kojenců nebo osob málo se pohybujících venku, stejně jako během zimních měsíců, může být vhodné doplnit vitamin D formou potravinového doplňku – je ale doporučováno poradit se nejdříve s lékařem.

Jak pomáhá pohybová aktivita v boji proti osteoporóze aneb Další důvody, proč se začít hýbat 

Pravidelný pohyb chrání před vznikem osteoporózy hned na základě několika mechanismů:

1. Mechanické zatížení kostí

Kosti reagují na mechanické zatížení při pohybu a sportování tím, že se stávají silnějšími a hustšími. Když cvičíte, dochází k tlaku a nárazům na kosti, což stimuluje kostní buňky (osteoblasty) k tvorbě nové kostní hmoty. To zvyšuje hustotu kostí a posiluje je.

2. Zlepšení svalové síly a rovnováhy

Pravidelné cvičení zlepšuje svalovou sílu a koordinaci, což snižuje riziko pádů, které mohou vést ke zlomeninám. Silné svaly lépe podporují a chrání kosti, čímž se snižuje pravděpodobnost úrazu.

3. Zvýšení hladiny hormonů

Fyzická aktivita, zejména silový trénink (posilování), může zvýšit hladiny hormonů, které podporují zdraví kostí, jako je růstový hormon a testosteron. U žen může cvičení také pomoci udržet hladinu estrogenů, které chrání kosti.

4. Lepší cirkulace krve

Cvičení zlepšuje cirkulaci krve, což znamená, že se do kostí dostává více živin a kyslíku. To je důležité pro udržení zdraví kostí a jejich regeneraci.

5. Prevence ztráty kostní hmoty

Sedavý způsob života vede ke ztrátě kostní hmoty, protože kosti nejsou dostatečně stimulovány k tvorbě nové tkáně. Pravidelné cvičení pomáhá udržovat a zvyšovat kostní hmotu tím, že pravidelně stimuluje kosti k růstu a obnově.

Doporučené typy cvičení: chůze, běh, tanec a aerobik jsou příklady aktivit, které zatěžují kosti a pomáhají zvyšovat jejich hustotu. Posilování svalů pomocí činek, posilovacích strojů nebo vlastní váhy těla zlepšuje svalovou sílu a podporuje zdraví kostí. Tai chi a jóga mohou zlepšit koordinaci a flexibilitu, což snižuje riziko pádů a zlomenin.

Diagnostika osteoporózy

Osteoporóza se často diagnostikuje až po zlomenině kosti, což je pozdě. Ideální je na osteoporózu přijít včas, tedy dříve, než ke zlomenině dojde. Praktičtí lékaři a gynekologové by měli u žen rok po menopauze až do věku 59 let a u mužů ve věku 65–69 let v návaznosti na preventivní prohlídku každé dva roky vyplňovat jednoduchý dotazník (tzv. FRAX), který vyhodnocuje desetileté riziko osteoporotických zlomenin. Pokud dotazník ukáže na vyšší riziko osteoporózy, měl by vás lékař odeslat na další vyšetření. Pro diagnostiku osteoporózy se používají následující metody: denzitometrie (DXA) a krevní testy. DXA je nejběžnější test pro měření hustoty kostí. Používá nízké dávky rentgenového záření ke stanovení hustoty minerálů v kostech, obvykle v oblasti kyčlí a páteře (DXA dnes již provádějí také někteří praktičtí lékaři a gynekologové, případně vám vystaví žádanku k vyšetření na specializovaném pracovišti). Ženy ve věku od 60 let a muži od 70 let by v rámci preventivní prohlídky měli DXA vyšetření podstoupit automaticky. Krevní testy mohou stanovit hladiny vápníku, vitaminu D a dalších ukazatelů kostního metabolismu.

Léčba osteoporózy – posílení kostí a prevence zlomenin

Moderní léčba osteoporózy je komplexní a zahrnuje několik přístupů, které společně pomáhají zpomalit úbytek kostní hmoty, zlepšit hustotu kostí a snížit riziko zlomenin. Základem léčby jsou režimová opatření, jejichž součástí je přiměřená a vhodně volená tělesná zátěž (s vyloučením skoků, nošení těžkých břemen), zdravý životní styl, dostatečný příjem vápníku a vitaminu D. Základem farmakoterapie jsou tzv. bisfosfonáty a tzv. biologická léčba. Obě skupiny mají své odlišnosti, ale velmi zjednodušeně řečeno tlumí mechanismy, které stojí za odbouráváním kostní tkáně. Do léčby osteoporózy se nově budou zapojovat také praktičtí lékaři, což by mělo zlepšit včasnost jejího zahájení a také celkovou dostupnost. Složitější případy osteoporózy nebo léčba některými terapiemi zůstane vyhrazena odborníkům, tzv. klinickým osteologům.

redakce MEDICAL TRIBUNE CZ

Zdroje:

https://www.vzp.cz/o-nas/aktuality/odhalit-osteoporozu-vcas-pomahaji-nove-praktici-a-gynekologove-do-programu-se-zapojilo-uz-na-sto-pracovist-rika-jeho-spoluautor-jan-bodnar

https://www.mojemedicina.cz/pruvodce-pacienta/diagnozy/osteoporoza.html

https://www.ikem.cz/cs/osteoporoza-prevence-a-lecba/a-1998/



hlasování

0 (0)

Štítky:
pohyb
cvičení
bolest zad
osteoporóza
zlomenina
řídnutí kostí

Související články

Hýbejte se – tělo se vám odmění

 2 min.  |   29. 2. 2020  |   redakce
Nikde není psáno, že musíte běhat maraton nebo trávit hodiny na tenisovém kurtu. Stačí si vybrat aktivitu, která je vám blízká.

Proč by měl váš lékař znát úplně všechny vaše léky?

 7 min.  |   20. 10. 2023  |   redakce
Důvodů je hned několik. Určité léky by se neměly užívat současně, některé léky se ovlivňují ve své účinnosti.
S nástupem menopauzy může být spojena celá řada tělesných a psychických potíží, první se mohou projevit i několik let před poslední menstruací.

Vánoce: Jak to udělat, aby svědomí zůstalo čisté?

 5 min.  |   16. 11. 2022  |   redakce
Zkuste popřemýšlet, které zažité zvyky a tradice a v jaké podobě chcete zachovat.
Nekontrolovaný vysoký krevní tlak se často označuje jako tichý zabiják, víte proč?

Co je to adherence?

 4 min.  |   23. 4. 2022  |   Pavla Banýrová
Možná jste se s tímto slovem už setkali, možná ještě ne. Lékaři ale řeší téma adherence víc a víc a určitě je namístě vysvětlit, o co se vlastně jedná.
Změna životního stylu je pro léčbu cukrovky, vysokého krevního tlaku i vysokého cholesterolu zásadní.

Desatero adherence pro pacienta

 2 min.  |   23. 3. 2020  |   Pavla Banýrová
Slovem adherence se označuje to, do jaké míry jako pacient spolupracujete se zdravotníky a dodržujete léčbu.

Chronické srdeční selhání

 10 min.  |   6. 3. 2023  |   redakce
Srdce je orgán, díky kterému můžeme žít a jeho kondici máme z velké části ve svých rukou.

Davidovi zachránila život angioplastika...

 3 min.  |   1. 3. 2020  |   redakce
David byl navzdory diagnóze hypertenze přesvědčen, že žádné léky nepotřebuje – vždyť je v nejlepším věku, má perfektní fyzičku, nekouří, nepije.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.