Nikde není psáno, že musíte běhat maraton nebo trávit hodiny na tenisovém kurtu. Stačí si vybrat nějakou pohybovou aktivitu, která je vám blízká. Hlavně se snažte se vyvarovat sedavého způsobu života a zvolte si minimálně na 30 minut denně fyzickou aktivitu, při které se lehce zapotíte a zadýcháte.

Není nezbytně nutné chodit zrovna do posilovny, vhodná je rychlejší chůze, plavání, běh nebo třeba jízda na kole. Důležitá je pravidelnost, aktivitu byste měli provozovat minimálně 5× týdně. Počítá se i úklid domu, práce na zahradě nebo rychlejší procházka se psem.

Jen to, co vám vyhovuje

Najděte si takovou pohybovou aktivitu, která vás bude bavit. Ujasněte si, proč se pohybu věnujete – je-li cílem zdraví, jistě nemusíte běhat maraton. Nesrovnávejte se s ostatními (asi nebudete výkonnostními sportovci, ale proč byste nemohli na konci roku ujít o 1 000 kroků denně více než teď?).

Najděte si čas

Ideální je zvolit nějakou vhodnou pohybovou aktivitu, které se můžete věnovat denně aspoň 30 minut. Každému se samozřejmě někdy stane, že mu nezbývá čas nebo energie, ale to neznamená, že byste měli na pohyb rezignovat úplně. Naše tělo si „pamatuje“ jak pohybovou aktivitu, tak i její zanedbání. 

Hlavně aspoň něco!

Pohybových aktivit je samozřejmě nepřeberné množství, a právě proto je nelze házet do jednoho pytle: vezměte si třeba chůzi, běh, rekreační sporty či různá cvičení jako pilates nebo jóga apod. Záleží jen na vás, co vám bude blízké!

Jak je to s léky?

„Když cvičím, nemusím už užívat léky,“ řeknou si možná mnozí, ale tak to opravdu není – ani pravidelný pohyb totiž není samospasitelný. Rozhodně dbejte na doporučení lékaře!

Pokud opravdu chcete, aby měly pohybové aktivity dobrý vliv na vaše zdraví, pamatujte, že se jim musíte věnovat pravidelně a dlouhodobě. Neočekávejte výsledky hned – buďte trpěliví a uvidíte, že se za nějakou dobu dostaví! 




Související články