Vitamin K a léčba antikoagulancii
Léčba antikoagulancii (např. warfarin) s sebou nese některá omezení včetně skladby jídelníčku ve vztahu k obsahu vitaminu K v jednotlivých potravinách. Antikoagulancia jsou užívána k prevenci vzniku krevních sraženin (trombů) v cévním řečišti a v srdci. Jejich účinek je založen na blokování účinku vitaminu K v organismu.
Vitamin K je látka rozpustná v tucích. Je důležitý pro tvorbu bílkovin, které zajišťují srážení krve, má význam pro stavbu kosti a přeměnu glukózy na glykogen (zásobní sacharid).
Doporučené denní dávky vitaminu K se pohybují okolo 1 μg/kg/den, celková hodnota denního příjmu je 70-80 μg u dospělého jedince (hodnoty se mohou v různých zemích lišit).
Dieta při léčbě antikoagulancii by měla vycházet ze zásad stravy v rámci zdravého životního stylu a je třeba přihlížet k dalším případným současným onemocněním (diabetes, zvýšená hladina cholesterolu aj.). Klíčové je, aby příjem vitaminu K ve stravě nekolísal. Nedoporučuje se používat potravinové doplňky bez konzultace s lékařem a požívání alkoholu v množství větším než 1 drink denně (0,5 l piva, 2 dcl vína, 0,5 dcl destilátu). Rovněž horečka, průjem, náhlé snížení tělesné hmotnosti atp. mohou zvyšovat účinek antikoagulancií. Množství vitaminu K ve stravě v některých případech ovlivňuje i tepelná úprava.
Nejbohatšími zdroji vitaminu K jsou listová zelenina (nejvíce kysané zelí), zelené a bylinné čaje, zelené řasy. Nižší obsah je v mase a rostlinných olejích. Podrobnější informace o obsahu ve vybraných potravinách přináší následující tabulka.
Tab. Obsah vitaminu K ve vybraných potravinách
potravina | obsah vitaminu K (μg/100 g) |
kapusta | 440 |
špenát | 380 |
květák | 275 |
brokolice | 180 |
růžičková kapusta | 177 |
zelí | 145 |
hlávkový salát | 122 |
chřest | 60 |
ledový salát | 35 |
zelené fazolky | 33 |
zelený hrách | 24 |
rajčata | 24 |
brambory | 20 |
paprika | 17 |
celer | 12 |
mrkev | 10 |
cuketa | 3 |
zelený čaj listy | 1 428 |
zelená petrželka | 540 |
bazalka | 415 |
máta | 230 |
jarní cibulka | 207 |
pažitka | 190 |
sójový olej | 193 |
olivový olej | 55 |
slunečnicový olej | 9 |
margarín | 42 |
máslo | 7 |
mléko | < 1 |
jogurt | 0,3-2 |
sójové boby | 190 |
čočka | 22 |
hrách | 7 |
oves | 75 |
pšenice | 36 |
pohanka | 7 |
chléb | 3 |
houby | 7 |
ovoce | 0,4-20 |
vejce (pouze ve žloutku) | 2 |
játra | 5 |
ryby | 0,02-5 |
čerstvé maso | < 1 |
V kuřecím, krůtím a hovězím mase obsah vitaminu K kolísá kvůli krmivu; vhodnější je vepřové maso, ale pozor na obsah tuku.
Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK222299/
http://www.fzv.cz/dieta-pri-antikoagulacni-lecbe/