Chcete vědět, jak upravit jídelníček, abyste se stravovali zdravě a měli své onemocnění pod kontrolou? 

Na všechny Vaše dotazy odpoví nutriční terapeutka Věra Boháčová, DiS.

Věra Boháčová

Zeptejte se našeho poradce

Všichni zaregistrovaní uživatelé se mohou ptát našich odborníků přímo zde na této stránce


Zodpovězené dotazy

Pouhým okem je to velice obtížné. Často se zaměňují pojmy tmavé a celozrnné pečivo, neznamená to však totéž. Celozrnné je takové, které má minimálně 80 % obsah celozrnných obilovin/obsahuje minimálně 80 % celozrnné mouky (případně ekvivalentu v podobě otrub). A i když je celozrnná mouka tmavší, obvykle bývá tmavší barva pečiva způsobena opražením vstupních surovin při výrobě, případně dobarvením. U baleného pečiva je to jednodušší. Pokud výrobce uvede, že se jedná o celozrnné pečivo, musí výše uvedené složení garantovat. Na každém výrobku navíc musí být (kromě výživových hodnot) uvedeno celé složení, tj. všechny suroviny, které výrobek obsahuje, a to v sestupném pořadí. Na prvním místě by tak měly být vždy celozrnné složky.

Věra Boháčová

V aktuálních výživových doporučeních pro dospělé se uvádí množství 600 g na den (cca 200 g ovoce a 400 g zeleniny). Ovoce či zelenina by měly ideálně tvořit součást každého denního jídla – pak i takové množství, jak uvádějí doporučení, nemusí být problém dodržet. Pokud ale ovoce a zelenina není pravidelnou součástí Vašeho jídelníčku, je dobré navyšovat množství postupně, ideálně po poradě s odborníkem. Kromě ovoce a zeleniny je totiž důležité vnímat i další důležité náležitosti jídelníčku, jako jsou pravidelnost, pestrost a jeho přizpůsobení Vašim potřebám.

Věra Boháčová

Odborníkem, který je kompetentní radit osobám s potřebou dietního stravování, je nutriční terapeut. Tyto odborníky najdete v každé větší nemocnici (často zde fungují výživové/nutriční poradny), nutriční terapeuty najdete i v poradnách mimo nemocnice. S výživou často radí i řada výživových poradců, kteří však mohou radit pouze v rámci prevence, nikoli když už potřebujete řešit nějaký zdravotní problém.

Věra Boháčová

Není. Hnědě zbarvený je cukr třtinový. Ten je vyroben z cukrové třtiny (bílý klasický z cukrové řepy), ale chemicky se jedná o stejnou látku (sacharózu), jako je tomu u bílého cukru. Hnědý cukr může být také nevybělený (složení opět stejné). Nebo se může jednat o bílý cukr potažený karamelem. Ani v tomto případě to neznamená zdravější variantu klasického bílého cukru.  

Věra Boháčová

Pečivo sice může být v jídelníčcích nezanedbatelným zdrojem soli, ale jeho vynechání není třeba. Daleko zásadnější je při snižování soli v jídelníčku významně omezit spotřebu uzenin, slaných a solených potravin, potravin ve slaných nálevech. Velké množství soli obsahují také různé instantní a dehydrované výrobky, směsi koření a kořenící přípravky.

Věra Boháčová