Na našem webu používáme cookies.
Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.
Dobrý den, mám žaludeční a dvanáctníkový vřed. Chtěla bych se zeptat, co mohu jíst, a chtěla bych vytvořit jídelníček. Za odpověď předem děkuji.
Dobrý den,
při vředech je vždy vhodné řešit celkový režim individuálně, také s ohledem na předepsanou léčbu. Dieta je často řešena také podle individuální snášenlivosti. Obecně je ale vhodné jíst pravidelně (5-6x denně) po menších dávkách jídla a vyhýbat se potravinám a pokrmů velmi dráždivým. Jedná se zejména o alkohol, větší dávky kofeinu, ale také o hodně pikantní a kořeněná jídla, jídla smažená. Často je potřeba se vyhýbat také potravinám hodně nadýmavým, jako jsou luštěniny (nebo používat jen malá množství např. rozmixovaných do polévky), některé druhy zeleniny (kapusta, zelí, papriky, aj.), do značné míry s ohledem na individuální snášenlivost. Roli sehrává ale také fáze onemocnění, tedy zda je se jedná o fázi akutní nebo období zklidnění. Proto by bylo nejvhodnější obrátit se na některého z nutričních terapeutů ve Vašem okolí (jistě najdete v každé větší nemocnici).
S pozdravem,
Věra Boháčová
nutriční terapeutka
Dobrý den,
v dřívějších doporučeních k úpravám stravy při dně často figurovaly luštěniny jako nevhodné potraviny, díky svému vyššímu obsahu purinových látek. Nicméně v nejnovějších doporučeních je kladen daleko větší důraz na režim stravování a u zdrojů purinových látek řešeny zejména potraviny živočišného původu. Některé studie potvrdily vztah zvyšování hladiny kyseliny močové a také dnavých záchvatů s konzumací živočišných potravin s obsahem purinů, ale už ne u potravin původu rostlinného. Jedním z možných vysvětlení je obsah vlákniny, na kterou jsou luštěniny bohaté, která znesnadňuje vstřebávání purinů ze stravy. V aktuálních doporučeních tedy nejsou luštěniny při dně zakázanou potravinou. Jejich konzumace v rámci pestrého jídelníčku se jeví spíše jako výhodná.
S pozdravem,
Věra Boháčová
nutriční terapeutka
Dobrý den,
z informací, které uvádíte je velice obtížné dát Vám konkrétní doporučení. Nastavení kalorické hodnoty stravy, a také množství jednotlivých živin, by mělo vycházet z Vaší aktuální situace, tedy z aktuálního zdravotního stavu, Vašeho současného stravování, denního režimu, váhy, výšky aj. To vše by mělo doporučení zohledňovat. Ideální by byla návštěva nutričního terapeuta v poradně (najdete v každé větší nemocnici), který dokáže poradit s ohledem na všechny důležité aspekty. Obecné rady (které jsou platné i v případě "náběhu" na cukrovku, řešení tělesné hmotnosti se současným pozitivním vlivem na srdečně-cévní systém) najdete v našem přehledem materiálů "Strava jako prevence" na: https://kapitolyozdravi.cz/soubory-ke-stazeni/zivotosprava-strava. Ne vždy je prosté hlídání tím nejdůležitějším, velkou roli sehrává celková životospráva a materiál by Vám mohl, třeba než budete mít možnost řešit v poradně, ukázat správnou cestu.
Věra Boháčová
Ano, čaje obecně jsou bez problémů, i rooibos. Ale stejně jako ve stravě, i v pitném režimu je fajn dodržovat pestrost.
Věra Boháčová
Pečivo sice může být v jídelníčcích nezanedbatelným zdrojem soli, ale jeho vynechání není třeba. Daleko zásadnější je při snižování soli v jídelníčku významně omezit spotřebu uzenin, slaných a solených potravin, potravin ve slaných nálevech. Velké množství soli obsahují také různé instantní a dehydrované výrobky, směsi koření a kořenící přípravky.
Věra Boháčová
Není. Hnědě zbarvený je cukr třtinový. Ten je vyroben z cukrové třtiny (bílý klasický z cukrové řepy), ale chemicky se jedná o stejnou látku (sacharózu), jako je tomu u bílého cukru. Hnědý cukr může být také nevybělený (složení opět stejné). Nebo se může jednat o bílý cukr potažený karamelem. Ani v tomto případě to neznamená zdravější variantu klasického bílého cukru.
Věra Boháčová
Odborníkem, který je kompetentní radit osobám s potřebou dietního stravování, je nutriční terapeut. Tyto odborníky najdete v každé větší nemocnici (často zde fungují výživové/nutriční poradny), nutriční terapeuty najdete i v poradnách mimo nemocnice. S výživou často radí i řada výživových poradců, kteří však mohou radit pouze v rámci prevence, nikoli když už potřebujete řešit nějaký zdravotní problém.
Věra Boháčová
V aktuálních výživových doporučeních pro dospělé se uvádí množství 600 g na den (cca 200 g ovoce a 400 g zeleniny). Ovoce či zelenina by měly ideálně tvořit součást každého denního jídla – pak i takové množství, jak uvádějí doporučení, nemusí být problém dodržet. Pokud ale ovoce a zelenina není pravidelnou součástí Vašeho jídelníčku, je dobré navyšovat množství postupně, ideálně po poradě s odborníkem. Kromě ovoce a zeleniny je totiž důležité vnímat i další důležité náležitosti jídelníčku, jako jsou pravidelnost, pestrost a jeho přizpůsobení Vašim potřebám.
Věra Boháčová
Pouhým okem je to velice obtížné. Často se zaměňují pojmy tmavé a celozrnné pečivo, neznamená to však totéž. Celozrnné je takové, které má minimálně 80 % obsah celozrnných obilovin/obsahuje minimálně 80 % celozrnné mouky (případně ekvivalentu v podobě otrub). A i když je celozrnná mouka tmavší, obvykle bývá tmavší barva pečiva způsobena opražením vstupních surovin při výrobě, případně dobarvením. U baleného pečiva je to jednodušší. Pokud výrobce uvede, že se jedná o celozrnné pečivo, musí výše uvedené složení garantovat. Na každém výrobku navíc musí být (kromě výživových hodnot) uvedeno celé složení, tj. všechny suroviny, které výrobek obsahuje, a to v sestupném pořadí. Na prvním místě by tak měly být vždy celozrnné složky.
Věra Boháčová