Obranyschopnost těla pod drobnohledem

 2 min.  |   13. 4. 2022  |   Garant: Igor Karen


Mnoho z nás považuje obranyschopnost našeho těla za něco samozřejmého. Imunitu vnímáme jako armádu bojovníků, která bez ustání chrání nedotknutelnost našeho vnitřního prostředí. Opravdu to tak ale je?

Do velké míry ano – imunitní systém je důmyslným štítem proti bakteriím, virům a dalším škodlivinám a chrání nás i před bujením nádorových buněk. Existují však vnější i vnitřní vlivy, které naši imunitu snižují nebo ji dokážou namířit proti vlastnímu tělu. Proto je zásadní o vlastní imunitu také pečovat

Úkolem imunitního systému je obrana organismu proti všem nebezpečným cizorodým látkám nebo pozměněným buňkám vlastního těla (nádorovým buňkám). Používá k tomu řadu prostředků – první obrannou linii představuje kůže a sliznice, ale také žaludek obsahující kyselinu chlorovodíkovou.

Na buněčné úrovni zajišťují imunitu bílé krvinky, kterých je více druhů a každý má svoji funkci. Jeden z typů bílých krvinek „pojídá“ cizorodé částice, další jsou součástí takzvané specifické imunity – vyrábějí protilátky, ničí nádorové buňky (ale třeba i transplantovaný orgán), jiné zase rozbíhají imunitní reakci a stimulují k práci jiné bílé krvinky.

Některé bílé krvinky mají schopnost pamatovat si konkrétní vetřelce a příště na ně efektivně zaútočit – využívá se toho při očkování. Jiné bílé krvinky dokážou fungovat jako „brzda“, pokud je imunitní systém třeba usměrnit, potlačit.

Pro úplnost dodejme, že součástí vrozené imunity je také zánětlivá reakce – mnohdy u ní však vede velmi tenká hranice mezi ochranou a poškozením organismu. Podstatné je, že podmínkou správného fungování přirozené obrany našeho těla je schopnost imunitního systému rozlišovat mezi „vlastními“ a „nevlastními“ buňkami a proti těm cizorodým bojovat.

Když imunitní systém v rozpoznávaní vlastních a nevlastních buněk selhává, rozvíjí se tzv. autoimunitní poruchy (celiakie, alergie, diabetes 1. typu a podobně).

Co imunitě nejvíc škodí? Čtěte zde

Související články

Co je to imunita a jak vlastně funguje

 4 min.  |   19. 4. 2022  |   Igor Karen
Co se vám vybaví, když se řekne „imunita”? Slovo známe nejen z televizních reklam či výloh lékáren, ale tušíme, o čem je skutečně řeč?
Jedním z nejnovějších trendů vývoje onkologických léků je aktivace pacientova imunitního systému tak, aby byl schopen rozpoznat a zničit nádorovou buňku.

Co imunitě nejvíc škodí?

 2 min.  |   15. 4. 2022  |   Igor Karen
Rovnováhu a výkonnost imunitního systému může vykolejit celá řada faktorů. Víte, které to jsou?

Mikrobiom – neviditelný strážce našeho zdraví

 5 min.  |   24. 6. 2024  |   redakce
Objevte fascinující svět mikrobiomu a přečtěte si o jeho vzniku, úkolech v trávení, imunitě a duševním zdraví a zjistěte, jak o něj správně pečovat.

Jak zlepšit spánek a posílit imunitu

 1 min.  |   4. 4. 2022  |   Igor Karen
Spánek je alfou a omegou našeho zdraví. Skvělou zprávou je fakt, že je tento životabudič zdarma a pro každého.
Na posilování imunity lze aktivně pracovat, a to každý den. Co je klíčové?
Správnou funkci imunitního systému výrazným způsobem ovlivňuje střevní mikrobiota.
Cukrovka postihuje prakticky všechny orgánové systémy a je příčinou dalších – a závažných – zdravotních komplikací.

Pohybem ke zdraví a silné imunitě

 1 min.  |   11. 4. 2022  |   Igor Karen
Že pohyb léčí, je prastará pravda s platností do dnešních dní.

Jaký mikrobiom, takové zdraví

 4 min.  |   24. 6. 2024  |   redakce
Rovnováha mezi různými druhy mikroorganismů je nezbytná pro udržení zdraví, je ale relativně křehká.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.