Dobrý den,

z informací, které uvádíte je velice obtížné dát Vám konkrétní doporučení. Nastavení kalorické hodnoty stravy, a také množství jednotlivých živin, by mělo vycházet z Vaší aktuální situace, tedy z aktuálního zdravotního stavu, Vašeho současného stravování, denního režimu, váhy, výšky aj. To vše by mělo doporučení zohledňovat. Ideální by byla návštěva nutričního terapeuta v poradně (najdete v každé větší nemocnici), který dokáže poradit s ohledem na všechny důležité aspekty. Obecné rady (které jsou platné i v případě "náběhu" na cukrovku, řešení tělesné hmotnosti se současným pozitivním vlivem na srdečně-cévní systém) najdete v našem přehledem materiálů "Strava jako prevence" na: https://kapitolyozdravi.cz/soubory-ke-stazeni/zivotosprava-strava. Ne vždy je prosté hlídání tím nejdůležitějším, velkou roli sehrává celková životospráva a materiál by Vám mohl, třeba než budete mít možnost řešit v poradně, ukázat správnou cestu.

Věra Boháčová

Ano, čaje obecně jsou bez problémů, i rooibos. Ale stejně jako ve stravě, i v pitném režimu je fajn dodržovat pestrost.

Věra Boháčová

Pečivo sice může být v jídelníčcích nezanedbatelným zdrojem soli, ale jeho vynechání není třeba. Daleko zásadnější je při snižování soli v jídelníčku významně omezit spotřebu uzenin, slaných a solených potravin, potravin ve slaných nálevech. Velké množství soli obsahují také různé instantní a dehydrované výrobky, směsi koření a kořenící přípravky.

Věra Boháčová

Není. Hnědě zbarvený je cukr třtinový. Ten je vyroben z cukrové třtiny (bílý klasický z cukrové řepy), ale chemicky se jedná o stejnou látku (sacharózu), jako je tomu u bílého cukru. Hnědý cukr může být také nevybělený (složení opět stejné). Nebo se může jednat o bílý cukr potažený karamelem. Ani v tomto případě to neznamená zdravější variantu klasického bílého cukru.

Věra Boháčová

Odborníkem, který je kompetentní radit osobám s potřebou dietního stravování, je nutriční terapeut. Tyto odborníky najdete v každé větší nemocnici (často zde fungují výživové/nutriční poradny), nutriční terapeuty najdete i v poradnách mimo nemocnice. S výživou často radí i řada výživových poradců, kteří však mohou radit pouze v rámci prevence, nikoli když už potřebujete řešit nějaký zdravotní problém.

Věra Boháčová

V aktuálních výživových doporučeních pro dospělé se uvádí množství 600 g na den (cca 200 g ovoce a 400 g zeleniny). Ovoce či zelenina by měly ideálně tvořit součást každého denního jídla – pak i takové množství, jak uvádějí doporučení, nemusí být problém dodržet. Pokud ale ovoce a zelenina není pravidelnou součástí Vašeho jídelníčku, je dobré navyšovat množství postupně, ideálně po poradě s odborníkem. Kromě ovoce a zeleniny je totiž důležité vnímat i další důležité náležitosti jídelníčku, jako jsou pravidelnost, pestrost a jeho přizpůsobení Vašim potřebám.

Věra Boháčová

Pouhým okem je to velice obtížné. Často se zaměňují pojmy tmavé a celozrnné pečivo, neznamená to však totéž. Celozrnné je takové, které má minimálně 80 % obsah celozrnných obilovin/obsahuje minimálně 80 % celozrnné mouky (případně ekvivalentu v podobě otrub). A i když je celozrnná mouka tmavší, obvykle bývá tmavší barva pečiva způsobena opražením vstupních surovin při výrobě, případně dobarvením. U baleného pečiva je to jednodušší. Pokud výrobce uvede, že se jedná o celozrnné pečivo, musí výše uvedené složení garantovat. Na každém výrobku navíc musí být (kromě výživových hodnot) uvedeno celé složení, tj. všechny suroviny, které výrobek obsahuje, a to v sestupném pořadí. Na prvním místě by tak měly být vždy celozrnné složky.

Věra Boháčová

Věra Boháčová - post cover

Věra Boháčová

výživová poradna

Kdo jsem

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.