I když se za své psychické problémy lidé nestydí tak, jako tomu bylo dříve, stále ještě zůstává mnoho těch, kteří se svými problémy odbornou pomoc nevyhledají. Uvádí se, že až 60 procent lidí, kteří trpí depresí, se neléčí. Neléčená deprese je přitom jedním z hlavních důvodů vedoucích k sebevraždě.

I když většina nemocných dobře reaguje na léčbu, nemoc se může opakovaně vracet a někdy je nutná celoživotní terapie antidepresivy. Jako součást léčby se doporučuje pomoc psychoterapeuta, ale také aktivní životní styl s dostatečnou fyzickou aktivitou, udržování denních rytmů, vhodné stravovací návyky a pozitivní myšlení.

Psychoaktivní látky jako alkohol, opiáty, amfetaminy a další mají vliv na vznik a rozvoj psychických obtíží typu deprese. I proto je léčba pacientů nadměrně konzumujících alkohol velmi složitá. Pro úspěšnou léčbu deprese je nejprve třeba ukončit konzumaci alkoholu a v ideálním případě se snažit dosáhnout dlouhodobou abstinenci.

Depresivní potíže může komplikovat řada různých možných problémů spojených s užíváním medikace, zejména její možné nežádoucí účinky, které se liší podle různých skupin antidepresiv. Nejčastěji se jedná o nevolnost, průjem nebo bolesti hlavy. Dostavují se na začátku léčby a většina z nich během několika dnů zcela odezní. Z dalších nežádoucích účinků se mohou objevit potíže v sexuálním životě, stavy neklidu a nespavost. Výhodou moderních antidepresiv je, že nejsou návyková, mohou se užívat dlouhodobě a řadu z nich mohou předepisovat i praktičtí lékaři.

Související články