Jaký mikrobiom, takové zdraví

 4 min.  |   24. 6. 2024  |   redakce

Lidský mikrobiom je soubor mikroorganismů (bakterií, virů, hub a dalších), které žijí v našem těle, především ve střevech. Tyto okem neviditelné organismy hrají klíčovou roli ve fungování našeho těla, včetně trávení potravy, produkce vitaminů, ochrany proti škodlivinám a regulace imunitního systému. Rovnováha mezi různými druhy mikroorganismů je nezbytná pro udržení zdraví, je ale relativně křehká. 

V prvním článku o lidském mikrobiomu (Mikrobiom – neviditelný strážce našeho zdraví) jsme si řekli, že tento pestrý ekosystém, který se začíná vytvářet naším narozením, má pro lidské tělo nenahraditelný význam. Zdravý mikrobiom potřebujeme pro tělesné i duševní zdraví, jeho rovnováha je ale poměrně křehká. Co všechno ji může ohrozit?

Léky škodící mikrobiomu

Bohužel, některé léky mohou negativně ovlivnit rovnováhu mezi jednotlivými druhy mikroorganismů a způsobit tzv. dysbiózu – stav, kdy je narušena normální mikrobiální rovnováha a funkce. Mezi hlavní hříšníky patří:

  1. Antibiotika: tato skupina léků je nejznámější pro své negativní účinky na mikrobiom. Antibiotika nejenže zabíjejí škodlivé bakterie, což je žádoucí, ale ublíží také těm prospěšným, což může vést k narušení mikrobiální rovnováhy. Časté nebo dlouhodobé užívání antibiotik může způsobit přemnožení odolných bakterií a snížit pestrost mikrobiomu.
  2. Inhibitory protonové pumpy: léky používané k léčbě žaludečních vředů a refluxu mohou měnit pH žaludku a tím ovlivnit složení střevního mikrobiomu.
  3. Nesteroidní protizánětlivé léky (nesteroidní antirevmatika): léky jako ibuprofen mohou způsobit záněty střev a tím změnit složení mikrobiomu.
  4. Laxativa: časté užívání projímadel může narušit normální střevní funkce a ovlivnit mikrobiom.
  5. Chemoterapeutika: léčba zhoubných nádorů může mít devastující účinky na mikrobiom kvůli silným účinkům na rychle se dělící buňky, což zahrnuje i mikroorganismy v těle.

Léčbu některými uvedenými léky vždy ovlivnit nemůžeme. Co ale ovlivnit můžeme, jsou další faktory přispívající k dysbióze: zvýšený příjem živočišných bílkovin, jednoduchých cukrů, ale i ochucovadel, konzervantů a vysoce průmyslově zpracovaných potravin, pesticidů na neumytém ovoci a zelenině, nadužívání antibiotik, konzumace alkoholu, nedostatečná ústní hygiena, dlouhodobý stres.

Které příznaky mohou upozornit na to, že s naším mikrobiomem nemusí být vše v úplném pořádku? Mohou to být žaludeční nevolnosti, průjmy, zácpy nebo nadýmání.

Onemocnění spojená s narušeným mikrobiomem

Dysbióza, ať již způsobená nezdravým životním stylem, genetickými faktory, faktory zevního prostředí, nebo užíváním léků, může vést k řadě zdravotních problémů, mezi něž patří:

  1. Syndrom dráždivého tračníku a zánětlivá onemocnění střev (např. Crohnova choroba a ulcerózní kolitida): jejich vznik může být spojen s narušením střevního mikrobiomu.
  2. Obezita a metabolický syndrom: některé studie naznačují, že změny ve střevním mikrobiomu mohou ovlivnit tělesnou hmotnost a metabolismus, což může vést k obezitě a souvisejícím onemocněním, jako je diabetes typu 2. typu.
  3. Imunitní poruchy: dysbióza může ovlivnit imunitní systém, což může vést k autoimunitním onemocněním, jako je revmatoidní artritida nebo lupus.
  4. Duševní zdraví: existuje rostoucí množství důkazů, že mikrobiom střev může ovlivnit mozek, což může přispívat k depresím, úzkostem a dalším duševním poruchám.
  5. Alergie a astma: některé výzkumy naznačují, že narušení mikrobiomu může zvýšit riziko alergií a astmatu, zejména u dětí.
  6. Dlouhodobě narušený mikrobiom je dáván do souvislosti i s onemocněními, jako jsou kožní ekzémy, karcinom střev a konečníku, Parkinsonova choroba.

Je důležité si uvědomit, že udržení zdravého mikrobiomu je zásadní pro celkové zdraví. Pokud musíte kvůli svému zdravotnímu stavu užívat léky, které mohou ovlivnit mikrobiom, je dobré konzultovat jejich dlouhodobé užívání s lékařem. Pro podporu zdravého mikrobiomu je důležité dbát na pestrou a vyváženou stravu bohatou na vlákninu, konzumovat probiotika a prebiotika (případně navíc i v podobě potravinových doplňků). Mikrobiom je nejen otázkou dobrého trávení, ale celkového fyzického a duševního zdraví.

Zdroje: https://www.casopisvnitrnilekarstvi.cz/pdfs/vnl/2019/02/05.pdf

https://www.healthline.com/nutrition/gut-microbiome-and-health#TOC_TITLE_HDR_2



hlasování

5 (2)

Štítky:
zdraví
léky
imunita
střevní mikrobiom
dysbióza
narušený mikrobiom

Související články
Jednou z hlavních zásad diety při dyslipidémiích je správný výběr tuků, v některých případech je třeba zároveň omezit celkové množství tuku.

Hrozí vám vysoký cholesterol?

 2 min.  |   13. 11. 2019  |   Michal Vrablík
Existují rizikové faktory pro vysoký cholesterol, které můžeme, ale i ty, které nemůžeme kontrolovat a ovlivnit. Abyste měli přesnou představu, tady je jejich přehled.
Cílem je prevence diabetických komplikací a zlepšení kvality života.

Jak na novoroční předsevzetí…

 5 min.  |   28. 12. 2021  |   redakce
Jak uchopit novoroční předsevzetí.
Když začneme užívat více léků současně, mohou vzniknout tzv. lékové interakce. Co to znamená a proč je důležité o nich vědět?

Co je to osteoporóza?

 7 min.  |   4. 9. 2024  |   redakce
Osteoporóza je často trefně označována jako „tichý zloděj kostí“, protože obvykle nemá žádné příznaky až do doby, kdy dojde k první zlomenině.

Obranyschopnost těla pod drobnohledem

 2 min.  |   13. 4. 2022  |   Igor Karen
Imunitu vnímáme jako armádu bojovníků, která bez ustání chrání nedotknutelnost našeho vnitřního prostředí. Opravdu to tak ale je?
Možná nevíte, že v České republice tyto léky užívá více než milion pacientů, takže přímou nebo zprostředkovanou zkušenost s nimi má téměř každý.
Zdravé stravování neznamená totéž co dieta. Pokud si nejste jisti s výběrem, pomůže Vám naše desatero.
Zvýšený cholesterol v krvi neboli dyslipidemie je metabolické onemocnění, které nebolí, ale o to je zrádnější a nebezpečnější.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.