Vitamin K a léčba antikoagulancii

 2 min.  |   20. 5. 2024  |   redakce


Léčba antikoagulancii (např. warfarin) s sebou nese některá omezení včetně skladby jídelníčku ve vztahu k obsahu vitaminu K v jednotlivých potravinách. Antikoagulancia jsou užívána k prevenci vzniku krevních sraženin (trombů) v cévním řečišti a v srdci. Jejich účinek je založen na blokování účinku vitaminu K v organismu.

Vitamin K je látka rozpustná v tucích. Je důležitý pro tvorbu bílkovin, které zajišťují srážení krve, má význam pro stavbu kosti a přeměnu glukózy na glykogen (zásobní sacharid).

Doporučené denní dávky vitaminu K se pohybují okolo 1 μg/kg/den, celková hodnota denního příjmu je 70-80 μg u dospělého jedince (hodnoty se mohou v různých zemích lišit).

Dieta při léčbě antikoagulancii by měla vycházet ze zásad stravy v rámci zdravého životního stylu a je třeba přihlížet k dalším případným současným onemocněním (diabetes, zvýšená hladina cholesterolu aj.). Klíčové je, aby příjem vitaminu K ve stravě nekolísal. Nedoporučuje se používat potravinové doplňky bez konzultace s lékařem a požívání alkoholu v množství větším než 1 drink denně (0,5 l piva, 2 dcl vína, 0,5 dcl destilátu). Rovněž horečka, průjem, náhlé snížení tělesné hmotnosti atp. mohou zvyšovat účinek antikoagulancií. Množství vitaminu K ve stravě v některých případech ovlivňuje i tepelná úprava.

Nejbohatšími zdroji vitaminu K jsou listová zelenina (nejvíce kysané zelí), zelené a bylinné čaje, zelené řasy. Nižší obsah je v mase a rostlinných olejích. Podrobnější informace o obsahu ve vybraných potravinách přináší následující tabulka.

Tab.   Obsah vitaminu K ve vybraných potravinách

potravina

obsah vitaminu K (μg/100 g)

kapusta

440

špenát

380

květák

275

brokolice

180

růžičková kapusta

177

zelí

145

hlávkový salát

122

chřest

60

ledový salát

35

zelené fazolky

33

zelený hrách

24

rajčata

24

brambory

20

paprika

17

celer

12

mrkev

10

cuketa

3

zelený čaj listy

1 428

zelená petrželka

540

bazalka

415

máta

230

jarní cibulka

207

pažitka

190

sójový olej

193

olivový olej

55

slunečnicový olej

9

margarín

42

máslo

7

mléko

< 1

jogurt

0,3-2

sójové boby

190

čočka

22

hrách

7

oves

75

pšenice

36

pohanka

7

chléb

3

houby

7

ovoce

0,4-20

vejce (pouze ve žloutku)

2

játra

5

ryby

0,02-5

čerstvé maso

< 1

V kuřecím, krůtím a hovězím mase obsah vitaminu K kolísá kvůli krmivu; vhodnější je vepřové maso, ale pozor na obsah tuku.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK222299/

http://www.fzv.cz/dieta-pri-antikoagulacni-lecbe/

https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2009/06/11.pdf

https://ciqual.anses.fr/

hlasování

0 (0)

Štítky:
antikoagulační léky
vitamín K
srážení krve

Související články

Co je to krevní srážlivost a kdy může být narušena?

 6 min.  |   7. 5. 2024  |   redakce
Tento životně důležitý obranný mechanismus těla zajišťuje, že při poranění nedochází k nekontrolovanému krvácení.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.