Jak poznám, že mám migrénu?

Migréna se projevuje řadou příznaků, k nimž patří:

  • pulzující, převážně jednostranná bolest hlavy středně těžké až těžké intenzity. Tato bolest, pokud ji neléčíte, může trvat nepřetržitě až tři dny.
  • přecitlivělost na světlo, hluk a mnohdy i na různé pachy.
  • nevolnost, celková slabost a zvracení.

Při záchvatu migrény člověka všechno unavuje, chce mít klid, nechce, aby na něj někdo mluvil apod.

Migrénu musíme rozlišovat od tzv. tenzních bolestí hlavy, kdy často pomůže třeba procházka nebo přeladění se na jiné myšlenky. Tenzní bolesti hlavy poznáte právě podle toho, že je neprovázejí příznaky typické pro migrénu. Máte-li příznaky migrény, tak jak jsme je popsali v předcházejících řádcích, je třeba vyhledat pomoc praktického lékaře či neurologa.

Co je při migréně tzv. aura a jak se projevuje?

 Aura je předzvěstí silné bolesti hlavy. Mívá ji pouze dvacet procent pacientů trpících migrénou, protože určitá část mozkového laloku je nedokrvená. Není-li toto místo v mozku dostatečně zásobeno krví, má pacient příznaky, které se k této části mozku váží.

Jedná-li se tedy o tzv. zrakovou kůru, pak pacient nevidí – má výpadky zorného pole nebo vidí před očima jiskřičky či různé zářivé body. Týká-li se toto nedokrvení například oblasti temporálního laloku, pak člověk cítí brnění jedné končetiny – ruky nebo nohy. Toto brnění se může rozšířit až na celou polovinu těla včetně jazyka a obličeje. Někdy dochází i k tzv. dysfázii čili poruše řeči.

Lze léčbou předcházet záchvatům migrény?

Předcházet záchvatům migrény lze samozřejmě vhodnou léčbou, ale tu musí zvolit Váš neurolog. Taková léčba je určena pro pacienty, kteří trpí za jeden měsíc více než čtyřmi dny s migrénou. Neurolog pak volí léčbu podle druhu pacientovy migrény a vybírá z celé řady standardně předepisovaných léků.

Pokud ani tyto přípravky nepomohou (přestože je pacient užívá dlouhodobě), je dnes k dispozici nová, moderní biologická léčba. Účinek této léčby se většinou dostaví během jednoho měsíce, kdy se počty migrenózních záchvatů postupně sníží.

Může záchvatům migrény předcházet i sám pacient?

Každý člověk, který trpí migrénou, časem vypozoruje, co záchvaty bolesti hlavy vyvolává, a tomu by se měl snažit vyhnout. Migrénu obvykle spouští stres, nevyspání, pití alkoholu. Obecně je častou příčinou migrény špatná životospráva: například když se nenajíte a klesne vám hladina cukru v krvi, může to vyvolat migrénu.

Lidé trpící na migrénu by také měli dodržovat pitný režim. Důležitý je dostatek spánku, ale pozor – i na nadbytek spánku: pokud přes týden spíte pravidelně určitý počet hodin a o víkendu si přispíte, vyvedete svůj organismus natolik z míry, že se dostaví migréna. Zkrátka proti migréně lze bojovat umírněností ve všem.

Jsou však věci, které člověk neovlivní a které mají na propuknutí migrény také svůj vliv. Patří k nim třeba počasí, změny atmosférického tlaku, předbouřkové stavy a u žen menstruace, na niž je migréna často navázána.

Související články