Obranyschopnost těla pod drobnohledem
Imunitu vnímáme jako armádu bojovníků, která bez ustání chrání nedotknutelnost našeho... »
Správnou funkci imunitního systému výrazným způsobem ovlivňuje střevní mikrobiota.
Ve střevech dospělého člověka se nacházejí až dva kilogramy mikroorganismů – bakterie, viry i houby. Můžeme je rozdělit na hnilobné (zlé), které způsobují nadýmání a plynatost, a na bakterie kvasné, které podporují správné trávení, dotvářejí imunitní odezvu tvorbou protilátek a některých vitaminů.
Bakterie mléčného kvašení (Lactobacillus, Bifidobacterium aj.) najdeme nejen v kysaných mléčných výrobcích, jako jsou kefíry, zákysy nebo zrající jogurty, ale také ve fermentované zelenině, asijském kimchi nebo v nápoji kombucha. Jejich konzumací podpoříme růst těchto nám prospěšných bakterií.
Mimoto se kvasné bakterie rády živí i komplexními sacharidy a vlákninou, kterou nalezneme v mnoha obilovinách a zelenině. Rozladěná střevní mikrobiota může být příčinou vzniku depresí, idiopatických střevních zánětů, jako je Crohnova choroba, ulcerózní kolitida či manifestace autoimunitních onemocnění.
Imunitu vnímáme jako armádu bojovníků, která bez ustání chrání nedotknutelnost našeho... »
Rovnováhu a výkonnost imunitního systému může vykolejit celá řada faktorů. Víte,... »